5 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

SONDAJ Eurobarometru: Mai mult de jumătate dintre români au o imagine pozitivă despre UE, față de 43% media europeană

Dată:

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat vineri, numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creștere și peste media europeană – 52%, față de o medie europeană de 43%.

„Majoritatea europenilor consideră, pentru prima dată, că vocea lor contează în UE. În plus, sprijinul față de Uniunea economică și monetară rămâne puternic și atinge un nou nivel maxim în zona euro”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Rezultate despre România, pe scurt:
– 50% dintre români au încredere în Uniunea Europeană (comparativ cu o medie UE de 42%)
– 51% dintre români consideră că vocea lor contează în UE (comparativ cu o medie UE de  49%)
– 56% dintre români au o percepție pozitivă asupra situației economiei europene (comparativ cu o medie UE de 49%)
– 48% dintre români sunt optimiști cu privire la situația pieței muncii (comparativ cu o medie UE de  44%).

Indicatorii politici pozitivi, în creștere

Potrivit Comisiei Europene, pentru prima dată de când a fost adresată întrebarea, majoritatea europenilor consideră că „vocea lor contează în UE” (49%, +4 puncte procentuale – pp – față de primăvara anului 2018), în timp ce 47% susțin contrariul (-2 pp față de primăvara anului 2018), iar 4% (-2 pp) afirmă că „nu știu”.

În 16 state membre ale UE, majoritatea respondenților consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană, scorurile cele mai mari s-au înregistrat în Danemarca (73%), Suedia (71%) și Germania (70%).

Totodată, 43% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE (+3 puncte procentuale față de primăvara anului 2018) – cel mai înalt nivel din toamna anului 2009. Peste o treime dintre respondenți au o imagine neutră despre UE (36%, -1 pp față de primăvara anului 2018), în timp ce o cincime au o imagine negativă (20%, -1 pp), iar 1% nu au nicio opinie.De la cel mai recent sondaj Eurobarometru standard (din primăvara anului 2018), proporția respondenților care au o imagine pozitivă despre UE a crescut în 17 state membre ale UE, cel mai puternic în Suedia (53%, +11 pp), Spania (43%, +10 pp) și Regatul Unit (43%, +9 pp).

Încrederea în UE rămâne stabilă

Încrederea în UE este stabilă (42%), rămânând la cel mai înalt nivel înregistrat din toamna anului 2010.

„Încrederea predomină în 17 state membre ale UE (15 în primăvara anului 2018), cele mai mari niveluri fiind în Lituania (65%), Danemarca (60%) și Suedia (59%)”, menționează autorii sondajului.

Încrederea în UE rămâne mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naționale: 42% dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 35% au încredere în parlamentul lor național și în guvernul lor național (+1 punct procentual în ambele cazuri, față de primăvara anului 2018).

Sprijin pentru cetățenia UE și pentru libera circulație

Potrivit Comisiei Europene, în toate cele 28 de state membre majoritatea respondenților consideră că sunt cetățeni ai UE: 71% în întreaga UE (+1 punct procentual față de primăvara anului 2018), iar la nivel național proporțiile variază de la 89% în Luxembourg la 51% în Bulgaria.

„O mare majoritate a respondenților sprijină libera circulație a cetățenilor UE (83%, +1 punct procentual față de primăvara anului 2018), iar în fiecare stat membru al UE, peste două treimi dintre respondenți împărtășesc această opinie”, mai arată autorii sondajului.

Se confirmă sprijinul puternic față de moneda euro

La 20 de ani după introducerea monedei unice EURO, sprijinul în favoarea Uniunii economice și monetare și a monedei euro rămâne la un nivel maxim record, trei sferturi dintre respondenții (75%, +1 punct procentual) din zona euro fiind în favoarea monedei unice din UE.

Majoritatea cetățenilor UE consideră că situația economiei europene este „bună” (49%), un ușor declin față de primăvara anului 2018 (-1 punct procentual).

În același timp, 38% dintre respondenți consideră că economia europeană este „nesatisfăcătoare” (+1), iar 13% nu au nicio opinie.

Opiniile pozitive cu privire la situația economiei naționale (49%, neschimbat) continuă să depășească opiniile negative (48%, +1 pp), dar cu o marjă de un punct.

Majoritatea respondenților din 16 state membre ale UE (14 în primăvara anului 2018) afirmă că situația economică națională este bună. Malta (95%) și Luxemburg & Țările de Jos (ambele cu 91%) sunt țările cu cele mai mari procente. În Danemarca, Germania, Suedia (toate cu 88%) și Austria (81%), mai mult de opt din zece respondenți împărtășesc această opinie.

Cele mai mici procente sunt observate în Grecia (6%), Croația (16%) și Spania și Bulgaria (ambele cu 18%).

Migrația și terorismul , principalele preocupări ale europenilor

Imigrația rămâne principala preocupare la nivelul UE, 40% dintre mențiuni (+2 puncte procentuale față de primăvara anului 2018).

Migrația este menționată de două ori mai des decât terorismul (20%), care rămâne a doua cea mai importantă preocupare în pofida unei scăderi puternice (-9 pp față de primăvara anului 2018).

Situația finanțelor publice ale statelor membre se află pe locul trei (19%, +2 pp) în topul preocupărilor pentru prima dată din toamna anului 2014, depășind preocupările cu privire la situația economică – în prezent pe locul al patrulea (18%, neschimbat) pentru prima dată începând cu toamna anului 2010.

Schimbările climatice reprezintă o preocupare principală pentru 16% dintre respondenți, înregistrând cea mai mare creștere (+5 puncte procentuale) și ajungând pe a cincea poziție.

Atenție la șomaj și la inflație!

Deși șomajul este pe poziția a șasea la nivelul UE (13 %, cel mai mic nivel pentru acest indicator din 2010), el rămâne principala preocupare la nivel național (23%, -2 puncte procentuale). Acesta este cel mai mic scor din 2007.

Și creșterea prețurilor/inflația/costul vieții (21%, +4 pp) se situează pe locul al doilea, împreună cu imigrația (21%, neschimbat).

„Este pentru prima oară din toamna anului 2008 când preocupările legate de costul vieții sunt printre cele mai importante două preocupări naționale”, arată autorii studiului.

Pe locul al patrulea, cu 20% dintre mențiuni (-3 pp), sănătatea și securitatea socială se întorc la nivelul observat în toamna anului 2017.

În fine, „situația economică (15%, neschimbat) și pensiile (15%, -2 pp) ocupă împreună a cincea poziție în topul preocupărilor – puțin peste mediu, climă și aspecte legate de energie (14%, +4 pp), care au ajuns la un nou nivel maxim”, a mai comunicat Comisia Europeană.

„Sondajul Eurobarometru standard din toamna anului 2018” (EB90) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 8-22 noiembrie 2018.

Autorii precizează că au fost intervievate 32.600 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate – fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Muntenegru, Serbia și Albania, precum și comunitatea cipriotă turcă din partea țării care nu este controlată de Guvernul Republicii Cipru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...