Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a lansat luni, în dezbatere publică, proiectul Ordonanței de Urgență care va ghida desfășurarea Programului Start-up Nation în anul 2018.
Proiectul a fost lansat „luând în considerare că IMM-urile reprezintă 99,8% din populaţia de întreprinderi din Uniunea Europeană şi 99,7% din România. Marea majoritate a IMM-urilor sunt micro-întreprinderi, cu până la 10 angajaţi (93% dintre firmele din sectorul non-financiar). Deşi densitatea populaţiei de IMM variază semnificativ între statele membre, România se situează pe ultimul loc, cu numai 2,2 IMM/100 locuitori, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din media UE, de 4,5 IMM/100 locuitori”, arată inițiatorii viitoarei Ordonanțe.
Proiectul citat stabilește că Ordonanţa de urgenţă nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 2 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Întreprinderile beneficiare ale Programului «Start-up Nation – România» sunt întreprinderile înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 în baza prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de minimis, condiţiile de eligibilitate prevăzute în schema de ajutor de minimis care va fi aprobată potrivit art. 8
2. Articolul 3 alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Sumele necesare implementării Programului «Start-up Nation – România» se asigură anual de la bugetul de stat cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
3. Articolul 3 alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) În procesul de implementare a Programului «Start-up Nation – România» se utilizează atât mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate cât şi cel al decontării cererilor de plată, stabilit prin intermediul schemei de ajutor de minimis prevăzută la art.8.
4. La articolul 3 după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (4) cu următorul cuprins:
(4) În cadrul Programului «Start-up Nation – România» se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis prevăzută la art.8.