16 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Start-Up Nation, la ediția a treia. Ce noutăți aduce proiectul legislativ lansat de senatorul Ștefan Radu Oprea

Dată:

Proiectul de lege inițiat de senatorul Ștefan Radu Oprea privind desfășurarea celei de-a treia ediții a programului Start-Up Nation a fost semnat de 120 de parlamentari de la PSD, ALDE, UDMR și Pro România. Noul cadru legislativ aduce o serie de modificări importante, legate de grila de punctaj și criteriile de eligibilitate pentru accesarea celor 44.000 de euro oferiți prin program. 

Punctajele sunt corelate mai precis cu codul CAEN. De pildă, firmele din sectorul productiv nu se califică automat la punctajul maxim. Astfel, companiile axate pe depanare sau cele de construcții (imobiliare, drumuri și căi ferate etc.) iau doar jumătate din punctaj (10 puncte), însă lucrările de instalații în construcții (inclusiv cele electrice) iau 15 puncte.

Inovarea devine criteriu de departajare. Dacă firma folosește un brevet de invenție patentat la OSIM sau dacă desfășoară deja activități de cercetare sau furnizează unei întreprinderi mari echipament original, primește 10 puncte în plus.

Cofinanțarea devine și ea criteriu de departajare, în funcție de capitalul social subscris (6.000 de lei = 15 puncte, 5.000 de lei = 10 puncte, 4.000 de lei = 5 puncte).
În plus, dacă acționarii sau asociații aplicantului au mai avut calitatea de asociați într-o altă companie, compania pierde 10 puncte.

Educația a fost introdusă și ea între criterii, studiile superioare ale antreprenorului fiind răsplătite cu 5 puncte suplimentare.

Digitalizarea afacerii intervine, de asemenea, în punctaj, primind până la 10 puncte. Astfel, lansarea unui site pentru afacere/folosirea unui program de contabilitate/facturare electronică iau fiecare 2 puncte, iar folosirea unei aplicații online de transmitere electronică a comenzilor ia 4 puncte.

O noutate o constituie și introducerea unui criteriu „verde”: în cazul în care compania utilizează echipamente care au în vedere economia de energie sau care folosesc energie regenerabilă ia 5 puncte (însă doar dacă acoperă cel puțin 50% din cheltuielile eligibile).

Oprea: „Trecerea bugetului prin asumare poate afecta programul Start Up Nation”

La evenimentul de lansare a proiectului legislativ, care a avut loc la Palatul Parlamentului, Ștefan Radu Oprea a tras un semnal de alarmă vizavi de intenția guvernul Orban de a trece bugetul prin asumarea răspunderii, fapt care ar putea afecta programul Start-Up Nation.

Actualul guvern dorește să adopte bugetul prin asumarea răspunderii, ceea ce înseamnă că nu vom avea posibilitatea democratică de a introduce amendamente pentru programe de succes precum Start-Up Nation, dacă acestea nu vor fi prevăzute ca credite de angajare și credite bugetare în legea bugetului de stat. Consider că este greșită o astfel de abordare pe o lege atât de importantă precum bugetul de stat. Nu mai vorbesc că este și neconstituțională.
Ștefan Radu Oprea, senator, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

La eveniment a fost prezentă și Roxana Mânzatu, ministră a fondurilor europene în Guvernul Dăncilă, care a evidențiat echilibrul pe gen, vârstă și educație al celor care au accesat programul.

„Statistica Start-Up Nation a fost foarte echilibrată, dacă ne uităm la ce afaceri și ce antreprenori au prins finanțare: echilibru între generații, între tineri și maturi trecuți de 50 de ani, echilibru între femei și bărbați, echilibru între persoane care au studii medii sau superioare. Asta arată că societatea a reacționat bine la acest instrument”, a declarat Roxana Mânzatu.

Cum au mers primele două ediții ale programului

Start-Up Nation a avut două ediții până acum. La prima au fost depuse peste 19.200 planuri de afaceri, din care au fost alese 10.000, încheiate 8.444 de contracte și finanțate 7.259 de proiecte.

Ediția a doua adus 33.514 planuri de afaceri depuse, 10.000 de antreprenori selectați și 9.747 de contracte semnate. La această ediție, procedura a fost simplificată prin acordarea unei sume forfetare pentru plata salariilor și a chiriilor, precum și prin solicitarea unei singure oferte, în loc de trei, pentru echipamentele achiziționate. Tot acum, antreprenorilor li s-a dat posibilitatea de a primi un avans de până la 30% din valoarea sumei solicitate.

Ce s-a întâmplat cu 100 de milioane de lei. Răspunsul lui Ștefan Oprea la acuzațiile noului ministru

Pe de altă parte, Virgil Popescu, noul ministru al Economiei, îl acuză pe Ștefan Radu Oprea că, în cursul acestui an, ar fi  tăiat din creditele bugetare pentru Start-Up Nation 232.570.000 de lei și, mai mult, că ar fi scos din buget 100 de milioane de lei reprezentând credite de angajament.

Ștefan Radu Oprea susține însă cele 100 de milioane s-ar fi reîntors la buget în august, altfel neputând fi încheiate cele 10.000 de contracte cu antreprenorii eligibili.
În plus, afirmă fostul ministru al Comerțului, „pentru contractare au fost alocate cele două miliarde credite de angajament, pentru avans cele patru sute milioane credite bugetare. În iulie și august am returnat banii necheltuiți Ministerului Finanțelor Publice pentru că în acel moment nu era nevoie de ei. După rectificarea bugetară care era planificată pentru sfârșitul lunii octombrie, banii s-ar fi întors la minister pentru a face plățile necesare. Din păcate, votul din Parlament nu a mai permis acest lucru”.

Proiectul de lege a fost depus de Ștefan Radu Oprea la Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...