8.7 C
București
sâmbătă, 24 februarie, 2024

Statul ia tot mai mulți bani din bugetele familiilor pentru taxe și impozite. Premieră: Ponderea cheltuielilor în veniturile familiilor a scăzut sub 85%

Dată:

În trimestrul I 2019, cheltuielile medii ale unei gospodării au reprezentat 84,4% din venituri. Din totalul cheltuielilor, 61,2% sunt destinate consumului, 33,4% s-au dus pe taxe, impozite și contribuții sociale și doar 0,4% sunt destinate investițiilor, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS. Statul a luat, pentru taxe și contribuții sociale, cu 315 lei mai mult în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018 – 1.280 de lei, față de 965 de lei.

Cheltuielile medii ale unei gospodării au fost, în trimestrul I, de 3.834 de lei lunar (1.479 de lei pe persoană) şi au reprezentat 84,4% din veniturile medii, care au fost de 4.542 de lei (1.752 de lei pe persoană).

Ponderea de mai puțin de 85% a cheltuielilor în venituri – o premieră a ultimilor 15 ani – arată o ameliorare, pe medie, a situației bugetelor de familie. În anii de criză, ponderea aceasta era de peste 90%, altfel spus 90 din fiecare sută de lei trebuiau cheltuiți pentru acoperirea necesarului de trai.

În context european, însă, familiile românilor se confruntă cu constrângeri bugetare extrem de mari, în condițiile în care în majoritatea țărilor dezvoltate din UE ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.

Pe ce se duc banii românilor: 315 lei în plus la taxe, impozite și contribuții

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei – hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

De remarcat că banii dați de gospodării pentru taxe și impozite sunt tot mai mulți, ponderea acestora în totalul cheltuielilor crescând de la 29,1% în trimestrul I 2018 la 33,4% în trimestrul I 2019.

Sau, în termeni nominali, o familie care plătea în trimestrul I 2018, în medie, 965 de lei, acum plătește 1.280 de lei ca taxe, impozite și contribuții – cu 315 lei mai mult decât în urmă cu un an.

„Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%)”, arată un comunicat al INS.

Consum: 8 lei dintr-o sută pentru alcool și tutun, 50 de bani pentru educație

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor.

Statistica arată că pentru băuturi alcoolice și tutun, gospodăriile cheltuiesc în medie 8,1% din bugetul destinat consumului (8 lei și 10 bani la suta de lei cheltuită). În schimb, pentru educație sunt alocați doar 0,5% din bugetul familiei (50 de bani din fiecare sută de lei) – apropo de declarațiile oficiale care clamează că educația ar fi o „prioritate națională”.

De unde vin banii

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2019, în termeni nominali, de 4.542 de lei și 1.752 de lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.186 de lei lunar pe gospodărie (1.615 lei pe persoană), iar veniturile în natură – 356 de lei lunar pe gospodărie (137 de lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

„La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%)”, a mai comunicat INS.

În terminologia statisticienilor:
Veniturile totale cuprind „ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură, evaluate în lei”
Cheltuielile totale cuprind „ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...