11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Statul ia tot mai mulți bani din bugetele familiilor pentru taxe și impozite. Premieră: Ponderea cheltuielilor în veniturile familiilor a scăzut sub 85%

Dată:

În trimestrul I 2019, cheltuielile medii ale unei gospodării au reprezentat 84,4% din venituri. Din totalul cheltuielilor, 61,2% sunt destinate consumului, 33,4% s-au dus pe taxe, impozite și contribuții sociale și doar 0,4% sunt destinate investițiilor, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS. Statul a luat, pentru taxe și contribuții sociale, cu 315 lei mai mult în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018 – 1.280 de lei, față de 965 de lei.

Cheltuielile medii ale unei gospodării au fost, în trimestrul I, de 3.834 de lei lunar (1.479 de lei pe persoană) şi au reprezentat 84,4% din veniturile medii, care au fost de 4.542 de lei (1.752 de lei pe persoană).

Ponderea de mai puțin de 85% a cheltuielilor în venituri – o premieră a ultimilor 15 ani – arată o ameliorare, pe medie, a situației bugetelor de familie. În anii de criză, ponderea aceasta era de peste 90%, altfel spus 90 din fiecare sută de lei trebuiau cheltuiți pentru acoperirea necesarului de trai.

În context european, însă, familiile românilor se confruntă cu constrângeri bugetare extrem de mari, în condițiile în care în majoritatea țărilor dezvoltate din UE ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.

Pe ce se duc banii românilor: 315 lei în plus la taxe, impozite și contribuții

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei – hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

De remarcat că banii dați de gospodării pentru taxe și impozite sunt tot mai mulți, ponderea acestora în totalul cheltuielilor crescând de la 29,1% în trimestrul I 2018 la 33,4% în trimestrul I 2019.

Sau, în termeni nominali, o familie care plătea în trimestrul I 2018, în medie, 965 de lei, acum plătește 1.280 de lei ca taxe, impozite și contribuții – cu 315 lei mai mult decât în urmă cu un an.

„Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%)”, arată un comunicat al INS.

Consum: 8 lei dintr-o sută pentru alcool și tutun, 50 de bani pentru educație

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2019, în medie, 33,2% din consumul gospodăriilor.

Statistica arată că pentru băuturi alcoolice și tutun, gospodăriile cheltuiesc în medie 8,1% din bugetul destinat consumului (8 lei și 10 bani la suta de lei cheltuită). În schimb, pentru educație sunt alocați doar 0,5% din bugetul familiei (50 de bani din fiecare sută de lei) – apropo de declarațiile oficiale care clamează că educația ar fi o „prioritate națională”.

De unde vin banii

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2019, în termeni nominali, de 4.542 de lei și 1.752 de lei pe persoană.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.186 de lei lunar pe gospodărie (1.615 lei pe persoană), iar veniturile în natură – 356 de lei lunar pe gospodărie (137 de lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

„La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (18,7%), veniturile din agricultură (1,4%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1%) precum şi veniturile în natură (7,8%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%)”, a mai comunicat INS.

În terminologia statisticienilor:
Veniturile totale cuprind „ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură, evaluate în lei”
Cheltuielile totale cuprind „ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...