8.7 C
București
sâmbătă, 24 februarie, 2024

DOCUMENT | Strategia 5G pentru România a fost lansată în consultare publică

Dată:

În cadrul conferinței internaționale a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), intitulată „5G – motorul celei de-a patra revoluţii industriale”, miercuri a fost lansată în dezbatere publică Strategia națională pentru implementarea 5G în România.

Strategia 5G își propune ca obiective strategice lansarea rapidă a serviciilor (în anul 2020) în câteva orașe fanion ale României, alese pe criterii socio-economice, în contextul în care anul viitor vor fi puse la dispoziția operatorilor resurse suplimentare de spectru radio și accelerarea beneficiilor 5G, prin acoperirea cu noua tehnologie a tuturor centrelor urbane funcționale, a autostrăzilor și căilor ferate modernizate, a porturilor și aeroporturilor internaționale și a parcurilor industriale din întreaga țară.

Alte obiective sunt stimularea dezvoltării rețelelor 5G, prin reglementări simplificate pentru construirea de noi infrastructuri fizice, transpunerea în legislația națională a Codului European al Comunicațiilor Electronice și promovarea noilor utilizări și stimularea cooperării, prin operaționalizarea Alianței pentru 5G, implementarea standardizărilor tehnice europene și internaționale și armonizare europeană a utilizării frecvențelor radio.

5G va însemna o adevărată revoluție industrială și o șansă de a reduce decalajele de dezvoltare din România. Studiile arată că efectele implementării 5G se vor vedea în economia românească prin generarea de venituri de peste 4,7 miliarde de euro, crearea a peste 250 de mii de locuri de muncă și creșterea cifrei de afaceri din industrii inteligente de la 3,7 miliarde de dolari în 2020, la 9 miliarde de dolari în 2026. Ne propunem ca, până în anul 2025, toate centrele urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaționale să fie acoperite cu noua tehnologie. De asemenea, pentru maximizarea beneficiilor socio-economice, dorim să avem 7 proiecte pilot, distribuite pe întreg teritoriul țării.
Sorin Grindeanu, președintele ANCOM

Ținte prioritare: adaptarea infrastructurilor 5G și lansarea licitațiilor

Pentru atingerea obiectivelor stabilite, în cadrul Strategiei 5G au fost stabilite și direcțiile prioritare de acțiune:

– adaptarea infrastructurilor la tehnologia 5G
– organizarea licitației pentru acordarea drepturilor de utilizare în cadrul benzilor de frecvențe optime pentru primele dezvoltări comerciale
– valorificarea 5G pentru siguranță publică și securitate, prin îmbunătățirea calității serviciilor publice de intervenție în caz de urgență și realizarea a 7 proiecte pilot, distribuite pe întreg teritoriul țării pentru maximizarea beneficiilor socio-economice.

Strategia a fost elaborată în cadrul unui grup de lucru inter-instituțional, coordonat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și ANCOM, din care au făcut parte reprezentanți ai ministerelor, ai instituțiilor administrației publice și a celor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

La elaborarea documentului au contribuit și reprezentanții organizațiilor consiliilor județene, municipiilor, orașelor și comunelor.

Cum arată piața de comunicații electronice din România

Conform datelor statistice preliminare analizate de ANCOM, în ceea ce privește telefonia mobilă, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori, iar rata de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %.

În primul semestru al acestui an, românii au vorbit 33,2 miliarde minute (cu 3% mai puțin decât în semestrul anterior) și au trimis 6,8 miliarde SMS-uri (cu 12,5% mai puțin decât în perioada anterioară).

Aceeași tendință a fost înregistrată și de comunicațiile de tip MMS – scădere de 12% și de traficul video 3G (-0,8%).

Serviciile clasice de voce şi SMS şi-au epuizat potențialul de creștere, sunt tot mai des înlocuite de servicii de mesagerie și voce instant, de internetul 2.0. Conexiunile care permit viteze mari la internet au ajuns să dețină o pondere de 85% în totalul conexiunilor. Raportat la numărul de locuitori, traficul de internet mobil a  înregistrat o creștere de aproape 45% în prima jumătate a anului 2018, până la 2,3 GB/lună. Susținerea pe termen lung a unor asemenea ritmuri de creștere în internetul mobil necesită 5G. Este totodată ocazia perfectă pentru saltul de competitivitate prin crearea de noi modele de afaceri și utilizări inovative, în comunicații și în alte sectoare.
Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM

Alocarea spectrului optim 5G în România

Conferința internațională ANCOM a adus la masa discuțiilor factori de decizie politică, reprezentanți ai autorităților de reglementare, furnizori de conținut și inovatori, operatori de rețele, producători de echipamente și reprezentanți ai mediului academic, pe parcursul a trei sesiuni interactive și interesante.

Prima sesiune a fost dedicată cadrului politic și de reglementare din România, o atenție deosebită fiind acordată acțiunilor și exemplelor de bune practici adoptate la nivel european și internațional în vederea transpunerii în realitate a viziunii 5G.

Prin licitația de spectru de anul viitor, vom disponibiliza 605 MHz pentru implementarea rapidă a noilor tehnologii 5G în România. În acest moment, operatorii de comunicații din România folosesc un total de 770 MHz dar, pentru furnizarea de viteze de până la 20 de ori mai mari decât cele în 4G, este necesar mai mult spectru.
Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM

În cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție în cadrul căreia producătorii de echipamente au prezentat primele prototipuri de echipamente dedicate tehnologiei 5G, cum ar fi spre exemplu echipamente dedicate transmisiunii 5G sau ochelarii de realitate virtuală.

Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 21.12.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

DOCUMENT
Strategia 5G pentru România poate fi descărcată de AICI

Despre ANCOM
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...