8.7 C
București
sâmbătă, 24 februarie, 2024

STUDIU BestJobs: 7 din 10 angajați români obișnuiesc să lucreze peste program

Dată:

Programul încărcat, dorința de a fi mai competitivi, dar și accesul la tehnologia care permite conectarea permanentă la sarcinile de serviciu îi determină pe aproape 70% dintre angajații români din sectorul privat să lucreze și după terminarea orelor de lucru, la birou sau acasă, arată un sondaj publicat luni de BestJobs – una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.

„Mai mult de jumătate dintre cei care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă, în timp ce 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei”, arată autorii studiului.

De asemenea, „10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferența între performanțele lor și ale celorlalți colegi și doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac”.

Atenție la accesul de pe mobil pe internet!

Studiul BestJobs mai arată că bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani, pe fondul evoluției tehnologice.

Astfel, circa 40% dintre cei care lucrează și în afara orelor de program spun că ajung să facă acest lucru tocmai pentru că au acces atât de facil la internet inclusiv pe dispozitivele mobile, obișnuind să își verifice frecvent e-mailul de serviciu și să răspundă la mesaje.

O tendință tot mai puternică este ca munca suplimentară să se transfere în afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relațiile de serviciu așa cum le știam, cultura „always-on”  devenind tot mai puternică. Cei mai mulți dintre noi își încep ziua prin a-și verifica telefonul și mailul de serviciu, aproape fiecare își verifică cel puțin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat.

Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs

Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajați

Faptul că tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajați a făcut ca în Franța, de pildă, încă de anul trecut să se reglementeze dreptul salariaților de a se deconecta  de la tehnologie când sunt în timpul liber, „pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihică sau chiar de burnout”, a remarcat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Angajații cu funcții de conducere muncesc cel puțin 10 ore suplimentare lunar

De lucrul peste program sunt cei mai afectați angajații din middle management, care admit, în procent de circa 80%, că obișnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile.

În același timp, alți 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal.

Alți 3% obișnuiesc să petreacă în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

Cine muncește mai mult de 8 ore pe zi

IT-știi, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii, ori avocații, afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi.

Cu toate astea, „doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susțin că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate”, mai arată autorrii studiului.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 15 august – 30 septembrie 2018, pe un eșantion de 1.230 de respondenți din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din care 68% sunt fără funcții de conducere.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.
Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare.
Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente.
Recent, portalul de recrutare online a lansat serviciul de recrutare pentru perioade scurte, prin care utilizatorii au posibilitatea să experimenteze mai multe joburi și să nu mai depindă de un program fix de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...