Cele mai ridicate randamente ale capitalurilor sunt înregistrate în sectoarele de servicii, sănătate și IT, arată un studiu publicat duminică de economistul Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România – AAFBR. „La capătul celălalt, randamentele inferioare sunt raportate în industria metalurgică, extractivă și producția de energie (din cauza capitalului necesar foarte ridicat) precum și în transporturi sau fabricarea produselor textile (din cauza profitului scăzut)”, notează economistul.
TOPUL RANDAMENTELOR, realizat de Iancu Guda, ilustrează care este nivelul profitului pentru fiecare leu investit de acționari, în funcție de sectorul de activitate, cu precizarea că „alocările au fost realizate în baza codului CAEN principal declarat în situațiile financiare”.
Practic, potrivit economistului, „randamentul capitalurilor (ROE, eng. Return On Equity) depinde de profitul generat de companie (direct proporțional) și nivelul capitalurilor investite (invers proporțional)”.
Altfel spus, „companiile care generează cel mai ridicat profit la un nivel minim al capitalurilor investite de către acționari, pot fi percepute drept oportunități bune de investiții”. Cu alte cuvinte, un nivel scăzut al capitalurilor, coroborat cu un nivel ridicat al datoriilor contractate (un grad mare de îndatorare), poate amplifica artificial randamentul capitalurilor prin efectul de levier”, mai arată economistul.
„Aceste companii vor genera un randament superior al capitalurilor NU datorită investițiilor eficiente în active, ci, mai degrabă, datorită nivelului scăzut al capitalurilor investite. Deci, implicit, al datoriilor foarte mari”, precizează Iancu Guda.
Textul integral al analizei privind randamentele firmelor poate fi urmărit AICI