5.1 C
București
vineri, 17 ianuarie, 2025

STUDIU Coface: Insolvențele au scăzut cu 33% în primul semestru, dar creșterea economică nu e sustenabilă / DOCUMENT

Dată:

Insolvențele în România au scăzut cu 33% în semestrul I 2019, față de aceeași perioadă a anului precedent, însă evoluția macroeconomică nu este sustenabilă din cauza mai multor dezechilibre, arată un studiu al companiei de consultanță și evaluare financiară Coface România.

Potrivit Coface, „evoluția macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza mai multor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflație anuală din cadrul UE, de 4,1%, creșterea deficitului comercial și deprecierea monedei naționale”.

Mai mult, analiza Coface arată că scăderea insolvențelor „este compensată de creșterea firmelor radiate, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil”.

Evoluții pozitive:
– numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior;
– companiile care au intrat în insolvență pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani;
– distribuția regională a cazurilor de insolvență în primul semestru al anului 2019 reflectă scăderea generalizată la nivel national, toate regiunile înregistrând astfel scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvență.

Riscuri anticipate pentru viitor:
– aproape trei sferturi din scăderea insolvențelor este înregistrată pe segmentul companiilor care nu au depus declarațiile financiare (37%), nu au înregistrat venituri (14%) sau cifra de afaceri înregistrată în anul 2018 a fost sub 100.000 de euro (27%);
– scăderea insolvențelor este anulată de creșterea semnificativă a numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent este de 85.960 de companii, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior;
– mediul de afaceri rămâne foarte polarizat, primele 1.000 de companii (conform cifrei de afaceri) concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România.

După un deceniu în care aproximativ un milion de companii și-au întrerupt activitatea, din care aproape 150.000 insolvente, fenomenul insolvențelor scade la minime istorice. Astfel, numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior și cu aproape -40% pe segmentul companiilor mari, cauzând astfel cele mai mici pierderi financiare (surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate) sau de ordin social (numărul locurilor de muncă) din ultimul deceniu. În ciuda acestui fapt, mediul de afaceri dă semne de slăbiciune, deoarece numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent a crescut cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea instrumentelor refuzate la plată s-a triplat.
Iancu Guda, Services Director Coface România

Peste 3.000 de proceduri noi deschise în semetrul I

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvență și în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvență, față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 4.562 de insolvențe.

În același timp însă, companiile care au intrat în insolvență în perioada analizată au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimul deceniu, acest lucru fiind datorat scăderii numărului de companii mari care au intrat în incapacitate de plată.

În ceea ce privește numărul companiilor mari (cu cifra de afaceri peste 0,5 milioane de euro) care au intrat în insolvență în perioada analizată, acesta a înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 174 de firme insolvente – nivelul minim din ultimul deceniu.

Însă „investițiile scad, durata de rotație a stocului crește, viteza colectării creanțelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii”, mai arată autorii studiului.

Care sunt cele mai afectate sectoare

Conform analizei Coface, primele 3 sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvență sunt: comerțul cu ridicata și distribuție (480), sectorul construcțiilor (438) și comerțul cu amănuntul (387).

Analizând numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, analiza Coface evidențiază următoarele sectoare de activitate, ca fiind primele 3 cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator (raportat la 1.000 de firme active): sectorul tranzacțiilor imobiliare, comerțul cu ridicata și distribuție și sectorul transporturilor.

Mediul de afaceri din Romania se află în situația paradoxală în care în pofida unor ani de creștere economică extrem de dinamică, nu reușește să concretizeze suficiente oportunități din cauza provocărilor actuale și a incertitudinilor externe ori pe plan local, cele din urmă acționând semnificativ la începutul acestui an. Numărul companiilor active nu a crescut în ultimii 10 ani, iar pe ansamblu companiile sunt mai îndatorate și au presiuni mai mari pe lichiditate. Dacă ne uităm la vârful economiei, evoluția pe parcursul anului 2018 a celor mai mari 1.000 de companii active în România (care concentrează jumătate din veniturile tuturor firmelor) reflectă provocări majore în dezvoltarea acestora: diminuarea marjei brute (concurența agresivă), scăderea profitului operațional (costurile cresc mai accelerat decât veniturile, de menționat aici presiunea pe costurile cu salariile) și deteriorarea competitivității (activele sunt utilizate pentru o perioadă mai extinsă).
Eugen Anicescu, Country Manager Coface România

Potrivit Coface, din totalul celor 3.058 de companii insolvente în primul semestru al anului curent, 1.529 au depus declarațiile financiare pentru activitatea desfășurată în anul 2018.

DOCUMENT
Studiul Insolvențelor din semestrul I 2019, varianta integrală, poate fi descărcat de AICI

„Rezultatele analizei Coface confirmă faptul că una dintre principalele cauze care au alimentat riscul intrării în insolvență a fost deteriorarea lichidității, care a fost compensată prin extinderea creditului furnizor”, au mai arătat autorii studiului.

Despre Coface
Cu 70 de ani de experiență și cu cea mai rafinată rețea, Coface este o referință în domeniul asigurărilor de credit, a gestionării riscurilor și a economiei globale. Cu ambiția de a transforma Coface în cel mai agil partener mondial în domeniul asigurărilor de credite comerciale, experții lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienți să construiască afaceri de succes, în creștere și dinamice.
Serviciile și soluțiile Grupului protejează și ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătățirea capacității de a vinde atât pe piețele interne, cât și pe piețele de export.
În 2017, Coface avea aproximativ 4.100 de angajați în 100 de țări și înregistreză o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro.
COFACE SA. este listat Euronext Paris – Compartment A. 
ISIN: FR0010667147 / Ticker: COFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...