16 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Studiu Dunwell: Cluj-Napoca are cele mai scumpe terenuri industriale. INFOGRAFIE: Topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri

Dată:

Cluj-Napoca a devenit orașul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, prețurile de aici fiind și de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locație din București, arată o analiză publicată joi de compania de consultanță imobiliară Dunwell, specializată în sectorul Industrial.

Prețurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp și pot ajunge, chiar depăși, 65-75 euro/mp, mai arată datele Dunwell, valori ce pot stabili un record național în tranzacționare.

Prețurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepții – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidențial din București, Cluj, Timișoara sau Iași, care au avut prețuri cu circa 10-15% mai mari decât media. Un teren bine amplasat și care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv și, în consecință, mai scump. În ceea ce privește segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate prețuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, București zona de Nord – Est (noua intrare în București din zona Stefăneștii de Jos), București zona de Est și București zona de Vest.
Laurențiu Badea, managing partner Dunwell

De ce Clujul este cel mai atractiv

Potrivit analiștilor de la Dunwell, Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziția georgrafică îl face foarte atractiv.

Forța de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone și, astfel, crearea unei potențiale concurențe.

Din acest motiv, prețurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenție o investiție aici, unde prețurile terenurilor depășesc 40 euro/mp.  Acesta este și motivul pentru care Florești, Apahida și Jucu sunt printre cele mai atractive și căutate zone din vecinătatea Clujului.

„Faptul că deja dezvoltatori consacrați, precum CTP sau WDP, au dezvoltat parcuri logistice aici, au făcut ca interesul în aceste  zone să fie foarte ridicat”, a menționat Laurențiu Badea, managing partner Dunwell.

Topul orașelor cu cele mai scumpe terenuri industriale

Potrivit datelor Dunwell, Cluj-Napoca, București, Sibiu, Timișoara și Craiova sunt orașele cu cele mai ridicate prețuri când vine vorba de achiziția unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială.

Prețurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiție în infrastructură sau dezvoltare logistică dintr-o anumită zonă, automat a adus corecţii pozitive acesteia, cât și terenurilor învecinate.

Cum arată clasamentul prețurilor:
– În Cluj-Napoca, zona Florești, prețurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp
– În Apahida – 60-70 euro/mp
– La Jucu, prețurile cerute variază între 35-40 euro/mp
– În București, zona de Nord-Est (Ștefăneștii de Jos), prețurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp și pot ajunge și la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp
– În Sibiu, prețurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp
– În Timișoara și Craiova, terenurile se tranzacționează la prețuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

Orice proiect de infrastructură (autostradă, centură ocolitoare etc.) sporește atractivitatea zonei respective. Ştefăneştii de Jos a devenit un sector foarte atractiv, odată cu finalizarea autostrăzii A3 Bucureşti-Ploieşti şi a nodului de legătură cu Centura Bucureștiului. Același lucru se va întâmpla și cu Târgu Mureş, Turda sau Constanța, orașe cu potenţial mare de dezvoltare dat de stadiul avansat al proiectelor de infrastructură, acestea putând deveni un real competitor pentru Cluj. Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip <<pick-up point>>, astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă.
Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell

Consultanții de la Dunwell au mai adăugat că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.

Despre Dunwell
Dunwell primul, singurul și cel mai activ broker exclusiv de real estate industrial din România, este un start-up înființat în 2017, în București. Scopul agenției este de a intermedia tranzacțiile între proprietarii de spații logistice și industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietăți noi, existente, în construcție, built-to-suit, proiecte brownfield sau greenfield etc.) și chiriași (furnizori de servicii logistice, retaileri tradiţionali și online, FMCG, companii cu activități de producție).
Divizia de terenuri se ocupă de tranzacționarea de terenuri, atât industriale, cât și pentru alte destinații de dezvoltare, de la vânzări de terenuri cu o singură parcelă, până la compactarea mai multor parcele, în funcție de zonă și nevoi.
Din echipa executivă a Dunwell fac parte Marian Orzu, unul dintre cei mai vechi specialiști ai pieței de industrial, cu peste 14 ani de experiență în domeniu, Daniel Cautiș, cu peste 7 ani vechime în industrie și Laurențiu Badea, cu aproape 16 ani de experiență în piața imobiliară din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...