18.9 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

Studiu ING: Doi din trei români – cei mai mulți din Europa – cred că vor fi nevoiți să lucreze și după pensionare | DOCUMENT

Dată:

Aproximativ două treimi (63%) dintre români anticipează că vor fi nevoiți să își câștige existența și după vârsta de pensionare, aceasta fiind cea mai mare pondere din Europa comparativ cu media de 54%, arată rezultatele unui sondaj internațional pe tema economiilor, anunțate miecruri de ING.

Potrivit studiului, 58% dintre români afirmă că nu au economii mai mari de trei salarii, iar 69% sunt de părere că nu câstigă îndeajuns de mult pentru a pune bani deoparte.

În același timp, doar 26% dintre europeni se așteaptă să aibă același nivel de trai după momentul pensionării.

„Noțiunea de pensionare va deveni în curând perimată”

Aproximativ 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piața muncii după vârsta de pensionare, relevă cel de-al optulea sondaj internațional ING pe tema economiilor, la care au luat parte 14.695 de respondenți din 15 țări, dintre care 13 din Europa.

Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România și în Cehia (63%).

Autorii studiului preconizează că noțiunea de „pensionare”, în sens tradițional, va deveni în curând perimată.

Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții. 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuțiile acestora.

Europenii, îngrijorați că nu vor avea destui bani după pensionare

Studiul ING mai arată că 62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării.

De asemenea, 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%) sau diferit față de cel actual (23%).

Fondurile disponibile după data pensionării sunt un motiv de îngrijorare și pentru că economiile acestora sunt reduse. 42% dintre respondenții studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-șase salarii.

România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce privește lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxembourg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiți.

Cei mai mulți nu reușesc să economisească

Aproximativ 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească din cauza veniturilor prea mici și în același procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu, mai arată studiul citat.

Iar în cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că își reduc cheltuielile, 42% dintre aceștia se împrumută de la familie sau prieteni – cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.

Concluziile studiului reflectă dificultățile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-și atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afimat că își monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulți dintre aceștia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra și după vârsta pensionării. Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulți dintre respondenți au afirmat că nu reușesc să economisească pe termen scurt, o tendință observată în toate țările chestionate.
Jessica Exton, specialist în știința comportamentală în cadrul ING

Sondajul internațional ING pe tema economiilor a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfășurat în 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii.
Chestionarea a avut loc în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie  2018.

Sondajul internațional ING este realizat de câteva ori pe an de către ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani și stil de viață – combină idei despre educație financiară, finanțe personale și  comportament economic pentru a furniza în mod regulat informații practice referitoare la modul în care oamenii își gestionează banii – și cum poate afecta acest lucru viața consumatorilor.

DOCUMENT
Studiul ING, varianta integrală (în limba engleză), poate fi descărcat de AICI

Despre ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.
Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...