13.2 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Studiu ING: Doi din trei români – cei mai mulți din Europa – cred că vor fi nevoiți să lucreze și după pensionare | DOCUMENT

Dată:

Aproximativ două treimi (63%) dintre români anticipează că vor fi nevoiți să își câștige existența și după vârsta de pensionare, aceasta fiind cea mai mare pondere din Europa comparativ cu media de 54%, arată rezultatele unui sondaj internațional pe tema economiilor, anunțate miecruri de ING.

Potrivit studiului, 58% dintre români afirmă că nu au economii mai mari de trei salarii, iar 69% sunt de părere că nu câstigă îndeajuns de mult pentru a pune bani deoparte.

În același timp, doar 26% dintre europeni se așteaptă să aibă același nivel de trai după momentul pensionării.

„Noțiunea de pensionare va deveni în curând perimată”

Aproximativ 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piața muncii după vârsta de pensionare, relevă cel de-al optulea sondaj internațional ING pe tema economiilor, la care au luat parte 14.695 de respondenți din 15 țări, dintre care 13 din Europa.

Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România și în Cehia (63%).

Autorii studiului preconizează că noțiunea de „pensionare”, în sens tradițional, va deveni în curând perimată.

Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții. 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuțiile acestora.

Europenii, îngrijorați că nu vor avea destui bani după pensionare

Studiul ING mai arată că 62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării.

De asemenea, 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%) sau diferit față de cel actual (23%).

Fondurile disponibile după data pensionării sunt un motiv de îngrijorare și pentru că economiile acestora sunt reduse. 42% dintre respondenții studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-șase salarii.

România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce privește lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxembourg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiți.

Cei mai mulți nu reușesc să economisească

Aproximativ 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească din cauza veniturilor prea mici și în același procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu, mai arată studiul citat.

Iar în cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că își reduc cheltuielile, 42% dintre aceștia se împrumută de la familie sau prieteni – cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.

Concluziile studiului reflectă dificultățile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-și atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afimat că își monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulți dintre aceștia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra și după vârsta pensionării. Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulți dintre respondenți au afirmat că nu reușesc să economisească pe termen scurt, o tendință observată în toate țările chestionate.
Jessica Exton, specialist în știința comportamentală în cadrul ING

Sondajul internațional ING pe tema economiilor a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfășurat în 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii.
Chestionarea a avut loc în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie  2018.

Sondajul internațional ING este realizat de câteva ori pe an de către ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani și stil de viață – combină idei despre educație financiară, finanțe personale și  comportament economic pentru a furniza în mod regulat informații practice referitoare la modul în care oamenii își gestionează banii – și cum poate afecta acest lucru viața consumatorilor.

DOCUMENT
Studiul ING, varianta integrală (în limba engleză), poate fi descărcat de AICI

Despre ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.
Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...