16 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Studiu ING International Survey: Europenii evită costurile mari ale locuințelor verzi

Dată:

Cerințele de accesibilitate cântăresc mai greu decât cele de sustenabilitate, în condițiile în care 55% dintre europeni recunosc că ar putea face mai multe pentru a avea o locuință mai prietenoasă cu mediul și 47% afirmă că lipsa fondurilor este o problemă, arată studiul ING International Survey, publicat marți de grupul financiar ING.

Potrivit studiului, 82% dintre europeni consideră utile ajutoarele guvernamentale pentru instalații din sectoarele casnice eficiente energetic.

Prețul, principalul motiv al amânării investițiilor eco

Costul este principalul motiv pentru care europenii nu iau măsuri să reducă impactul pe care casele lor îl au asupra mediului, arată autorii studiului ING International Survey, care au analizat răspunsurile a aproximativ 15.000 de persoane din 13 țări din Europa, SUA și Australia.

Potrivit studiului, 70% din cetățenii europeni afirmă că „încearcă să mențină la un nivel scăzut impactul pe care casele lor îl au asupra mediului”. Cu toate acestea, 55% dintre respondenții europeni consideră că ar putea face mai mult.

Cei mai mulți respondenți care spun că lipsa fondurilor îi împiedică să ia măsuri pentru o locuință mai verde sunt din Italia, România și Franța (cu 56%), media europeană fiind la 47%.

Unii cred că fac deja destul

Următoarele motive în clasamentul european sunt lipsa de informații (26%), dar și argumentul că fac deja destul (18%).

„Faptul că unul din 4 europeni nu este sigur că poate diminua impactul caselor lor asupra mediului indică o nevoie mai mare de educație pe întreg continentul”, arată autorii studiului.

Studiul ING International evidențiază adesea contraste puternice în ceea ce privește atitudinea față de finanțele personale în diferite culturi și locuri. Prin urmare, este frapant să vezi că toate cele 15 țări analizate au recunoscut că accesibilitatea este problema numărul unu pentru a face mai mult cu scopul de a reduce impactul pe care casele lor îl au asupra mediului.
Jessica Exton, cercetător comportamental în cadrul ING

Cum arată comparația între țările europene

Analiza arată că Austria și Germania sunt relativ mai active când vine vorba de locuințele sustenabile, plasându-le pe locul unu și doi, în comparație cu celelalte 15 țări analizate.

În orice caz, cetățenii lor nu par doritori să îmbunătățească impactul pe care casele lor îl au asupra mediului în viitor (cu o atitudine ce îi duce spre coada clasamentului, pe locurile 10 și 12).

Atitudinea actuală față de locuințele sustenabile, care reflectă conștientizarea și eforturile oamenilor de a reduce impactul lor asupra mediului, nu prezic neapărat și atitudinea viitoare. În timp ce Austria și Germania conduc grupul în ceea ce privește grija actuală, ambele sunt sub medie în ceea ce privește eforturile viitoare în a deveni mai ecologici. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii din aceste țări sunt destul de mulțumiți de eforturile lor actuale, au obținut deja un nivel înalt de conștientizare privind sustenabilitatea sau pur și simplu așteaptă ca alții să aibă mai multă inițiativă în viitor.
Maria Ferreira Sequeda, economist la ING

Belgia și Franța au, în schimb, o atitudine mult mai negativă față de locuințele verzi în prezent (locul 11 și 8) și, de asemenea, nu doresc să îmbunătățească acest aspect în viitor, clasându-se pe locul 13 și 7 între celelalte țări europene analizate.

Ce criterii sunt urmărite la căutarea unei noi locuințe

Atunci când caută o locuință nouă, jumătate dintre respondenții din Europa au întrebat despre caracteristicile de eficiență energetică (53%) și aproape 60% despre vechimea proprietății.

„De remarcat este însă că motivația a două treimi dintre cei care au întrebat despre vechime, eficiență energetică și alte caracteristici ale casei, a fost de a se asigura că își pot plăti facturile, cum sunt exemplele Cehiei (86%) și Marii Britanii (81%)”, mai arată autorii studiului.

„S-ar putea să devin mai ecologic, dacă altcineva mă ajută să plătesc”

Sondajul ING International Survey a mai arătat că opt din zece europeni ar considera utilă o subvenționare oferită de guvern la achiziția de instalații eficiente din punct de vedere energetic pentru casele lor, același procent fiind valabil și pentru subvenționarea a jumătate din costul panourilor solare pentru casele lor.

Indexul a fost alcătuit pentru aproximativ 15.000 de persoane chestionate în 15 țări, pe baza datelor din studiul IIS Houses and Mortgages (Locuințe și Ipoteci), din 2018.

Indexul standardizat variază de la -100 la 100, unde 0 este media pentru toate țările, 100 maximul atitudinilor pozitive și -100 maximul atitudinilor negative. Cu cât este mai mare valoarea indexului, cu atât este mai ecologică atitudinea față de locuințele din țară în comparație cu persoanele care locuiesc în alte țări.

Despre ING

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.
Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.
Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...