Patronii și managerii consultați în cadrul unui sondaj de conjunctură publicat vineri de Institutul Național de Statistică (INS) anticipează, pentru lunile de toamnă, o ceștere moderată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii.
„Managerii mai anticipează creșterea moderată a activității în industria prelucrătoare și în servicii și stabilitatea numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii”, arată un comunicat al INS.
Industrie: Costurile de producție vor crește moderat
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele luni.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează creșterea moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a hârtiei și produselor din hârtie se estimează cea mai mare creștere, urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun.
Referitor la numărul de salariaţi din industrie, se estimează o relativă stabilitate.
Construcţii: Lucrările se vor scumpi moderat
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora.
Constructorii anticipează, totodată, o relativă stabilitate a volumului producţiei și o relativă stabilitate a numărului de salariaţi.
Comerţ cu amănuntul: Prețuri mai mari în magazine
„Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul”, a mai transmis INS.
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice, în condițiile în care volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată.
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi.
Servicii: Tarifele vor crește ușor
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor de servicii vor avea o tendinţă de
creștere moderată.
„Conform estimărilor din luna septembrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni”. De asemenea, „în sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi”, a mai comunicat INS.
„Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233), comerţului cu amănuntul (2.485) şi serviciilor (2824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector”, precizează INS.
Anchetele de conjunctură privind tendințele economice din industrie, comerț, construcții și servicii sunt realizate de către INS în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene.