25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

TOPUL NAȚIONAL AL FIRMELOR: Camera de Comerț și Industrie a României premiază reușitele întregii comunități de afaceri

Dată:

Camera de Comerț și Industrie a României – CCIR – organizează joi, 7 noiembrie, Gala Topului Național al Firmelor 2019, ediția a 26-a. La eveniment – în cadrul căruia sunt premiate reușitele întregii comunități de afaceri din România – și-au anunțat participarea demnitari de rang înalt, președinți de Camere de Comerț Județene și prestigioși oameni de afaceri.

„Ierarhia din 2019 a Topului Național al Firmelor a clasat pe primele 10 locuri (1-10) la nivel național 12.603 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.466 din industrie, 3.521 din servicii, 2.615 din comerț, 312 din turism, 468 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 643 din agricultură, silvicultură și pescuit și 578 din construcții”, arată un comunicat al CCIR.

Cele 12.603 companii au o cifră de afaceri de aproximativ 178,48 miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 14,87 miliarde de euro și 1.340.310 salariați.

Creștere cu peste 8% a cifrei de afaceri cumulată a companiilor din Top 10

Potrivit organizatorilor, Topul Național al Firmelor 2019, clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, înregistrează tendințe pozitive pentru toți indicatorii care au stat la baza realizării acestuia, precum: număr de companii, cifră de afaceri și profit.

Astfel, comparativ cu anul anterior, numărul firmelor incluse în primele 10 poziții a crescut de la 12.472 în 2018 la 12.603 în 2019, reprezentând o apreciere cu 1,05%.

Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,48 miliarde de euro, în creștere cu 8,17% față anul precedent, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 14,87 miliarde de euro, însemnând o creștere procentuală de 6,98%.

Ponderea profitului în cifra de afaceri s-a menținut constantă în 2019, față de anul anterior, profitul din exploatare reprezentând 8,42% din cifra totală de afaceri – ceea ce indică o menținere a profitabilității companiilor românești.

Industria și serviciile au cei mai mulți campioni

Topul Național al Firmelor 2019 prezintă cele mai performante companii din șapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții.

Cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,43%) și serviciile (27,94%), urmate de comerț (20,75%), agricultură, silvicultură și pescuit (5,1%), construcții (4,58%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,71%), turism (2,47%).

În funcție de cifra de afaceri, comerțul are o pondere de 41,03% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (36,66%) și servicii (11,58%).

Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industriei, cu un profit de 43,98% din profitul total și o pondere a profitului de 10,10% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Mai mult de un sfert de secol de tradiție. Cum arăta economia în primul an al Topului

De peste 25 de ani, Camera de Comerț și Industrie a României premiază cele mai performante companii românești, fiind singura instituție abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivel național.

Topul Național al Firmelor reprezintă, totodată, un martor important al tranziției economiei românești – de la o piață centralizată, de stat, la una liberă, concurențială.

Prima ediție a Topului Național al Firmelor s-a desfășurat în 1994, iar pe primele 15 locuri se regăseau numai 759 de companii. Pentru stabilirea clasamentului s-a utilizat o bază de date de doar 1.000 de societăți comerciale. Totodată, domeniile de activitate analizate pentru a realiza Topul Național al Firmelor, ediția 1994, s-au rezumat la agricultură, construcții, servicii, comerț și industrie.

În 1994, România înregistra un nivel al Produsului Intern Brut (PIB) de aproximativ 22,6 miliarde de dolari, o rată a inflației de 136,7%, precum și un procent de 55,4% populație inactivă (șomeri+pensionari). Totodată, valoarea salariului mediu net era de 119 dolari, iar cea a schimburilor comerciale era de numai 8 miliarde de dolari.

Pentru comparație, România a încheiat anul 2019 cu o valoare totală a Produsului Intern Brut de 202 miliarde de euro și o creștere economică de 4,1%. Rata medie a inflației s-a situat la 4,6%, iar salariul mediu brut la 4.162 de lei.

În ceea ce privește volumul schimburilor comerciale, exporturile au însumat 67,732 miliarde de euro, iar importurile au fost 82,865 miliarde de euro.

„La baza evoluției pozitive a economiei românești au stat două evenimente extrem de importante, cu impact direct asupra dezvoltării per ansamblu a întregii țări, și anume: aderarea, în 2004, la Alianța Nord-Atlantică (NATO) și integrarea în Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007”, apreciază reprezentanții CCIR.

„Aceste două importante procese au reprezentat pentru România o creștere puternică a investițiilor străine, datorată unui grad mult mai mare de încredere a companiilor străine în economia românească, precum și într-un volum mai mare al schimburilor comerciale, dată fiind deschiderea către piața Uniunii Europene”, menționează sursa citată.

2019: Peste 700.000 de bilanțuri analizate

Pentru realizarea clasamentului Topul Național al Firmelor 2019 au fost analizate 706.144 de bilanţuri financiar-contabile ale companiilor active în România.

Dintre acestea, 225.362 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerț în toate judeţele ţării.

Spre deosebire de prima ediția e Topului și ca o consecință firească în progresul economic al României, sunt premiate și companii și din domenii precum: silvicultură și pescuit, cercetare, dezvoltare și high tech, turism.

La gala Topul Național al Firmelor sunt așteptați să participe peste 600 de invitați – reprezentanți ai celor mai performante companii, personalități ale autorităților publice centrale, precum și președinți ai Camerelor de Comerț Județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...