12.3 C
București
marți, 25 martie, 2025

TOPUL VÂNZĂRILOR: Magazinele nealimentare domină clasamentul la 6 luni, alimentarele de cartier au cea mai abruptă scădere

Dată:

Afacerile magazinelor nealimentare specializate, care vând produse precum mobilă, corpuri de iluminat, aparate electrice, chimicale și fierărie/feronerie au crescut cel mai mult – cu 14,4% – în primele 6 luni din 2019; vânzările din alimentarele de cartier au scăzut, în același timp, cu 19,1%, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Magazinele nealimentare cu mobilier și articole electrice sunt urmate, în topul vânzărilor din primele 6 luni, de magazinele specializate care vând textile, îmbrăcăminte și încălțăminte, ale căror afaceri au crescut cu aproape 12%.

Vânzările din farmacii și parfumerii au crescut cu 10,4%, iar comerțul online a consemnat o creștere de 8%.

Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus

Singurul sector în care afacerile au scăzut – și au scăzut dramatic, cu peste 19% – este comerțul specializat cu produse alimentare, binecunoscutele chioșcuri/buticuri, magazine mici de cartier care vând alimente, băuturi și tutun.

În schimb, marile lanțuri de retail – care formează categoria de comerț cu alimente, băuturi și tutun în magazine nespecializate – au avut o creștere a vânzărilor de 6,4%, pe medie, în primele 6 luni, mai arată statisticile oficiale.

Acest fenomen – „Micii comercianți pe minus, marii retaileri pe plus” – s-a remarcat încă din trimestrul I 2019, când magazinele de cartier consemnau o scădere cu 19,4% a vânzărilor, în timp ce vânzările supermarketurilor crescuseră cu 4,4% – a se vedea aici articolul Mersul Afacerilor din REVISTA PATRONATELOR.

TOPUL VÂNZĂRILOR CU AMĂNUNTUL în primele 6 luni din 2019
Categorie Evoluție
Mobilă, iluminat, electrice, fierărie, vopsitorie +14,4%
Textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, articole din piele +11,9%
Produse nealimentare în magazine specializate +11,7%
Farmaceutice, produse cosmetice şi de parfumerie +10,4%
Alte produse comercializate  în magazine specializate +8,1%
Comerţ online +8%
MEDIA GENERALĂ +6,8%
Alimente, băuturi şi tutun în magazine nespecializate +6,4%
Comerţul cu carburanţi în magazine specializate +5,4%
Produse nealimentare în magazine nespecializate +4,9%
Alimente, băuturi şi tutun în magazine specializate -19,1%

Media generală arată o menținere la cote ridicate a consumului populației

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada ianuarie-iunie 2019, comparativ cu perioada similară din 2018 a înregistrat o creştere cu 6,8%, arată un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) – sursa datelor din tabelul nostru de mai sus.

Avansul comerțului cu amănuntul – indicator care reflectă în mare măsură consumul gospodăriilor populației, având cea mai importantă pondere în Produsul Intern Brut – a avut loc „datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor auto (+5,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%)”.

Creșteri ușoare în luna iunie – atenție la Indicele RP al Mediului de Afaceri!

În luna iunie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 0,1%, cât și ca serie ajustată sezonier, cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cu 4,9%, cât şi ca serie ajustată sezonier – cu 5,7%, a mai comunicat INS.

Evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul este o componentă importantă din Indicele RP al Medului de Afaceri, lansat în luna iunie de REVISTA PATRONATELOR.

În luna aprilie 2019, Indicele RP a avut valoarea +13,33%, în creștere cu aproape două puncte procentuale față de valoarea din martie (+11,47%), iar în luna mai Indicele RP a coborât la valoarea +11,73%.

Indicele RP al Mediului de Afaceri pentru luna iunie 2019 va fi comunicat de REVISTA PATRONATELOR în jurul datei de 20 august.

În terminologia statisticienilor:
– Cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri „nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”
– Comerţul cu amănuntul include „revânzarea (vânzarea fără transformare) de mărfuri noi sau folosite, în principal către marele public, pentru consum sau utilizare personală ori casnică, prin: magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin poştă, vânzători ambulanţi, cooperative de consum etc.”
„Datele se colectează de la circa 1.870 de operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul”, precizează INS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.