Daniel Mischie, președintele APT, susține că ultmii ani au adus cele mai mari provocări din domeniu, depășite însă cu bine până în prezent
Președintele Alianței pentru Turism (APT), Daniel Mischie, a anunțat la finele lunii martie, cu ocazia unei conferințe de presă dedicată sectorului Turismului din România, că această industrie a reușit să treacă cu bine peste cele mai mari provocări din istoria sa contemporană.
În ultimii ani ne-am provocat cu câteva crize majore. Am avut mai întâi criza de resursă umană. Încă din 2019 ne-am confruntat cu lipsa oamenilor interesați să lucreze în domeniu. Au urmat cei doi ani de pandemie, în care măsurile luate pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor ne-a afectat în mod direct. Au existat segmente din Industria Ospitalității care au fost pur și simplu devastate de restricțiile luate în acea perioadă. Am reușit să depășim cu bine toate aceste crize și iată că după încetarea stării de alertă, din 9 martie, există un val optimism din partea oamenilor, concretizat în numărul mare de rezervări și de ieșiri la masă.
Daniel Mischie, președintele APT
El spune că bucuria celor ce activează în domeniu nu a durat prea mult fiindcă foarte curând au apărut noi probleme. „Criza inflației, criza energetică, majorările foarte mari la prețul gazelor și al curentului electric, dar și criza războiului din Ucraina, ce ne afectează deja, chiar dacă indirect, sunt noi provocări ce ne stau în față”, a adăugat șeful APT.
Daniel Mischie a realizat și un scurt bilanț al ultimimlor doi ani, cei ce au stat sub semnul COVID-19: „În primul an de pandemie, din cauza restricțiilor, încasările în turism au scăzut cu 35%, iar în cel de-al doilea an, cu 25%”.
Potrivit afirmațiilor sale, turismul reprezintă 5,3% din PIB-ul actual al României și se bazează pe eforturile a circa 200.000 de angajați direcți și încă 150.000 de angajați indirecți, ceea ce s-ar traduce prin aproape 7% din totalul forței de muncă angajate în România.
Daniel Mischie susține că românii pot avea încredere în toți cei ce lucrează în domeniu și că zona în totalitatea ei este una „sigură”. „Îmi place să cred că vom atinge curând un procent de zece la sută din PIB-ul României! Putem face asta!”, a conchis președintele APT, alianță ce reunește 25 organizații și patronate reprezentative din turismul românesc.
Despre APT
APT este construită ca o platforma formală de colaborare între membrii ei, organizații care au ca scop dezvoltarea sectorului turistic din România și care respectă principii legale și etice în afaceri.