8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

TVA în turism scade la 5% din 1 noiembrie. Ce activități sunt vizate

Dată:

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 5% pentru turism și activități conexe. Măsura va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2018.

Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum și modalități de sprijin pentru autoritățile locale.

Pentru ce scade TVA

De la  1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru:
– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
– dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja;
– serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

Tot de la 1 noiembrie 2019 se va elimina cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației la buvetele publice. Prin această măsură se urmărește susținerea turismului balnear și diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.

Facilități la impozitul pe venit și contribuțiile sociale

Potrivit Finanțelor, se va acorda o bonificație de 10% pentru plata anticipată a unor obligații fiscale, atât pentru cele aferente anului 2017, cât și pentru cele aferente anilor anteriori.

„Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice”, menționează Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-un comunicat.

Sprijin pentru unitățile administrativ-teritoriale

Administrațiile publice locale vor avea posibilitatea să contracteze împrumuturi în condiții avantajoase de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație în sezonul rece.

Împrumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale și numai dacă la data depunerii documentației unitățile administrativ-teritoriale (UAT) nu au restanțe la împrumuturile contractate anterior. „Documentele necesare în vederea obţinerii împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice”, se mai arată în comunicat.

MFP va putea repartiza pe maxim 5 ani disponibilul rezultat din diferența dintre creditele de angajament aprobate și creditele bugetare aprobate pe anul curent și estimate pe următorii 3 ani.

Pentru administrarea eficientă a împrumuturilor contractate de UAT-uri, MFP a completat art. 63 din Legea nr. 273/2006, cu prevederi legate de obligativitatea autorităților administrației publice locale de a notifica Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAIL) în legătură cu efectuarea tragerilor autorizate pentru anul respectiv din finanțările rambursabile contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Termenul limită este 15 august al fiecărui an, iar pentru 2018 data de 15 octombrie.  În caz contrar, CAIL anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul respectiv și le alocă altor UAT-uri care au proiecte de investiții în derulare.

Penalități de 2% pentru neutilizarea fondurilor

MFP atenționează că autoritățile locale care nu efectuează trageri până la finalul anului în cuantumul notificat către CAIL „vor  plăti o penalitate de 2% pentru sumele autorizate și netrase”.

Această penalitate, care va reprezenta venit la bugetul de stat, urmează să fie calculată și achitată de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale până la data de 31 martie a anului următor.

„Noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului că în practica CAIL s-a constatat că au fost și sunt unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au utilizat integral sumele autorizate şi astfel au  blocat finanţarea unor investiții publice de interes local”, precizează Finanțele.

În domeniul ajutorului de stat, „se creează cadrul legal care va permite utilizarea cât mai rapidă a întregului buget al unei scheme de ajutor de stat prevăzut pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia”, mai arată MFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...