22.2 C
București
marți, 23 iulie, 2024

TVA în turism scade la 5% din 1 noiembrie. Ce activități sunt vizate

Dată:

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 5% pentru turism și activități conexe. Măsura va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2018.

Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum și modalități de sprijin pentru autoritățile locale.

Pentru ce scade TVA

De la  1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru:
– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
– dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja;
– serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

Tot de la 1 noiembrie 2019 se va elimina cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației la buvetele publice. Prin această măsură se urmărește susținerea turismului balnear și diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.

Facilități la impozitul pe venit și contribuțiile sociale

Potrivit Finanțelor, se va acorda o bonificație de 10% pentru plata anticipată a unor obligații fiscale, atât pentru cele aferente anului 2017, cât și pentru cele aferente anilor anteriori.

„Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice”, menționează Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-un comunicat.

Sprijin pentru unitățile administrativ-teritoriale

Administrațiile publice locale vor avea posibilitatea să contracteze împrumuturi în condiții avantajoase de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație în sezonul rece.

Împrumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale și numai dacă la data depunerii documentației unitățile administrativ-teritoriale (UAT) nu au restanțe la împrumuturile contractate anterior. „Documentele necesare în vederea obţinerii împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice”, se mai arată în comunicat.

MFP va putea repartiza pe maxim 5 ani disponibilul rezultat din diferența dintre creditele de angajament aprobate și creditele bugetare aprobate pe anul curent și estimate pe următorii 3 ani.

Pentru administrarea eficientă a împrumuturilor contractate de UAT-uri, MFP a completat art. 63 din Legea nr. 273/2006, cu prevederi legate de obligativitatea autorităților administrației publice locale de a notifica Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAIL) în legătură cu efectuarea tragerilor autorizate pentru anul respectiv din finanțările rambursabile contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Termenul limită este 15 august al fiecărui an, iar pentru 2018 data de 15 octombrie.  În caz contrar, CAIL anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul respectiv și le alocă altor UAT-uri care au proiecte de investiții în derulare.

Penalități de 2% pentru neutilizarea fondurilor

MFP atenționează că autoritățile locale care nu efectuează trageri până la finalul anului în cuantumul notificat către CAIL „vor  plăti o penalitate de 2% pentru sumele autorizate și netrase”.

Această penalitate, care va reprezenta venit la bugetul de stat, urmează să fie calculată și achitată de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale până la data de 31 martie a anului următor.

„Noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului că în practica CAIL s-a constatat că au fost și sunt unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au utilizat integral sumele autorizate şi astfel au  blocat finanţarea unor investiții publice de interes local”, precizează Finanțele.

În domeniul ajutorului de stat, „se creează cadrul legal care va permite utilizarea cât mai rapidă a întregului buget al unei scheme de ajutor de stat prevăzut pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia”, mai arată MFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...