Cotațiile companiei de ride-sharing Uber au crescut masiv în deschiderea ședinței de tranzacționare a Bursei de la New York chiar în prima zi – joi, 16 mai – când în România operațiunile firmei au intrat sub incidența unei ordonanțe care interzice transportul neautorizat de persoane în regim de taxi sau închiriere. Sub incidența noului normativ intră branduri precum Uber, Clever Taxi sau Bolt (fostul Taxify).
În timp ce la București și în marile orașe ale României arterele s-au umplut de polițiștii ieșiți „la vânătoare de uberiști”, la New York investitorii se bat pe acțiunile Uber, proaspăt cotate la New York Stock Exchange. Cererea acestora determină o creștere substanțială a prețului acțiunilor, arată afișajele New York Stock Exchange (NYSE) monitorizate de REVISTA PATRONATELOR.
În deschiderea ședinței de tranzacționare de joi, titlurile Uber se vindeau la prețul de 41,4 dolari/acțiune, adică sub valoarea inițială stabilită în momentul cotării (10 mai, 42 de dolari/acțiune).
La ora scrierii acestei știri (20.30 ora României, joi seara), titlurile Uber consemnau o creștere de peste 5%, apropiindu-se de pragul 43,5 dolari/acțiune.
Maximul istoric al cotațiilor Uber a fost 45 de dolari/acțiune.
Cotațiile UBER pe Bursa de la New York pot fi urmărite, în timp real, AICI
Ce dispune ordonanța privind taximetria neautorizată
Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei (38/2003), intrată joi în vigoare, nu scoate din piaţă aplicaţiile Uber, Bolt sau Clever Taxi, dar şoferii care folosesc aceste aplicaţii pot fi amendaţi mult mai uşor şi riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Ordonanţa elimină sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi.
Concret, până acum, persoanele fizice sau juridice care efectuau în mod repetat transport public de persoane, contra cost, erau sancţionate cu amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Odată cu eliminarea acestei sitagme, autorităţile nu mai sunt nevoite să demonstreze că şoferii Uber, Bolt sau Clever Taxi transportă persoane în regim de taxi în mod repetat – este suficent să fie prinşi făcând asta o sigură dată pentru a fi amendaţi.
Reglementările ostile din transporturi, un risc asumat de Uber
„Activitatea noastră este supusă numeroaselor riscuri juridice și de reglementare care ar putea avea un impact negativ asupra afacerii noastre și asupra perspectivelor viitoare”, a menționat Uber în prospectul Ofertei Publice Inițiale, analizat de REVISTA PATRONATELOR.
Un risc asumat, de asemenea, este dat și de posibilitatea ca șoferilor asociați companiei să li se interzică accesul la aeroporturi. „În cazul în care operațiunile noastre în zone metropolitane mari sau capacitatea de a furniza călătorii către și din aeroporturi sunt afectate negativ, rezultatele financiare și perspectivele noastre vor fi afectate negativ ”, a menționat compania în prospectul său.
Potențialul pieței, valorificat doar în proporție de 2%
„Am revoluționat mobilitatea persoanelor cu Ridesharing și profităm de platforma noastră pentru a redefini industriile mari de livrări și logistică. Am înregistrat o creștere de neegalat, dar suntem abia la început: doar 2% din populația din cele 63 de țări în care lucrăm a folosit ofertele noastre în trimestrul încheiat la 31 decembrie 2018”, au declarat reprezentanții Uber, citați de presa americană.
Reamintim că începând de vineri, 10 mai 2019, Uber Technologies Inc este cotată pe Bursa de Valori din SUA, New York Stock Exchange. Valoarea de deschidere a fost de 42 de dolari/acțiune.