5.7 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

UNTRR dă în judecată Comisia Europeană și cere desecretizarea unei scrisori privind legislația RCA

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – anunță, într-un comunicat transmis miercuri, că a inițiat o acțiune juridică la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene. UNTRR se opune ferm modificării legislației RCA solicitate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de la București și solicită suportul eurodeputaților români pentru desecretizarea scrisori primite de ASF de la Comisia Europeană pe tema RCA.

„UNTRR solicită suportul eurodeputaților români pentru desecretizarea scrisorii primite de autoritățile române de la Comisia Europeană (CE) în data de 19 iulie 2018, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA)”, menționează Uniunea Transportatorilor.

Solicitarea este transmisă „având în vedere că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține modificarea legislației RCA, în condițiile în care legea actuală a avut efecte pozitive determinante în piață, iar tarifele RCA practicate în prezent de asigurători se situează sub tariful de referință”.

Comisia Europeană, acuzată că refuză desecretizarea unei scrisori trimise către ASF

UNTRR precizează că a inițiat o acțiune juridică la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene, după ce instituția europeană a refuzat să desecretizeze scrisoarea transmisă autorităților române, deși modificarea legislației RCA are un impact financiar uriaș pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule înmatriculate în România.

„UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 în sensul eliminării tarifului de referință, cât și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă”, arată reprezentanții transportatorilor.

Risc de reintrare în criză pe piața RCA?

„Reamintim că înainte de plafonarea tarifelor RCA și de intrarea în vigoare a legii 132/2017, unii asigurători aveau cheltuieli administrative uriașe, de până la 80%, în condițiile în care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business”, menționează UNTRR.

Modificarea legislației RCA în sensul propus de ASF și de unii asigurători „va determina reintrarea în criză a pieței RCA, iar tarifele vor crește vertiginos pentru toate categoriile de vehicule”.

Astfel că UNTRR solicită Consiliului Concurenței publicarea raportului final privind investigația asupra sectorului pieței de asigurări, în condițiile în care 9 companii de asigurări și o asociație au fost sancționate cu o amendă de 53 de milioane de euro pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

„Modificarea legislației actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referință și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, va facilita apariția unor noi posibile practici de cartel pe piața RCA românească, în ciuda declarațiilor ipocrite ale companiilor de asigurări în favoarea pieței libere”, atenționează Uniunea Transportatorilor.

În consecință, UNTRR solicită „intervenția fermă, cât mai urgentă, a Guvernului și Parlamentului României pentru ca legislația RCA să nu fie modificată, dar și pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE în data de 19 iulie 2018”.

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...