Patronii și managerii consultați în cadrul unui sondaj de conjunctură publicat vineri de Institutul Național de Statistică (INS) anticipează, pentru următoarele două luni, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii și o creștere de prețuri în industrie, comerț și construcții. Prestatorii de servicii anticipează că vor menține tarifele actuale.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei, precizează INS.
Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează cea mai semnificativă creștere, în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează o scădere.
Referitor la numărul de salariaţi din industrie, se estimează relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni.
Construcţii: cresc și volumul lucrărilor, și prețurile
Potrivit estimărilor din luna iunie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra o creștere a volumului producţiei.
Managerii estimează creșterea moderată a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea acestora.
Comerţ: Volumul comenzilor stagnează, prețurile avansează
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creștere a activităţii economice.
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate.
În schimb, angajatorii din acest domeniu prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi, dar și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Servicii: Comenzile cresc, tarifele stagnează
Conform estimărilor din luna iunie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată și se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi.
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate, a mai comunicat INS.
„Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.305 agenţi economici), construcţiilor (1.233), comerţului cu amănuntul (2.485) şi serviciilor (2824). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector”, precizează INS.
Anchetele de conjunctură privind tendințele economice din industrie, comerț, construcții și servicii sunt realizate de către INS în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene.