13.6 C
București
duminică, 19 mai, 2024

VIDEO Facebook își pregătește propria monedă digitală: LIBRA. Faceți cunoștință cu criptomoneda celei mai mari rețele de socializare

Dată:

După mai multe luni de zvonuri și controverse, Facebook și-a prezentat oficial planurile de realizare a propriei „valute” digitale, numită LIBRA. Aceste planuri au atras deja parteneri de notorietate mondială dispuși să le sprijine, iar analiștii financiari apreciază LIBRA ca având șansa de a deveni cea mai bună criptomonedă din lume. REVISTA PATRONATELOR vă prezintă principalele caracteristici ale viitoarei monede LIBRA, așa cum apar într-o analiză a ING Bank, cu precizarea că acest articol nu reprezintă o recomandare de investiții.

„Când gigantul social media, cu aproape 2,4 miliarde de utilizatori care folosesc platforma în fiecare lună, lansează o monedă digitală proprie, există motive pentru a i se acorda atenție. LIBRA lui Facebook are în mod clar potențialul de a se dezvolta rapid la scară largă, cu avantaje nete față de orice altă criptomonedă, monedă virtuală sau titlu de valoare”, arată analiștii de la ING Bank.

Lansarea oficială, în 2020

Facebook este conștient de faptul că, pentru ca LIBRA să aibă succes, trebuie să o „deschidă”, adică să o lanseze la vedere, pe piețele financiare, motiv pentru care caută sprijinul altor sponsori corporativi și investitori instituționali.

Administratorii rețelei de socializare au anunțat că LIBRA va fi lansată ca entitate independentă în prima parte a anului 2020.

Ar putea consuma o jumătate din energia electrică a planetei

„Facebook își cere scuze că starea actuală a tehnologiei nu permite o monedă digitală să fie simultan scalabilă, procesând sute de mii de tranzacții pe secundă, și să fie complet descentralizată fără a consuma jumătate din energia electrică mondială”, au menționat oficialii rețelei.

Dar „valoarea pentru Facebook nu stă în moneda balanței în sine, datele despre tranzacții fiind adevăratele comori”, au mai arătat sursele citate.

„Un blockchain fără blocuri”. Ce este aplicația Calibra

Din punct de vedere tehnic, nu este necesară o arhitectură de tip blockchain (generatorii susțin că LIBRA este „un blockchain fără blocuri”).

Planul este ca rețeaua LIBRA să funcționeze independent de coordonatorii sistemului financiar din Elveția, iar utilizatorii vor avea nevoie de un „portofel” pentru a interacționa cu el, „portofelul” urmând a fi reglementat pe plan intern.

Facebook construiește portofelul Calibra și, spre deosebire de LIBRA însăși, Calibra va fi în întregime deținută de Facebook. Astfel că valoarea pentru Facebook nu stă în moneda LIBRA în sine, ci datele despre tranzacții vor reprezenta adevăratele comori.

Aceste date vor fi generate de aplicația tip „portofel”, și Facebook susține că nu va amesteca datele tranzacției cu celelalte date fără consimțământul utilizatorului.

„Aplicația Calibra va face probabil eforturi pentru a obține acest consimțământ prin oferirea de funcționalități superioare din partea utilizatorilor”, menționează inițiatorii.

Riscuri de securitate?

Cea mai mare întrebare este, în prezent, cum vor reacționa autoritățile de reglementare? O licență de bani electronici (pe care Facebook o are deja în Europa) poate să nu fie suficientă pentru aplicația Calibra.

„Având în vedere că Libra nu este denominată în monede naționale, dar reflectă un coș valutar, este probabil ca și securitatea să fie analizată dintr-o perspectivă juridică”, spun analiștii ING Bank.

Dar cum rămâne cu banca centrală și cu autoritățile de reglementare? „Probabil, noua monedă digitală va fi susținută de o rezervă completă de active sigure cu risc scăzut, inclusiv obligațiuni guvernamentale”, mai arată economiștii.

Oferta mondială de active sigure este, însă, limitată. Banca centrală – care cumpără obligațiuni guvernamentale – a sporit prudențialitatea în diferite părți ale lumii, inclusiv în zona euro.

„Dacă LIBRA va avea succes, s-ar putea transforma într-un cumpărător semnificativ de titluri de stat, ceea ce ar putea împinge în continuare potențialul dobânzilor pe un teritoriu negativ. Germania, Elveția, atenție!”, avertizează analiștii.

De ani de zile, băncile centrale au fost consultate privind criptarea bancnotelor și banca centrală digitală (CBDC). Prin introducerea LIBRA, Facebook a accelerat această discuție în mod semnificativ.

S-ar putea ca autoritățile de reglementare să-și formuleze punctul de vedere, dar la fel de bine s-ar putea ca Facebook să ia decizia la fel ca Uber și să forțeze autoritățile de reglementare să răspundă cum pot (în genul „noi am lansat-o, acum creați voi un mediu de reglementare”).

Cum va fi gestionat riscul de curs valutar?

Există multe alte probleme, mai arată analiștii ING Bank. De exemplu, utilizatorii și companiile s-ar putea confrunta cu riscuri de curs de schimb valutar – cum va avea loc tranzacția pe piața secundară în momente provocatoare și ce impact ar avea acest lucru asupra concurenței în diferite sectoare?

„În timp ce multe lucruri rămân neclare în această etapă, Facebook a deschis în mod clar un nou capitol privind monedele digitale”, conchid analiștii de la ING Bank, arătând că LIBRA va fi principala provocare pe piețele financiare ale anilor următori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...