Cel mai mare producător de energie din România – Hidroelectrica – a inaugurat joi, la Bretea Streiului, județul Hunedoara, prima centrală hidroelectrică (CHE) cu comandă de la distanță. Unitatea, intrată în producție în vara acestui an, deschide seria hidrocentralelor care vor fi comandată de la distanță, a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica, la evenimentul de inaugurare.
Investiţia, în valoare de peste 197 de milioane de lei (aproximativ 50 de milioane de euro), alocată din surse proprii ale companiei Hidroelectrica, aduce în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an.
În unitatea de la Bretea, electricitatea este produsă de două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare.
Un demers 100% românesc
Obiectivul strategic este de a securiza producția de energie pe termen lung, astfel încât capacităţile de producţie să se modernizeze şi să se adauge altele noi acolo unde este posibil.
CHE Bretea este un demers 100% românesc: proiectantul general este ISPH Bucureşti, lucrările la centrala hidroelectrică au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti prin Sucursala Râul Mare Haţeg, iar montajul echipamentelor furnizate UCM Reşiţa a fost asigurat de Energomontaj SA Bucureşti.
Bretea este o centrală construită în șapte ani și realizată din punct de vedere tehnic în anul 2017. Însă, hârtiile pentru a intra în producție au mai durat doi ani. Este prima centrală nouă pusă în funcțiune în ultimii zece ani. Vă pot spune că nu va fi ultima centrală pusă în funcțiune de Hidroelectrica. Următorul proiect foarte mare va fi centrala de la Retezat și, nu în ultimul rând, recepționarea barajului de la Râul Mare Retezat, care este o chestiune nerezolvată de 30 de ani. Dacă ne ajută și vremea, anul viitor, barajul va fi la cotă finală. Ne dorim ca, pe parcursul anilor următori, ușor, ușor, fiecare centrală să fie automatizată și să permită operarea de la distanță.
Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica
Pe Strei vor fi șapte hidrocentrale
Obiectivul de investiţii Amenajarea Hidroelectrică Strei, din care face parte CHE Bretea, a fost gândit pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic al cursului inferior al râului Strei, prin realizarea de hidrocentrale cu o putere instalată totală de 84,25 MW şi o producţie de energie electrică de 164,52 MWh.
Amenajarea hidroenergetică a râului Strei constă în realizarea a trei baraje şi şapte hidrocentrale care asigură regularizarea debitului râului Strei pe o lungime de 32,5 km.