Rezerva de aur a României „este o rezervă, nu o investiţie”, iar BNR nu o joacă „la păcănele”, a declarat marți, la un briefing de presă, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. El a repetat, practic, ceea ce spusese în vara anului trecut referitor la rezerva de aur.
„Vom avea o şedinţă a Consiliului de Administraţie. Vom trimite Parlamentului opinia băncii naţionale referitoare la repatrierea aurului”, a precizat Mugur Isărescu, după ședința CA pe probleme de politică monetară.
„Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Ideea că rezerva trebuie să-ţi dea un câştig este mai mult sau mai puţin pe lângă subiect. O pui deoparte pentru momente deosebite, pentru credibilitate. Rezervele reduc costurile de finanţare şi aduc mai multe avantaje. Rezerva este rezervă, nu o investiţie, nu o jucăm la păcănele. Am mai spus asta, nu jucăm la păcănele aurul României”, a afirmat Mugur Isărescu.
Ideea că rezerva de aur a BNR „nu se joacă la păcănele” a mai fost menționată de guvernatorul BNR, ca replică la discuțiile pe tema repatrierii tezaurului de la Londra inițiate de politicieni în vara anului trecut.
La sfârșitul lunii iunie 2018, cu ocazia prezentării unui Raport asupra Inflației, Mugur Isărescu a declarat: „Aurul din rezerva României este păstrat în Banca Angliei, un custode solid din toate punctele de vedere. Plasarea în arbitraj sau în diverse operaţiuni pe pieţele internaţionale prezintă riscuri, având în vedere evoluţiile globale, astfel că am considerat că nu este oportun să efectuăm astfel de plasamente. Deci nu am făcut şi nici măcar nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum a spus recent un… personaj”.
Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, şi de senatorul Şerban Nicolae, prin care BNR va fi obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută la Londra.
Rezerva de aur: 3,83 miliarde de euro
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,83 miliarde de euro.
„Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2019 au fost de 35,86 miliarde de euro, faţă de 36,36 miliarde de euro la 28 februarie 2019”, a anunțat luni Banca Națională.
BNR se așteaptă ca media scumpirilor să se mențină la peste 3,5%
„Cele mai recente evaluări relevă perspectiva menținerii ratei anuale a inflației pe orizontul scurt de timp peste limita superioară a intervalului țintei, în condițiile poziționării acesteia pe o traiectorie mai înaltă față de cea mai recentă prognoză pe termen mediu”, arată Banca Națională a României în argumentația privind deciziile de politică monetară.
În ședința din 2 aprilie, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:
– menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară;
– menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard);
– păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută (ambele, la 8% pe an) ale instituțiilor de credit