17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

VIDEO Noua șosea TRANSLUNCANI, din județul Timiș, este spectaculoasă și turistic, și financiar: a fost săpată, în munte, cu doar 1 milion de euro!

Dată:

În județul Timiș a fost inaugurat recent drumul TRANSLUNCANI – una dintre cele mai spectaculoase șosele ale țării. Șoseaua este inedită prin peisajele locurilor pe care le străbate (arealul Tomești-Oboare), dar mai ales prin dimensiunea redusă a cheltuielilor de construcție: 1 (un) milion de euro pentru mai bine de 5 kilometri, în condițiile în care a fost practic săpată în munte.

Ca peisagistică, TRANSLUNCANI poate concura oricând cu Transalpina sau cu Transfăgărășanul, fiind amplasată într-o spectaculoasă zonă de munte.
Iar pe plan financiar este un exemplu demn de urmat, cheltuiala totală – din fonduri europene – fiind de doar un milion de euro. Asta înseamnă sub 200.000 de euro per kilometru, practic un record național din punctul de vedere al gradului de ieftinitate al investiției.

Altitudini spre 700 de metri, pante de peste 20%

Șoseaua, săpată în munte, a fost realizată la cea mai mare altitudine din județul Timiș, cel mai înalt punct având 700 de metri. Iar pantele depășesc, în unele locuri, înclinația de 20%, spun șoferii care au parcurs-o.

Potrivit primarului comunei Tomești, localnicii au numit noua șosea TRANSLUNCANI pentru că străbate comuna timișeană Luncani, iar cei care au ajuns să se plimbe pe acest drum spun că poate concura cu Transalpina sau cu Transfăgărășanul.

Desigur, pe lângă destinația agricolă, locală, noua șosea îndeplinește și condițiile de traseu turistic, dar și de alternativă la drumul județean DJ 684, care leagă județul Timiș de județul Caraș-Severin.

Drumul a fost realizat în cadrul unui proiect european în valoare de aproape un milion de euro. Pe lângă acest segment de drum asfaltat, în cadrul aceluiași proiect, mai avem un segment de drum, la Valea Lupului, de 3,5 kilometri, care a fost pietruit. Drumul deservește aproximativ 600 de hectare de teren agricol, plus pășunile din golul alpin, fânețe și între 2.000 și 2.500 de hectare de păduri.
Costel Medelean, primarul comunei Tomești

La început, pe un segment era doar o potecă

Lucrările au fost complexe și s-au desfășurat pe parcursul a trei ani, în condițiile în care aproximativ jumătate din suprafața drumului a fost construită în rocă. Practic, s-a săpat și în stâncă.

„Pe un segment de doi kilometri din noul drum era doar o potecă înainte de lucrări, iar pe acea porțiune doar în stâncă s-a săpat”, a mai spus oficialul.

Costel Medelean a declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul turiștilor va crește foarte mult dacă o porțiune de drum din zonă – de aproximativ 11 kilometri – care leagă județele Timiș și Caraș-Severin va fi asfaltată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...