11.6 C
București
duminică, 20 aprilie, 2025

VIDEO Transportatorii din UNTRR cer Guvernului și noilor eurodeputați să contracareze efectele Pachetului Mobilitate 1

Dată:

Viitorul întregii industrii românești de transport rutier internațional pe piața UE este „sub semnul incertitudinii”, atenționează Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitând Guvernului României și eurodeputaților români să apere interesele României la nivel european.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – semnalează, într-un comunicat transmis luni, „situația periculoasă” a Pachetului Mobilitate 1 la nivel european și implicațiile majore pentru viitorul transportatorilor români în UE.

Sectorul de transport, principalul contributor la exportul de servicii

În ultimii doi ani, transportul rutier de mărfuri a fost principalul contributor la exportul de servicii al României.

„Numai anul trecut, transportul rutier a contribuit la exportul de servicii al României cu un total de 5,14 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decât întreaga ramură de servicii telecom și IT, următoarea ca importanță în exportul de servicii, potrivit datelor Băncii Naționale a României”, menționează UNTRR.

„În acest context, semnalăm situația incertă a firmelor românești de transport rutier internațional, a căror competitivitate pe piața europeană riscă să fie profund afectată de prevederile extrem de restrictive ale Pachetului Mobilitate 1”, mai arată UNTRR.

Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană în 2017 pe fondul protecționismului în creștere al Statelor vestice membre ale Alianței Rutiere, însă nu a putut fi adoptat în legislatura europeană precedentă, ca urmare numeroaselor intervenții și acțiuni de protest UNTRR alături de asociațiile de transport rutier din mai multe state membre afectate, precum și opoziției eurodeputaților români și din alte state membre.

Cu toate acestea, sub presiunea Alianței Rutiere, Parlamentul European (PE) a adoptat rapoarte la prima lectură cu prevederi extrem de restrictive privind cele 3 dosare fierbinți ale Pachetului Mobilitate 1 (4 aprilie 2019), în timp ce la finalul anului trecut (3 decembrie 2018), Consiliul Miniștrilor de Transport din UE a adoptat poziția sa (abordare generală) privind Pachetul de Mobilitate 1, bazată pe propunerile extrem de restrictive ale Președinției Austriece, susținute de Alianța Rutieră.

La intervenția UNTRR, Președinția Română nu a inițiat procedura de trialog pentru Pachetul Mobilitate 1, însă este foarte probabil ca noua Președinție Finlandeză a UE să inițieze procedura de trialog în cea de a doua parte a acestui an.

Analize comparative

Având în vedere implicațiile majore ale trialogului privind Pachetul Mobilitate 1 asupra industriei de transport rutier din România, UNTRR a realizat o Analiză comparativă a principalelor dispoziții din propunerea Comisiei Europene, din Abordarea Generală a Consiliului (GA) și din Raportul în primă lectură al Parlamentului European (EP) alături de observațiile UNTRR privind cele 3 dosare fierbinți ale Pachetului Mobilitate 1, respectiv:
– Analiza comparativă UNTRR – trialog potențial referitor la revizuirea regulilor europene privind accesul la profesie și la piața transportului rutier de mărfuri, care poate fi consultată pe www.untrr.ro
– Analiza comparativă UNTRR – trialog potențial referitor la revizuirea regulilor europene privind perioadele de condus și de odihnă; tahograful inteligent, care poate fi consultată pe www.untrr.ro
– Analiza comparativă UNTRR – trialog potențial referitor la Lex specialis privind detașarea lucrătorilor în transportul rutier, care poate fi consultată pe www.untrr.ro.

În esență, UNTRR consideră că sunt 3 scenarii posibile privind deznodământul trialogului asupra Pachetului Mobilitate 1, a căror probabilitate și impact asupra transportatorilor români sunt prezentate într-un scurt material video, care poate fi vizionat   aici.

Apelul UNTRR

UNTRR face apel la ministrul Transporturilor și la noii eurodeputați români „să continue lupta împotriva Pachetului Mobilitate 1 aflat într-un moment decisiv la începutul noii legislaturi europene”.

„Ministrul Transporturilor din România și noii eurodeputați români, indiferent de apartenența la grupurile politice din PE, au responsabilitatea să apere viitorul transportatorilor români în UE prin intervenții coordonate cu toate Statele Membre afectate pentru respingerea Pachetului Mobilitate 1, inițiat de Alianța Rutieră a Statelor din Vest! Atenționăm că deși aparent aceste noi reguli comune s-ar aplica uniform în UE, impactul acestora este diferit, cele mai afectate fiind Statele estice și periferice: creșterea costurilor va fi mult mai mare pentru transportatorii din țările periferice, distorsionând astfel condițiile de concurență egală pe piața transporturilor rutiere din UE”, menționează UNTRR.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, apelul transmis de UNTRR către ministrul Transporturilor și noii eurodeputați:

„Ministrul Transporturilor din România și noii eurodeputați români au responsabilitatea să participe activ în procesul legislativ european, pentru eliminarea celor mai nefavorabile măsuri ale Pachetului Mobilitate 1 care afectează industria transporturilor rutiere din România – principalul contributor la exportul de servicii al României în ultimii ani:
NU întoarcerii acasă OBLIGATORII a vehiculelor!
– Vehiculele sunt mijloacele de producție ale transportatorilor pentru serviciile de transport și transportatorii au dreptul la libera circulație a serviciilor lor în UE!
– Întoarcerea acasă obligatorie a vehiculelor va conduce la o creștere dramatică a curselor în gol și a emisiilor de CO2 – contrar viziunii UE de decarbonizare a transporturilor.
NU restricționării cabotajului și introducerii perioadei de „răcire” (cooling off)!
Restricționarea cabotajului și a accesului la piață sunt împotriva politicii comune a UE în domeniul transporturilor, în contradicție cu obiectivele sale privind decarbonizarea și eficiența rețelei de transport.
NU interzicerii repausului săptămânal normal în cabină, având în vedere criza acută de parcări sigure și securizate pentru camioane în UE și abuzurile autorităților de control din Franța și Belgia, contrare clarificărilor Comisiei Europene!
NU aplicării detașării la transportul rutier!

– Șoferii profesioniști sunt lucrători hiper-mobili, nu lucrători detașați!
– Regulile și poverile detașării blochează transportul rutier internațional în UE, impunând transportatorilor să calculeze & plătească diferite salarii naționale pentru 1 șofer, pe 1 lună
– Împărțirea transportului rutier internațional în bilateral și „crosstrade” cu diferite regimuri de detașare va complica și mai mult povara administrativă și va distorsiona operarea în condiții echitabile în sectorul transporturilor rutiere prin aplicarea unor regimuri de plată diferite pentru șoferii profesioniști din aceiași companie, care efectuează tipuri diferite de operațiuni de transport rutier internațional.”

În fine, UNTRR solicită Ministrului Transporturilor din România și Eurodeputaților români să apere viitorul transportatorilor rutier români în UE și să acționeze împreună cu toate statele afectate împotriva măsurilor restrictive propuse de Pachetul Mobilitate 1.

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.