7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

VIDEO | UNTRR cere autorităților să se opună ferm „propunerilor periculoase” ale Austriei privind Pachetul Mobilitate 1

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – solicită Ministerului Transporturilor și Reprezentanței Permanente a României la UE să continue să susțină interesele transportatorilor români și „să se opună ferm propunerilor periculoase privind Pachetul Mobilitate 1 ale actualei Președinții Austriece la Consiliul UE”.

UNTRR își exprimă, într-un comunicat, îngrijorarea cu privire la „proiectul periculos de compromis al actualei Președinții Austriece a Consiliului Uniunii Europene privind Pachetul Mobilitate 1”, prin care se propune „restricționarea abuzivă a transporturilor rutiere internaționale în UE, reprezentând un pas înapoi de la realizarea spațiului european unic al transporturilor conform obiectivelor Cartei Albe a Comisiei Europene și libertăților fundamentale privind circulația în UE, la care România a aderat în 2007”.

Ce este Pachetul Mobilitate 1

Pachetul Mobilitate 1 cuprinde inițiative importante de modificare a legislației europene în domeniul transporturilor rutiere cu impact direct asupra activității transportatorilor rutieri români în UE.

„Deși Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeană anul trecut, pe 31 mai 2017, până în prezent Parlamentul European și Consiliul de Transport UE nu au putut ajunge la un compromis echilibrat în ceea ce privește propunerile legislative de modificare a regulilor de acces la piața europeană de transport rutier, regulilor privind timpii de conducere și de odihnă pentru șoferii profesioniști în UE și legii speciale de aplicare a Directivei detașării în sectorul transporturilor rutiere”, menționează UNTRR.

„Recent, actuala Președinție Austriacă a Consiliului UE a prezentat un proiect periculos de compromis cu privire la aspectele majore nerezolvate în cadrul primului Pachet de Mobilitate, modificând propunerile Comisiei Europene în direcția dorită de Alianța Rutieră a Statelor Vest-Europene”, arată reprezentanții transportatorilor din România.

Ce vor transportatorii

UNTRR solicită Ministerului Transporturilor și Reprezentanței Permanente a României la UE „să continue să susțină interesele transportatorilor români și să respingă ferm compromisul propus de Președinția Austriacă”, respectiv propunerea privind aplicarea Directivei detașării lucrătorilor la toate operațiunile de transport rutier internațional, cu exceptarea operațiunilor de transport rutier bilateral definite extrem de restrictiv de către Președinția Austriacă. „Această propunere urmărește reducerea semnificativă a transporturilor rutiere internaționale operate de transportatorii români în UE, cu consecințe negative asupra economiei României, în condițiile în care transportul rutier de mărfuri este principalul contributor la exportul de servicii al României, conform datelor BNR”, precizează Uniunea Transportatorilor.

UNTRR, alături de peste 50 de asociații profesionale de transport rutier din 24 de state membre, inclusiv din Austria, au semnat Declarația comună împotriva aplicării Directivei Detașării Lucrătorilor la operațiunile de transport internațional – ultima variantă a acestei Declarații, cu un număr în continuă creștere de semnatari, poate fi consultată pe site-ul www.untrr.ro și pe site-ul http://www.stopneoprotectionism.eu/.

Restricționarea cabotajului, „revoltătoare”

UNTRR mai solicită respingerea propunerii de restricționare a cabotajului prin introducerea unei perioade de „răcire”(cooling off) de 14 zile, după ultima operațiune de cabotaj înainte ca un transportator român să poată efectua alte operațiuni de cabotaj în același stat membru cu același vehicul.

„Este revoltătoare introducerea oricărei obligații privind întoacerea acasă a vehiculelor și reamintim că propunerea similară a raportorului TRAN, eurodeputatul Ertug (Germania) a fost respinsă în  plenul Parlamentului European din acest an. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea privind propunerile Președinției Austriece legate de obligația întoarcerii acasă a șoferilor profesioniști, precum și privind retro-echiparea camioanelor cu noul tahograf inteligent, generând costuri nejustificate transportatorilor români legate de interesul Statelor Alianței Rutiere de a utiliza tahograful inteligent ca instrument de control pentru detașare și cabotaj”, menționează UNTRR.

„Considerăm că Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor și Reprezentanța Permanentă a României la UE are misiunea importantă de a apăra interesele României și ale transportatorilor rutieri români la Bruxelles”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...