Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut joi, 10 mai, o întrevedere, la sediul CCIR Business Center, cu Thanglura Darlong, ambasadorul Indiei în România, și Chitra Suresh – secretar I, din cadrul aceleiași Ambasade. Întâlnirea a avut ca obiectiv principal dezvoltarea schimburilor economice bilaterale.
Ne dorim ca nivelul schimburilor comerciale de bunuri și servicii dintre cele două țări să crească atât prin dezvoltarea afacerilor, cât și prin diversificarea lor. Piața forței de muncă din România înregistrează, în prezent, un anume deficit, iar India poate fi o sursă importantă de personal calificat.
Mihai Daraban, președintele CCIR.
Revista Patronatelor redă în continuare, integral, un comunicat al CCIR.
Șeful CCIR a menționat că principalele linii de dezvoltare ale cooperării economice dintre cele două state ar trebui să aibă la bază sectoare economice precum IT, petrol și gaze, agricultură, industria metalurgică, industria componentelor auto, transportul maritim și construcția de nave.
Referitor la acest ultim sector, președintele CCIR a subliniat principalele avantaje ale Portului Constanța și potențialul de a deveni un hub important pentru India în transportul mărfurilor înspre și dinspre Europa Centrală și de Sud-Est. De asemenea, Portul Constanța prezintă un potențial investițional ridicat, având în vedere suprafața disponibilă în interior pentru construcția de platforme logistice.
Thanglura Darlong, Ambasadorul Indiei în România, a precizat că, 2018, an în care se împlinesc 70 de ani de la inițierea relațiilor diplomatice dintre India și România, reprezintă oportunitatea perfectă în ceea ce privește intensificarea schimburilor comerciale și a inițiativelor de afaceri între cele două state.
Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii mai 2018, pe teritoriul României activează un număr de 305 companii indiene, cu un capital total subscris de 17,76 milioane Euro. La nivelul anului 2017, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România și India s-a cifrat la 571,39 milioane euro.
România a exportat, în principal, mașini, aparate și echipamente electrice, cu o pondere de 55,9%. In același timp, importurile din India au vizat metale și produse din metal (25,1%), produse chimice și farmaceutice (22,0%), mașini și echipamente (14,2%), produse textile (8,4%), produse alimentare (6,7%), mijloace de transport și componente (6,6%), materiale plastice și cauciuc (5,4%).