16.1 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Atenție, fermieri: A început campania pentru subvențiile agricole 2020! Ce finanțări puteți solicita până pe 15 mai

Dată:

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA – informează că luni, 2 martie 2020, au demarat mai multe sesiuni de depunere a cererilor de finanțare:
– Campania de depunere a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020
– Campania de depunere a cererilor de plată aferente anului 2020 pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1
– Campania de depunere a cererilor de sprijin – sesiunea 3/2020 și a cererilor de plată – sesiunea 1/2017, anul 4 de angajament, ca şi sesiunea 2/2019, pentru schema de ajutor de stat „Servicii de  silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15, Submăsura 15.1.

Cererile Unice de Plată se vor depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, până la data de 15 mai 2020.

Fermierii vor depune o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Ca în fiecare an APIA va fi alături de fermieri pe tot parcursul campaniei și va acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene.

SCHEMELE DE PLATĂ UNICĂ

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:
– schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic
– măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020)
– ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Declarația se completează online

În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

„Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic”, precizează instituția de plăți.

Același principiu se aplică și pentru fermierii crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată / Declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Cerințe specifice

Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naţionale fermierii trebuie să depună anual, la APIA, Cererea Unică de Plată şi să îndeplinească condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

În cazul Măsurilor 10 şi 11, fermierii trebuie să respecte şi cerinţele specifice pachetelor solicitate la plată şi cerinţele de bază conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Informații privind zonele eligibile pentru Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13 se regăsesc în PNDR 2014-2020, pe site-ul APIA, http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2020 și la Centrele județene/locale APIA.

Documentație

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte documentele privind utilizarea terenului conform art.5 din Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificări și completări.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

„Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz”, precizează APIA.

Atenție la ecocondiționalitate!

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii aferente Campaniei 2020 trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală,  pot fi consultate la centrele județene/locale ale APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.

„Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2020, rugăm fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform INVITAȚIEI primite”, menționează instituția.

Informaţii relevante se regăsesc postate pe site-ul APIA şi în ghidurile adresate fermierilor care solicită plăţi pe suprafaţă de la sediile Centrelor Judeţene şi Locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din fiecare judeţ.

SCHEMA DE AJUTOR PENTRU SILVOMEDIU

APIA informează potențialii beneficiari că sesiunea de depunere a cererilor de plată din anul 2020 aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, submăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”, din cadrul  Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, se va desfășura în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 53/19.02.2020.

Unde găsiți formularul, cum se completează cererea

Formularul – tip al cererii de plată aferent sesiunii 1/2017, anul 4 de angajament şi sesiunii 2/2019, anul 2 de angajament este prevăzut în Anexa nr. 1 la OMADR nr. 53/19.02.2020.

Cererea de plată se completează de către beneficiari conform Instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 2 la OMADR nr. 53/19.02.2020 și se depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Municipiului Bucureşti, în perioada comunicată pe site-ul APIA.

Mențiuni privind Anul 4 de angajament

În perioada 25.04. – 15.06.2017 a avut loc prima sesiune de depunere a cererilor de sprijin aferente acestei scheme de ajutor de stat – sesiunea 1/2017.

Beneficiarii ale căror cereri de sprijin au fost selectate pentru finanțare în cadrul sesiunii 1/2017 completează în anul 2020 cereri de plată pentru sprijinul aferent anului 4 de angajament, conform angajamentelor asumate prin depunerea cererii de sprijin.

Cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de sprijin aferente acestei scheme de ajutor de stat – sesiunea 2/2019, a avut loc în perioada 01.03 – 14.06.2019.

Beneficiarii ale căror cereri de sprijin au fost selectate pentru finanțare în cadrul sesiunii 2/2019 depun în anul 2020 cereri de plată pentru a solicita sprijinul aferent anului 2 de angajament, conform angajamentele asumate prin depunerea cererii de sprijin.

Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 53/19.02.2020 și documentele aprobate pot fi consultate pe site-ul APIA, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-sprijin-i-iasc/masuri-delegate-din-pndr.

SCHEMA PENTRU PRIMA ÎMPĂDURIRE

Totodată, APIA informează potențialii beneficiari că sesiunea de depunere a cererilor de plată din anul 2020 aferentă Măsurii 8 „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se va desfășura în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 51/19.02.2020.

Cine utilizează formularul-tip

Formularul-tip de cerere de plată pentru anul 2020 se adresează beneficiarilor care au semnat angajamentul privind acordarea sprijinului financiar prin schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” și au înființat plantația forestieră, în cadrul sesiunilor în desfășurare.

Beneficiarii care au semnat și depus angajamentele la Centrele judeţene/locale APIA şi al Municipiului Bucureşti pot înființa plantația forestieră în termen de doi ani calendaristici de la semnarea angajamentului.

Astfel că formularul-tip prevăzut în Anexa nr. 1 la OMADR nr. 51/19.02.2020 va fi completat de către beneficiarii din:
– Sesiunea 1 – Anul I, Anul II şi Anul III de angajament
– Sesiunea 2 – Anul I şi Anul II de angajament
– Sesiunea 3 – Anul I de angajament.

Urmează controale la fața locului. Anunțați din timp Garda Forestieră!

Cererea de plată se completează de beneficiari conform instrucțiunilor prevăzute în Anexa nr. 2 la OMADR nr. 51/19.02.2020 și se depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Municipiului Bucureşti.

În funcţie de tipul plăţii solicitate, dosarul cererii de plată trebuie să cuprindă şi documentele doveditoare privind efectuarea lucrărilor de înființare, împrejmuire și întreținere.

„În vederea asigurării controlului la fața locului, care se efectuează de către Gărzile Forestiere, în perioadele optime pentru constatarea corectitudinii efectuării lucrărilor în conformitate cu normele tehnice și cerințele fișei tehnice a Măsurii 8, a fost introdusă obligativitatea beneficiarilor de a anunța Gărzile Forestiere, în termen de 10 zile lucrătoare de la finalizarea lucrărilor de înființare/împrejmuire/refacere întreținere/îngrijire, în vederea efectuării verificărilor în teren”, atenționează APIA.

Notificarea privind înștiințarea Gărzii Forestiere în vederea efectuării controalelor pentru înființarea și executarea lucrărilor în plantația forestieră este prevăzută în Anexa nr. 3 la OMADR nr. 51/19.02.2020.

Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 51/19.02.2020 și documentele aprobate pot fi consultate pe site-ul APIA, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-sprijin-i-iasc/masuri-delegate-din-pndr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...