0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Important, de la ANAF: Cum se stabilește rezidența fiscală și cum se declară veniturile din străinătate

Dată:

Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF – a transmis, vineri, o serie de recomandări cu privire la stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea/sosirea din/în România și cu privire la obligațiile fiscale ale persoanelor fizice care realizează venituri din străinătate.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, recomandările ANAF

I. Referitor la obligația de depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidenței fiscale

Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”.

Obligația depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidenţei fiscale atât la plecarea din România cât și la sosirea în România este reglementată de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice.

Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale.

În ceea ce privește documentele justificative, menționăm că, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Referitor la documentele justificative precizăm că acestea trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administrația fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă Agenției fiscale trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați.

În vederea informării contribuabililor care au obligația depunerii acestui chestionar și nu numai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, ghid ce este accesibil și în prezent în secțiunea Asistență contribuabili rubrica Ghiduri curente” și care poate fi accesat la următorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf

Având în vedere necesitatea informării contribuabililor cu privire la obligația de depunere a chestionarelor și a stabilirii rezidenței fiscale, Agenția a organizat  9 sesiuni de îndrumare și asistență prin intermediul paginii de Facebook, care au avut ca impact  390.905 utilizatori ai acestei rețele sociale. Sesiunile au fost organizate după cum urmează:
– 3 august 2016;
– 31 mai 2017;
– 07 iunie 2017;
– 20 septembrie 2017;
– 27 septembrie 2017;
– 01 noiembrie 2017;
– 13 decembrie 2017;
– 10 ianuarie 2018;
– 05 septembrie 2018;
– 21 noiembrie 2018.

De asemenea, întrebările și răspunsurile din cadrul sesiunilor au fost prelucrate și publicate pe site-ul Agenției, într-o secțiune special destinată, astfel încât şi ulterior desfășurării acestor sesiuni, contribuabilii să poată beneficia în continuare de informațiile oferite de reprezentanții instituției.

Sesiunile organizate sub formă de întrebări și răspunsuri se regăsesc în secţiunea Asistenţă contribuabili, rubrica Întrebări și răspunsuri pe Facebook și pot fi vizualizate prin accesarea următorului link:

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/ro_anaf_asistcontr_pf_facebook/

Organizarea sesiunilor prin intermediul paginii de Facebook a avut și are ca  obiective informarea în mod corespunzător a contribuabililor, inclusiv a acelora care se află în străinătate și evitarea dezinformării acestora.

Sesiunile organizate pe pagina de Facebook au fost distribuite de-a lungul timpului de diverse consulate și misiuni diplomatice, astfel încât să fie informați cât mai mulți contribuabili cu privire la obligația de depunere a acestor chestionare.

II. Referitor la declararea veniturilor din străinătate

Agenția Națională de Administrare Fiscală realizează schimb reciproc de informații cu diverse state.

Schimbul automat de informații cu Statele Membre ale Uniunii Europene se realizează în baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în legislația națională în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, art. 291 prevăzând sfera de aplicare și condițiile schimbului automat obligatoriu de informații.

În ceea ce privește schimbul automat dintre România și statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicție în parte.

Având în vedere cele mai sus menționate, invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal.

În situația în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați, astfel cum legislația prevede.

În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații.

Informații suplimentare pot fi obținute prin accesarea site-ului www.anaf.ro, secțiunea Asistenţă contribuabili,
sau prin apelarea telefonică a Call-center-ului Agenței, la numărul de telefon +4031.403.91.60.
De asemenea, contribuabilii se pot prezenta la sediile unităților fiscale, structurile de asistență pentru contribuabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...