În perioada 2007-2017, angajatorii au plătit 0,25% din fondul de salarii pentru a alimenta un fel de sac cu bani pe care trebuia să-l umple de fapt statul, cu fonduri de la buget. Se numește Fondul de Creanțe Salariale și este destinat plății salariilor și contribuțiilor sociale pentru angajații unor firme care intră în insolvență. Repetăm, acești bani nu trebuiau plătiți de angajatori, ci de Guvern – dar ce să-i faci dacă angajatorii, cu patronatele lor cu tot, nu au fost atenți la iuțeala de mână a guvernelor ce s-au perindat pe la Palatul Victoria…
Concret, o Directivă din anul 2008 a Comisiei Europene prevede că statul trebuie să constituie un fond destinat acoperirii cheltuielilor pentru cazul în care o firmă intră în incapacitate de plată și nu-și mai poate retribui salariații. Firma Cutărică SRL a intrat în insolvență și angajații își primesc salariile din acest fond, dar nu pentru că acolo a contribuit Cutărică SRL, ci pentru că statul a avut grijă să-l protejeze pe angajat față de falimentul lui Cutărică SRL.
Ce s-a întâmplat în schimb în România? Deși Cutărică SRL nu avea nici o treabă cu ideea de faliment, acesta a fost chemat să contribuie la un fond în care ar urma să fie plătiți salariații săi.
Una peste alta, în locul statului angajatorii au contribuit la fondul de acoperire a creanțelor salariale. Rezultatul: angajatorii au contribuit acolo unde de fapt nu trebuiau să pună niciun bănuț.
Am zis angajatorii? Adică patronatele? Adică federațiile, confederațiile patronale? Da: Patronatele, Federațiile și Confederațiile Patronale, ratând atribuția de a-i proteja pe angajatori, au ratat îndeplinirea uneia dintre marile lor îndatoriri: protejarea angajatorilor față de normativele care le vin împotrivă. Au ratat – pentru cazul despre care vorbim – îndeplinirea îndatoririi de a-i informa pe angajatori că fondul de creanțe salariale nu trebuia constituit din banii lor, ci din banii statului. Timp de 10 ani, patronatele nu au știut să-și informeze măcar membrii în acest context.
Abia acum, când totul iese la suprafață (a se vedea mai multe detalii pe MEDIAFAX), avem dimensiunea unei mișcări patronale total paralelă cu interesele patronilor. Cu interesele angajatorilor!