În caz contrar, bunurile nu vor mai ajunge în multe dintre zonele din rural, unde locuiește jumătate din populația țării
Un serios semnal de alarmă pe tema creșterii prețului carburanților din ultimele săptămâni a fost tras recent de către reprezentanții Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).
Potrivit lui Ovidiu Gheorghe, președintele ACDBR, majorările prețurilor înregistrate la pompa de benzină amenință distribuția de bunuri, mai ales în mediul rural, acolo unde trăiește cel puțin 50% din populația țării. În opinia sa, menținerea trendului crescător al preţurilor fără luarea unor măsuri compensatorii din partea guvernului în favoarea antreprenorilor ar putea avea efecte negative, în special asupra activității micilor retaileri din zonele rurale.
„Preţurile combustibililor au crescut de la 5,5 lei pe litru, în februarie 2021, la 8,5 lei, în prezent, în martie 2022. Iar 50% din populaţia României locuieşte în mediul rural, unde noi facem distribuţie de bunuri la micii retaileri. Noi nu putem să creştem cu 80% preţurile de distribuţie pentru micii retaileri, aşa că nu ne rămân decât două variante: fie trimiterea în şomaj a unei părţi a angajaţilor noştri, fie eliminarea ori micşorarea numărului de rute în unele localităţi rurale. Toate acestea ar duce la o penurie de alimente în zonele respective”, a indicat Ovidiu Gheorghe.
El a precizat că măsurile respective nu pot fi discutate la nivelul conducerii asociației, fiindcă s-ar interpreta ca o încălcare a legii, caz în care ar putea fi penalizaţi de Consiliul Concurenţei.
„După părerea noastră, e nevoie de o intervenţie rapidă a guvernului pentru compensarea costurilor la combustibili. Companiile de distribuţie nu pot ține pasul cu creșterea prețului. Pentru a evita riscul de eliminare a unora dintre rutele de distribuție pe care le asigurăm în prezent, ar trebui să existe o compensare cuprinsă între 1,5 lei şi 2 lei pe litru, din partea guvernului. Și asta fiindcă marja noastră de profit este foarte scăzută, între 1% şi 2,5%. Nu avem din ce să compensăm această majorare cu costurile la combustibili şi este nevoie de o intervenţie pe lanţul alimentar, de la fermă până la retail. Noi nu putem schimba peste noapte zeci de mii de contracte încheiate cu marii retaileri sau cu micile magazine pentru a duce creşterea preţurilor la combustibili în preţul de distribuţie şi nu ne dorim ca majorarea preţului la combustibili să se regăsească în buzunarele consumatorilor”, a arătat Ovidiu Gheorghe.
El s-a ferit să ofere o perioadă specifică de timp în care distribuitorii își permit să nu se schimbe actualele rute de distribuție sau să ia un alt gen de măsuri prin care să combată creșterea prețului carburanților.
Ovidiu Gheorghe a preferat doar să precizeze că în cazul în care Executivul nu va lua cât mai repede o măsură privind compensarea creşterii preţurilor carburanţilor, există riscul ca o parte dintre companiile de distribuţie să îşi închidă activitatea şi astfel, spre finele anului, cel mai târziu, autoritățile să se confrunte cu o aprovizionare redusă în cea mai mare parte a zonelor din mediul rural.
Despre ACDBR
Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a fost înființată în anul 2015 și are scopul de a reprezenta interesele legitime ale sectorului de distribuție de bunuri din România.
Alatura-te discutiilor