Anul acesta se împlinesc 10 ani de când s-au pus bazele a ceea ce urma să devină Karpaten Meat Group. Începutul a fost doar cu 120 de capete de bovine Angus dar pe parcursul anilor afacerea a prins avânt și activitatea s-a extins treptat. Anul 2009 a adus 200 de capete în plus iar în anii următori s-a mai achiziționat încă o fermă în apropierea celei deja deținute și renovate la Nocrich. Cum efectivul de bovine a crescut, suprafața terenului alocat acestora s-a extins și echipa a fost nevoită să țină pasul. S-a ajuns, așadar, 10 ani mai târziu, la 5 ferme și 10.000 de hectare pe care pasc 8.000 de vite Angus.
Decizia de dezvoltare a unei afaceri cu bovine de carne, din rasa Aberdeen Angus, a venit natural datorită adaptabilității ridicate a acestor bovine dar și condițiilor ideale ale zonei, pentru acest tip de business. Animalele din rasa Aberdeen Angus pot fi crescute în cea mai mare parte a țării noastre, chiar și în zonele mai puțin ofertante în pășune. Aceasta poate fi o opțiune rentabilă pentru cei ce dețin suprafețe mici de pășuni dar culturi mari și potențial de furajare a animalelor. Bovinele Angus asigură un management ușor și eficient, transformând eficient proteina vegetală în carne, într-un sistem de creștere pe pășune, la aer, pe tot parcursul anului. Acest lucru a dus la răspândirea rasei în toate colțurile țării, ajungând de la câteva exemplare în 2008 la momentul de față, când în România sunt peste 30,000 de capete, din care 80% sunt deținute de partenerii fermei din Valea Hârtibaciului.
Chiar de la începutul acestei afaceri, dorința principală a Karpaten Meat fost formarea unui lanț de producție care să acopere toate etapele și care să se oglindească într-o trasabilitate completă a unor produse premium. Pornind de la o fermă și 120 de animale Angus și păstrând mereu în minte ținta ambițioasă, sistemul de producție acoperă toate aceste etape: creșterea bovinelor de reproducție Angus, achiziția de viței, îngrășarea acestora, prelucrarea cărnii și comercializarea acesteia atât în România, cât și în Europa de Vest.
Printre principalele obiective ale Karpaten Meat Group a fost încă din primul an, construirea unei rețele de producători, la nivelul întregii țări. În acest scop au fost construite programele de parteneriat. De-alungul celor 10 ani de activitate, fermierii parteneri s-au bucurat de promisiunea Karpaten Meat Group de a achiziționa vițeii produși, în conformitate cu condițiile contractuale, având astfel o piață de desfacere asigurată.
O serie de alte programe asigură, de asemenea, sprijinirea fermierilor interesați de convertirea exploatațiilor deja deținute în ferme dedicate creșterii bovinelor de carne Angus sau a novicilor în domeniu, antreprenorilor curajoși care contribuie la dezvoltarea zootehniei românești. Pe parcursul dezvoltării acestei ramuri pe teritoriul țării, necesitățile fermierilor s-au diversificat, iar modalitățile de susținere au devenit tot mai variate și mai complexe. Așa a luat naștere programul de leasing pentru achiziționarea taurilor, programul de finanțare Agricover, programul de rezervare a gestantelor și cel de achiziție a reformelor.
Dorința care stă la baza deciziilor actuale în acest sector este ca într-un viitor mediu țara să își păstreze produșii și să îi valorifice. Să crească nivelul de calitate a produselor și în același timp să scadă prețurile dictate de import, și de ce nu, apoi, să realizeze profit din exportul unui produs românesc de top.
Agricultura și zootehnia pot deveni în acest mod motorul economiei românești, iar de acest lucru sunt deja convinși cei doi investitori elvețieni care au pus bazele unei afaceri de succes în România, prin înființarea fermelor Karpaten Meat.