2.6 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

DOCUMENT | Asociația Analiștilor Financiari CFA România dă alarma: Euro va trece curând pragul de 4,7 lei, încrederea în economie scade

Dată:

În luna octombrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut față de luna anterioară cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte, iar cursul valutar ar putea trece de 4,7 lei/euro în următoarele 6 luni, atenționează Asociația Chartered Financial Analysts – CFA România. Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații a indicatorului, a comunicat, luni, CFA România.

„Indicatorul condițiilor curente a crescut marginal față de luna anterioară cu 0,3 puncte, până la valoarea de 62,5 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a crescut cu 3,4 puncte).
Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,3 puncte, până la valoarea de 41,3 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, iar Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 5,8 puncte)”, arată CFA România.

Cursul va trece de 4,7 lei/euro

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală.

Astfel, „valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526”.

În același timp, „rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,5%”, arată comunicatul CFA.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, și respectiv peste 66%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.

Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,91%.

„Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real-negative”, arată CFA România.

Cum se calculează Indicatorul de Încredere CFA România

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei lun, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
• Condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;
• Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflației, rațele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar.

Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții.

Astăzi, în lume există peste 150.000 de deținători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele 152 societăți membre ale CFA Institute.

Cum se obține un titlu CFA

Deținătorii titlului spun că bibliografia necesară studiilor pentru a obține calificarea CFA este „echivalenta unui teanc de cărți – tratate economice – de înălțimea unui stat de om”.

Candidații pentru titlul CFA trebuie să promoveze o serie de trei examene cu frecvență anuală. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual.

În plus, sunt necesari 4 ani de experiență profesională relevantă în domeniul financiar, precum și aderarea la un cod de standarde etice și profesionale stricte.

DOCUMENT
O sinteză a principalelor anticipații ale CFA România poate fi descărcată de AICI

Despre CFA România
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).
CFA România este una dintre cele peste 152 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelentă profesională.
În prezent, CFA România are peste 235 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.
Profesioniștii membri CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...