4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Alarmă în industrie: În august au scăzut și cererea de mărfuri, și vânzările, cu peste 8% față de iulie

Dată:

În luna august  2018, comenzile noi – reprezentând cererea – din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 8,1%, iar cifra de afaceri – vânzările – din industrie a scăzut cu 8,5%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică – INS.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august  2018, comparativ cu luna precedentă, au scăzut cu 8,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-10,2%), industria bunurilor de uz curent (-10,1%), industria bunurilor intermediare  (-4,0%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-2,8%)”, arată un comunicat al INS.

Cifra  de  afaceri din industrie, în luna  august 2018, comparativ cu luna  precedentă, pe total a scăzut cu 8,5%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-8,8%). Industria extractivă a crescut cu 2,3%.

Pe marile  grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-19,4%), industria bunurilor intermediare (-5,7%) şi industria bunurilor de uz curent (-0,9%). Creşteri au înregistrat industria energetică (+0,7%)  şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,1%).

Creșteri consistente față de august 2017

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în schimb, comenzile noi au crescut cu 9,1%, iar cifra de afaceri – cu 8,4%.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august  2018, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 9,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+13,9%), industria bunurilor de capital (+7,8%) şi în industria bunurilor de uz curent (+7,1 %). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată  a scăzut cu 8,7%”, mai arată INS.

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2018, faţă de luna august 2017, a crescut  pe ansamblu cu 8,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+8,5%) şi industria extractivă (+5,6%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria energetică (+15,0%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,0%), industria bunurilor de capital (+6,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,9%).

Creșteri cu două cifre la opt luni

În perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 17,3%, iar cifra de afaceri a crescut cu 13,5%.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017 au crescut pe ansamblu cu 17,3%, datorită creşterilor înregistrate în industria  bunurilor de capital  (+20,1%), industria  bunurilor intermediare (+15,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,7%)”, menționează INS.

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-august 2018, comparativ cu perioada ianuarie-august 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,5% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+13,8%) şi industriei extractive (+5,1%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+18,7%), industria bunurilor de capital (+16,6%), industria bunurilor intermediare (+12,8%), industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi  industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,9%).

Comenzile noi și cifra de afaceri – definiții

În terminologia statisticienilor, comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...