20.7 C
București
luni, 27 martie, 2023

Armata Selectării Atente a Plasticului a colectat peste 1.600 de tone de deșeuri

Dată:

Cantitatea a fost strânsă în primele patru luni ale anului de elevi din peste 170 de școli din întreaga țară
Programul Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un demers de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, a raportat în primele zile ale lui mai că peste 1.600 de tone de deșeuri au fost colectate în 174 de unități de învățământ din toată țara. ASAP urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare și reciclare a plasticului.

De la începutul anului până în prezent, peste 120.000 de elevi din 17 reședințe de județ au strâns 1.664 de tone de deșeuri, din care 189 de tone de deșeuri au fost trimise spre centre de reciclare, contribuind activ la reducerea impactului asupra mediului. Primele locuri în clasamentul național cu cele mai mari cantități de deșeuri colectate sunt ocupate de elevii din București, Iași, Zalău, Ploiești și Bistrița.

Suntem extrem de bucuroși că în doar trei luni avem o mobilizare și implicare atât de mare în rândul elevilor și profesorilor din România. Vorbim despre o medie națională de peste 13 kilograme de deșeu colectate per elev. Dacă în luna ianuarie aveam doar 13 unități de învățământ care raportau cantitățile de deșeuri colectate, în martie am ajuns la 174, un barometru care dă măsura responsabilității și implicării tinerei generații pentru un mediu mai curat prin colectarea separată a deșeurilor.
Mihaela Tutunaru
Coordonatorul programului ASAP

Cifrele raportate sunt centralizate și analizate prin intermediul ExpertDeseuri.ro, o platformă integrată de evidență, raportare și analiză a cantităților de deșeuri predate de instituțiile școlare înrolate în programul ASAP. Este pentru prima oară când școlile din România au acces la un sistem integrat de raportare, care le permite să analizeze cifrele de colectare în timp real și să ia eventuale măsuri pentru îmbunătățirea cantităților de deșeuri predate. Fiecare școală beneficiază de un cont propriu pe această platformă.

ExpertDeseuri.ro este un sistem online dezvoltat de Asociația ECOTECA, un ONG cunoscut pentru expertiza sa tehnică în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, care s-a alăturat ca partener în programul ASAP de la începutul anului 2022. Sistemul este utilizat actualmente de mii de companii și instituții din România, iar mai nou el a devenit accesibil și unităților de învățământ prin programul ASAP.

Școlile sunt un pilon important al comunității, ele ne dau speranța că generațiile următoare de cetățeni vor avea grijă de comunitatea lor mai bine decât am facut-o noi. Prin implicarea în acest program ne dorim să dezvoltăm competențele tehnice ale responsabililor cu administrarea deșeurilor în cadrul școlilor, să facilităm și să impulsionăm colaborarea între părțile implicate în colectarea pentru reciclare a deșeurilor și să măsurăm aceste activități prin evaluarea cantităților de deșeuri colectate separat. Vrem să ajutăm școala să devină, ea însăși, un campion al comunității și din perspectiva responsabilității față de mediu. Colectarea separată în instituțiile de învățământ din România este încă la început, însă, cu sprijinul programului ASAP, cei peste 3 milioane de elevi, cadre didactice și personal adiministrativ din învățământul preuniversitar din România pot trimite la reciclat peste 100.000 tone în fiecare an școlar. Nu mai puțin important, tinerii implicați în acest program național înțeleg astfel importanța administrării responsabile a deșeurilor, practică în mod real colectarea separată a deșeurilor și duc exemplul mai departe în comunitate.
Raul Pop

Director programe în cadrul Asociației ECOTECA

Cu ajutorul datelor extrase din platforma ExpertDeseuri.ro, specialiștii de la Ecoteca pot analiza aproape în timp real compoziția deșeurilor predate (câte sunt reciclabile și câte amestecate, cum evoluează de la o perioadă la alta, cât de eficient colectează separat deșeurile o școală față de alta etc). Totodată, aceste cantități de deșeuri sunt transformate automat în elemente de calcul al amprentei de carbon a fiecărei instituții de învățământ.

Platforma permite o monitorizare atentă a procesului de colectare a deșeurilor în instituțiile școlare, de la pubelă până la stația de sortare. ASAP contribuie astfel la îmbunătățirea constantă a fluxului gestionării corecte a deșeurilor și face primii pași spre „înverzirea” școlilor din România.
Programul ASAP este deja activ în 17 municipii reședință de județ din țară, respectiv Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești, dar și în sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București, discuțiile fiind în desfășurare și la sectoarele 4 și 5 pentru o implementare la nivelul întregii Capitale.

La sfârșitul anului 2022, elevi din toate cele 41 de reședințe de județ și din Capitală vor interacționa cu programul, urmând ca acesta să fie implementat la nivelul întregii țări până la finalul anului 2025. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...