12.1 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Atenție, întreprinzători! Review-ul – relatările despre produse de pe rețelele sociale – este noua armă de atac asupra afacerilor

Dată:

Mai multe studii centralizate de EVO MCBA, companie specializată în social media inovator și managementul reputației brandului, arată că 86% dintre consumatori citesc review-urile de pe paginile de socializare ale companiilor și acționează în funcție de acestea.

Cifrele sunt și mai mari în cazul industriilor care rulează un număr mare de clienți, așa cum sunt companiile din domeniul hotelier, clinicile medicale sau orice alt furnizor de servicii B2C („Business to Consumer”).

Închiderea dialogului, o greșeală

În fața avalanșei de comentarii negative, companiile autohtone aleg adesea varianta de a închide accesul publicului la website-urile de socializare.

Măsura este cea mai proastă decizie, spun specialiștii în Social Media, pentru că, deși te protejează temporar, închiderea comunicării cu publicul îți cauzează pe termen lung probleme majore de imagine, cu impact în vânzări.

Pe lângă componenta creativă a comunicării, există programe software care pot descoperi atât cauza care a declanșat review-rile negative, cât și dacă există un atac concentrat împotriva unui brand. Sunt dese situațiile în care concurența a condus campanii de decredibilizare. Odată identificată problema, tot cu ajutorul unor softuri găsim cea mai bună formulă de comunicare pentru a reuși să recredibilizăm brandul. De exemplu, avem capacitatea de a găsi cele mai bune metode pentru ajunge la clienții mulțumiți și de a-i convinge să lase o părere pozitivă, de 4 și 5 stele, despre un produs, un serviciu sau un brand. În același timp, aceștia pot trimite opinii, pentru îmbunătățirea serviciilor, direct managerului.
Osnat Peled, Managing Partner EVO MCBA

De asemenea, este extrem de important ca toate review-urile negative să primească răspuns din partea unui reprezentant al afacerii pentru că s-a dovedit, prin studii, că un client este mai interesat de modul în care compania rezolvă problema decât de review-ul negativ.

Planul pentru refacerea unui brand are mai mulți pași și este nevoie de o bună bază de date ce conține emailurile clienților. Mai întâi, se are în vedere creșterea numărului de review-uri de la clienți mulțumiți prin implicarea acestora. Apoi, prin amplificarea numărului de review-uri pozitive, vocea clienților nemulțumiți se aude din ce în ce mai slab. Review-urile pozitive se duc apoi către mai multe platforme pe care le putem accesa, în funcție de domeniul de activitate – Trip Advisor, Trust Pilot, în același timp cu postarea lor pe canalele de social media – Facebook.
Osnat Peled, Managing Partner EVO MCBA

Cât costă refacerea imaginii

Prețul pentru refacerea imaginii variază de la câteva sute de euro până la câteva mii, în funcție de cât de mare este business-ul, cât de multe sunt review-urile negative și cât de întinsă este perioada colaborării.

„Am avut companii hoteliere care, printr-un program eficient și aplicat de manageriere a review-urilor, au reușit ca în doar trei luni, să crească rata review-urilor pozitive cu 380%, să ajungă de la 3-4 la 4-7 stele și să își crească vânzările produselor în online cu 18%”, arată Osnat Peled efectele unei campanii eficiente de manageriere a review-urilor.

Eficiența demersului crește dacă softul este folosit imediat după momentul de criză, care a cauzat avalanșa de reacții negative.

Review-urile în industria hotelieră

Una dintre cele mai sensibile industrii când vine vorba despre review-uri este industria hotelieră. Aici, clientul alege hotelul în funcție de numărul de stele sau review-uri.

Ultimul studiu realizat de HOSPITALITYNET arată că, atunci când face rezervarea pe internet, 53% dintre potențialii clienți nu vor opta pentru un hotel fără review-uri.

Mai mult, atunci când aleg un hotel, 78% dintre clienți se uită la ce au scris clienții dinaintea lor. Hotelurile care au sub 3 stele la review sunt evitate de 88% dintre clienți.

De ce este important review-ul

Conform ultimului studiu realizat în 2018, în SUA, de BrightLocal, privind percepția consumatorului asupra brandului prin intermediul rețelelor de socializare,  86% dintre consumatori citesc review-urile care privesc afacerile sau produsele locale. Procentul crește la 95% când vine vorba despre clienții cu vârste între 18 și 35 de ani.

Minimum 10 review-uri citește fiecare potenţial client până se hotărăște dacă să apeleze la serviciile unei firme sau dacă să cumpere un produs. Studiul realizat de compania americană arată că review-urile au aceeași greutate ca o recomandare venită de la o persoană apropiată.  91% dintre cei cu vârsta între 18 și 34 de ani pun semnul egal între un review și recomandarea venită de la un prieten sau cunoștință.

În fine, 40% dintre consumatori iau în considerare doar review-urile scrise în ultimele două săptămâni, iar 57% dintre ei cumpără un produs doar dacă are cel puțin 4 stele pe rețelele de socializare.

Despre EVO MCBA
EVO MCBA este companie specializată în social media inovator și în managementul reputației brandului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...