33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Bani ieftini pentru firmele mici. Ce bănci vor acorda credite cu dobândă redusă, garantate 60%, prin Inițiativa pentru IMM-uri

Dată:

Grupul Băncii Europene pentru Investiții (BEI) își extinde substanțial sprijinul pentru întreprinderile românești prin sume suplimentare alocate de Guvernul României din fondurile europene în cadrul programului Inițiativa pentru IMM-uri, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice – MFP.

„Au fost semnate noi contracte și modificări ale acordurilor existente cu intermediarii financiari români prin care se majorează volumul finanțărilor”, menționează MFP.

Ce bănci participă la program

Acordurile sunt semnate cu CEC Bank, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Libra Internet Bank, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank. Acestea se adaugă celor deja existente, încheiate cu Banca Transilvania și ING Bank România.

„Programul va contribui la sprijinirea a aproximativ 5.000 de IMM-uri și start-up-uri care au nevoie de finanțare”, estimează finanțatorii.

Acordurile cu instituțiile financiare menționate urmăresc să faciliteze accesul la finanțare al firmelor românești, prin garanții de 60% pentru fiecare împrumut și prin scăderea ratelor dobânzilor percepute de bănci.

România este printre statele membre UE care au implementat această inițiativă și am reușit să o transformăm într-un program de marcă pentru IMM-urile din țara noastră. Mai mult de 2.000 de IMM-uri românești au beneficiat de această Inițiativă, fiind deja alocată suma de 500 de milioane de euro. Împreună cu partenerii noștri, intenționăm să construim în continuare pornind de la acest succes în dorința noastră ca IMM-urile să devină coloana vertebrală a economiei românești.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice

Sprijin pentru IMM-uri de până la 1,38 miliarde de euro

„Creșterea volumului de finanțări pentru cinci bănci românești și tranzacțiile cu două noi bănci vor îmbunătăți accesul IMM-urilor românești la finanțare în condiții avantajoase”, a mai anunțat MFP.

Ca urmare a implementării cu succes a Inițiativei pentru IMM-uri în România (SMEi), autoritățile române au alocat suplimentar 150 de milioane de euro din Programul Operațional Regional, cu cofinanțare prin FEDR, ridicând bugetul FESI din cadrul inițiativei până la 250 de milioane de euro.

Prin această creștere și împreună cu resursele suplimentare din partea grupului BEI și a Comisiei Europene, până la1,38 miliarde EUR sunt disponibile pentru companiile românești grație Inițiativei pentru IMM-uri.

Inițiativa pentru IMM-uri combină fondurile structurale cu alte resurse ale UE și BEI pentru a pune la dispoziție împrumuturi pentru 5.000 de IMM-uri românești în condiții mai bune, contribuind la crearea de locuri de muncă  foarte necesare în sectorul privat. Acest lucru a funcționat deja foarte bine în ultimul an, motiv pentru care acum majorăm dimensiunea inițiativei cu mai mult decât dublul fondurilor alocate anterior.
Andrew McDowell, Vicepreședintele BEI

Ce este Inițiativa pentru IMM-uri

Inițiativa pentru IMM-uri (SMEi) din România, înființată în octombrie 2016, face parte dintr-o inițiativă mai largă a Comisiei Europene și a Grupului BEI, care beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene prin programele FEDER și Horizon 2020.

Inițiativa urmărește încurajarea statelor membre să își dubleze volumul Fondurilor ESI investite prin instrumente financiare în perioada 2014-2020 și stimularea competitivității micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii ale României, printr-un acces mai bun la finanțare. SMEi a fost dezvoltată ca instrument de răspuns rapid și eficient pentru majorarea creditării în economia reală, creării de locuri de muncă și stimulării creșterii.

Inițiativa pentru IMM-uri arată perfect modul în care finanțarea Politicii de Coeziune, folosită într-un mod inovator, își poate multiplica efectele reale. România a fost printre primele state membre care s-au alăturat Inițiativei pentru IMM-uri, fapt care a dat rezultate. Grație resurselor suplimentare din Fondul European de Dezvoltare Regională, tot mai multe IMM-uri și start-up-uri vor putea profita de această oportunitate, vor continua să creeze locuri de muncă, creștere și prosperitate pentru țară și pentru cetățenii săi.
Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate, Negocierile de Lărgire și Politica Regională

Fondul European de Investiții acordă finanțări cu capital de risc

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este să sprijine microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii ale Europei prin acces la finanțare.

FEI dezvoltă instrumente de capital de risc și pentru creștere, garanții și instrumente de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață.

Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovației, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii și ocupării forței de muncă.

Folosirea resurselor FESI împreună cu cele ale Grupului BEI și ale UE este o modalitate excelentă de a obține mai mult cu mai puțin. Aceasta permite FEI să își asume o parte din riscul intermediarilor financiari în beneficiul final al IMM-urilor românești. Resursele suplimentare FESI puse la dispoziție de România, multiplicate prin împrumuturi comerciale, vor genera până la 1,38 miliarde EUR în împrumuturi noi pentru IMM-urile din România.
Hubert Cottogni, director în cadrul Fondului European de Investiții

Inițiativa pentru IMM-uri este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu cofinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Despre Grupul Banca Europeană de Investiții
Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene – instituția de creditare pe termen lung a UE și singura bancă deținută și care reprezintă interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta oferă finanțări pe termen lung pentru investiții solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE.
BEI lucrează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene.
Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi și credite din lume, BEI oferă finanțare și expertiză pentru proiecte de investiții solide și durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE.
Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă Banca sprijină, de asemenea, politicile externe și de dezvoltare ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...