25.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Bugetul de stat a avut un deficit de 11,4 miliarde de lei – 1,1% din PIB – în primele 4 luni din 2019, aproape dublu față de cel din 2018

Dată:

Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni din anul 2019 s-a încheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decât veniturile – de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele comunicate luni de Ministerul Finanțelor Publice – MFP. Practic, statul a cheltuit, în primele 4 luni din 2019, cu 11,4 miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Pentru comparație, în primele trei luni din 2019 execuția bugetară fusese încheiată cu un deficit de 5,47 miliarde de lei (0,54% din PIB), iar anul trecut, în perioada ianuarie-aprilie, execuția bugetară arăta un deficit de 6,05 miliarde de lei (0,65% din PIB), potrivit seriilor de date MFP analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Atenție la raportările față de PIB!

Anul trecut, execuția bugetară pe primele 4 luni era raportată la un PIB de 929,95 miliarde de lei; acum, execuția pe aceeași perioadă – tot din anul trecut – este raportată la un PIB de 944,2 miliarde de lei.

Pentru trimestrul I 2019, execuția bugetară a fost raportată la un PIB de 1.022,5 miliarde de lei. În schimb, execuția bugetară la 4 luni 2019 este raportată, astăzi, la un PIB de 1.031 miliarde de lei.

VENITURI de 99,5 miliarde de lei – 9,7% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 99,5 miliarde de lei, reprezentând 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018.

„Procentual, veniturile au fost cu 11% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent”, menționează MFP.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+19,6%), TVA (+12%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%).

„Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% față de realizările aceleiași perioadă a anului 2018, ajungând la o valoare de 19,6 miliarde de lei”, precizează Ministerul Finanțelor.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 8,2%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 11% „pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018”, a mai comunicat MFP. Iar sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 5,1 miliarde de lei.

CHELTUIELI de 110,9 miliarde de lei – 10,8% din PIB

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 110,9 miliarde de lei, cu 15,9% mai mari față aceeași perioadă a anului  precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 26% mai mari față de cele realizate în primele patru luni ale anului 2018, creșterea fiind „determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, potrivit MFP.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,9% față de primele patru luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile, cu 14,9%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15,0%, fiind influențate, în principal, de „majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 la 1.100 de lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 la 640 de lei”, a mai precizat Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6,8 miliarde de lei.

DOCUMENT
Sinteza execuției bugetare pe primele patru luni din anul 2019 poate fi descărcată de AICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...