13.2 C
București
duminică, 26 martie, 2023

Bugetul de stat a avut un deficit de 5,2 miliarde de lei – 0,51% din PIB – în primele două luni din 2019 | DOCUMENT: Execuția bugetară

Dată:

Execuția bugetului general consolidat pe primele două luni din anul 2019 s-a încheiat cu un deficit (cheltuieli mai mari decât veniturile) de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele comunicate luni de Ministerul Finanțelor Publice – MFP.

În prima lună din 2019, execuția bugetară fusese încheiată cu un excedent de 717 milioane de lei (0,07% din PIB), iar anul trecut, în perioada ianuarie-februarie, execuția bugetară arăta un deficit de 5,4 miliarde de lei (0,59% din PIB), arată datele centralizate de MFP.

Anul trecut, execuția bugetară era raportată la un PIB de 924,2 miliarde de lei; acum, execuția pe aceeași perioadă (primele două luni) din 2018 este raportată la un PIB de 940,4 miliarde de lei, iar pentru 2019 este raportată la un PIB de 1.022,5 miliarde de lei.

VENITURI de 46,7 miliarde de lei – 4,6% din PIB

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 46,7 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, comparativ cu 4,5% din PIB în anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 10,4% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri față de primele două luni ale anului precedent în cazul încasărilor din accize (+22,2%), contribuții de asigurări (+27%), TVA (+14,1).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,1% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 10,8 miliarde de lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 11,3%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 25,2% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 2,4 miliarde de lei.

CHELTUIELI de 51,9 miliarde de lei – 5,1% din PIB

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 51,9 miliarde de lei (5,1% din PIB), cu 8,6% mai mari față acceași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,2% mai mari față de cele realizate în primele două luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,5% față de primele două luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cât și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile, cu 15,7%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 18%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 1,6 miliarde de lei, a mai anunțat MFP.

DOCUMENT
Sinteza  execuției bugetare pe primele două luni din anul 2019 poate fi descărcată de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...