13.6 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Cea mai extinsă rețea de mobilitate din România are motive de bucurie în ciuda pandemiei din ultimii doi ani

Dată:

Potrivit datelor companiei, Autonom a anunțat recent venituri consolidate de peste 394 de milioane de lei
Autonom Services SA, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, are motive de bucurie în ciuda pandemiei din ultimii doi ani. Astfel, compania a anunțat recent venituri consolidate de 394,3 milioane de lei, o creștere cu 16% față de anul 2019, unul de referință pentru Autonom, pre-pandemie și un profit net de 22,5 milioane lei, în creștere cu 28% comparativ cu 2019.

Pe parcursul anului trecut, Autonom a înregistrat cele mai ridicate valori din activitatea companiei în ceea ce privește toți indicatorii relevanți de performanță.

În urmă cu câțiva ani, când am descoperit conceptul de „V.U.C.A. World” – o lume tot mai volatilă, nesigură, complexă și ambiguă, ne gândeam că este adecvat, dar îl priveam cu o oarecare detașare. Ultimii doi ani ne-au arătat tuturor ce înseamnă un business în lumea VUCA: pandemie, crize sectoriale succesive, schimbări bruște de comportamente de consum, lanțuri de aprovizionare date peste cap, inflație galopantă, un conflict armat în Europa, dar și digitalizare accelerată, productivitate crescută, oportunități noi, reziliență și o adaptabilitate surprinzătoare. Este mediul ideal pentru companiile agile, care se despart ușor de formulele de succes de ieri și navighează cu succes prin apele înspumate, care fac adevărații marinari. Autonom a arătat încă o dată că are structura, cultura și viziunea adaptate schimbărilor accelerate, iar echipele noastre au ieșit întărite din astfel de situații, chiar dacă au apărut și cicatrici noi.

Dan Ștefan
Cofondator „Autonom”

În ceea ce privește rezultatele financiare din 2021 la nivel de divizii cheie, serviciile de leasing operațional din cadrul Autonom Lease au generat venituri de 185,6 milioane de lei, în creștere cu 17% față de rezultatele din 2019, într-un context provocator, supus efectelor crizei semiconductorilor.

De asemenea, inflația a devenit prezentă în mai multe categorii de costuri care compun rata lunară de leasing operațional full service, precum asigurări, mentenanță, anvelope, mașină la schimb și costuri de administrare, iar în acest context produsul de leasing operațional al Autonom a devenit tot mai atractiv.

Clienții au înțeles că un contract cu costuri fixe pe o perioadă îndelungată reprezintă o formă de protejare împotriva inflației, iar externalizarea efectuată corect prezintă multiple avantaje, iar afacerile lor pot fi mai agile dacă se concentrează pe core business.

Divizia de rent-a-car a Autonom a înregistrat venituri de 68,7 milioane de lei, în creștere cu 4% față de 2019, ca urmare a creșterii continue a cererii, concomitent cu creșterea tarifelor generată de penuria de mașini din piață. În 2021, Autonom a atins un grad de ocupare a flotei de peste 88%. Divizia de AutoRulate a înregistrat venituri de 78,7 milioane de lei, o valoare record, în creștere cu 71% comparativ cu 2019.

Rezultatele din cadrul acestei divizii sunt semnificative având în vedere contextul în care compania a fost nevoită să amâne parțial vânzarea mașinilor datorită întârzierilor de producție generate de criza semiconductorilor și a cererii ridicate și gradul de ocupare pe flotă.

Trăim în continuare vremuri instabile și neașteptate într-o societate modernă – pandemia este încă prezentă în viețile noastre, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că disputele geopolitice nu sunt doar în cărțile de istorie. Ultimii doi ani au demonstrat din nou că următoarea criză vine întotdeauna din locul cel mai puțin așteptat. Încă de la începutul companiei, ne-am confruntat cu diverse crize care ne-au antrenat să conducem și să dezvoltăm business-ul Autonom într-un mediu volatil, caracterizat de incertitudine și schimbări frecvente de direcție provenite fie din sfera politică, economică sau socială. Așa cum s-a întâmplat și la începutul pandemiei de COVID-19, avem o situație financiară excelentă, după ce am reușit să atragem la sfârșitul anului 2021 o nouă rundă de finanțare prin intermediul pieței de capital. Acest lucru înseamnă că suntem foarte bine capitalizați pentru a profita de oportunitățile care pot apărea în perioada următoare pe piață.

Marius Ștefan
Cofondator al „Autonom”

La finalul anului 2021, Autonom a reușit să atragă 48 de milioane de euro prin intermediul pieței de capital. Atragerea acestor noi fonduri face parte din prima etapă a programului de emisiuni de obligațiuni corporative, o premieră pentru piața de capital din România, pe care compania dorește să-l deruleze în următorii cinci ani și prin care intenționează să atragă până la 250 de milioane de euro. O parte importantă din capitalul atras va fi utilizat pentru investiții în tranziția către flote verzi, element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Emisiunea de obligațiuni face parte din strategia de sustenabilitate dezvoltată de Autonom pentru următorii ani și unde componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcție pentru acțiunile și deciziile companiei.

Despre Autonom
Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, „Autonom” este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 46 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...