Acesta este primul sondaj privind plățile corporative din Turcia și urmărește să indice modul în care se aplică condițiile de plată în diferite sectoare, felul în care companiile gestionează creditele și evaluează experiențele viitoare de plată. Colectarea datelor a avut loc în perioada Ianuarie – Februarie 2018, fiind incluse 2.615 companii din 81 de orașe. În timp ce 73% dintre respondenți au spus că au vândut pe credit clienților lor, 35,3% dintre aceștia au menționat că nu au un departament responsabil pentru gestionarea creditelor.
În ciuda așteptărilor pozitive cu privire la performanța de creștere economică, 45% dintre respondenți au declarat că este posibil ca termenele de plată să se prelungească în 2018, în timp ce 40,8% cred că acestea vor rămâne la fel.
Doar 0,1% au precizat că au un departament responsabil cu gestionarea creanțelor comerciale. Firmele mari (cu un număr de angajați mai mare de 250 de persoane) pot oferi clienților termene de plată mai lungi, în principal pentru că beneficiază de mijloace financiare mai extinse.
Întârzierile la plată sunt des întâlnite în cazul întreprinderilor din Turcia, 55,5% dintre respondenți menționând că acestea au crescut în 2017, comparativ cu 2016, fiind, în medie, de 133 zile. Cele mai mari întârzieri au fost în industria automobilelor, îmbrăcăminte – textile, comerț cu amănuntul și transport.
Majoritatea respondenților (41,3%) a declarat că totalul plăților restante de peste 1 an a reprezentat între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală. Cu toate acestea, pentru 44,5% dintre companii, plățile restante au reprezentat mai mult de 5% din cifra de afaceri anuală.
Gestionarea fluxului de numerar este foarte importantă pentru companiile din Turcia, deoarece economia este expusă fluctuațiilor bruște ale cursurilor de schimb valutar. În perioadele de depreciere ale lirei, companiile au fost afectate de creșterea costurilor materiilor prime importate și de marjele de profit mai mici.
În ciuda dinamicii puternice a creșterii economice a țării, 50% dintre respondenți au afirmat că gestionarea fluxului de numerar s-a deteriorat în 2017 față de anul precedent, iar 71% că a devenit tot mai dificilă colectarea de pe piață. Mai mult de o treime dintre respondenți și-au exprimat așteptările pozitive cu privire la volumul vânzărilor în 2018. Mai mult de jumătate dintre companiile exportatoare au spus că se așteaptă ca volumul exporturilor să crească în 2018, ceea ce corespunde performanțelor bune ale Turciei la export.
Așteptări economice pozitive privind performanța economică și exporturile
17,5% dintre participanți au precizat că își exportă produsele și serviciile. 55,4% dintre companiile exportatoare au declarat că se așteaptă la o creștere a exporturilor, în concordanță cu dinamica macroeconomică a Turciei. Economia Turciei este susținută prin creșterea solidă a țărilor europene, principalele partenere comerciale ale țării. Ca urmare, exporturile Turciei au crescut cu 10% în 2017 față de anul precedent. Se așteaptă ca această tendință să continue odată cu deprecierea lirei, creșterea continuă a volumului comerțului mondial și evoluția Europei.
România se numără printre țările cu care Turcia are relații comerciale în creștere. Exporturile Turciei către România s-au ridicat, în 2017, la 3 MLD EUR, în creștere față de anul precedent, când acestea s-au ridicat la 2,5 MLD EUR, potrivit Institutului Național de Statistică. Exporturile către România reprezentau, în 2016, 1,8% din exporturile totale realizate de Turcia. Țara noastră importă, în principal, din Turcia: mașini (22%), metale (20%), textile (15%), mase plastice și cauciuc (9%), produse chimice (4,7%), produse vegetale (5,1%), produse alimentare (2,6%).
Economia Turciei a crescut cu 7,4% în 2017, determinată de o creștere puternică a industriei, a serviciilor și a construcțiilor. Această performanță puternică a dus la perspective destul de optimiste în rândul respondenților. 37,9% au declarat că se așteaptă ca economia să se îmbunătățească în 2018, în timp ce 34,3% sunt de părere că vor rămâne același condiții economice – vezi document