7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

De ce suntem codași la absorbția de fonduri europene? Opinia europarlamentarului Laurențiu Rebega

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega observă că „România a demarat greu și încă are blocaje majore” în implementarea programelor finanțate din fonduri europene și consideră că Guvernul „împiedică deliberat” depunerea de proiecte bune.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis miercuri de europarlamentarul Laurențiu Rebega (intertitlurile aparțin Redacției noastre, RP).

„Ieri la Bruxelles, în timp ce în România guvernul era remaniat, în Parlamentul European se vorbea despre faptul că România este codașă în absorbția fondurilor europene.

Mai exact, doamna Vittoria Alliata, director în cadrul Comisiei Europene responsabil cu implementarea proiectelor cu fonduri structurale și de investiții în Bulgaria, Croația, Ungaria, România și Slovenia, a avut o întâlnire cu deputații europeni care reprezintă aceste țări în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Scopul întâlnirii a fost prezentarea stadiului la zi al implementării programelor din cadrul politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

Contractarea la zi: 50%

În timp ce în celelalte state s-au făcut progrese mai mici sau mai mari, România a demarat greu implementarea programelor și încă are blocaje majore.

Nivelul de contractare la zi este de 50% (față de 60% media europeană și de 100% în cazul Ungariei, spre exemplu), iar nivelul plăților este la 15%.

Proiectele majore de infrastructură, de care România are nevoie vitală, au fost menționate în mod expres în cadrul discuției. Vittoria Alliata a atras atenția asupra proiectelor de infrastructură mare în domeniile transporturilor, gestionării deșeurilor și sănătății.

Problema este implementarea

În România, deși există planuri și strategii bune pentru transport și sănătate, adoptate la începutul perioadei de programare 2014-2020, problema este implementarea.

Autoritățile române nu a fost capabile să pregătească proiecte bune, care să fie finanțate în aceste domenii.

În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a avut 68 de misiuni în România, pentru a ajuta la deblocarea implementării programelor  europene.

Mai mult, așa cum a precizat și Vittoria Alliata, deși comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu s-a implicat în dialogul cu autoritățile române și le-a atras atenția în mod repetat, încă nu se văd rezultatele.

România este beneficiar major de fonduri europene, iar investițiile în infrastructură sunt foarte importante pentru ca țara noastră să se apropie de nivelul altor state europene.

De ce suntem codași

Nu pot admite că Guvernul român nu este în stare să pregătească proiecte solide de finanțare pe care să le trimită la Bruxelles. Nu pot admite ca țara noastră să piardă astfel fonduri europene. De ce suntem codași? Mai ales după ce, cel puțin din 2007, s-a acumulat experiență în elaborarea proiectelor și, în anumite perioade, absorbția a fost chiar foarte bună.

Răspunsul e unul singur: cei de la putere împiedică deliberat depunerea de proiecte bune.

Din incompetență sau din rea credință? Probabil că și una și alta!”

Europarlamentar Laurențiu Rebega – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...