12.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

De ce suntem codași la absorbția de fonduri europene? Opinia europarlamentarului Laurențiu Rebega

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega observă că „România a demarat greu și încă are blocaje majore” în implementarea programelor finanțate din fonduri europene și consideră că Guvernul „împiedică deliberat” depunerea de proiecte bune.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis miercuri de europarlamentarul Laurențiu Rebega (intertitlurile aparțin Redacției noastre, RP).

„Ieri la Bruxelles, în timp ce în România guvernul era remaniat, în Parlamentul European se vorbea despre faptul că România este codașă în absorbția fondurilor europene.

Mai exact, doamna Vittoria Alliata, director în cadrul Comisiei Europene responsabil cu implementarea proiectelor cu fonduri structurale și de investiții în Bulgaria, Croația, Ungaria, România și Slovenia, a avut o întâlnire cu deputații europeni care reprezintă aceste țări în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Scopul întâlnirii a fost prezentarea stadiului la zi al implementării programelor din cadrul politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

Contractarea la zi: 50%

În timp ce în celelalte state s-au făcut progrese mai mici sau mai mari, România a demarat greu implementarea programelor și încă are blocaje majore.

Nivelul de contractare la zi este de 50% (față de 60% media europeană și de 100% în cazul Ungariei, spre exemplu), iar nivelul plăților este la 15%.

Proiectele majore de infrastructură, de care România are nevoie vitală, au fost menționate în mod expres în cadrul discuției. Vittoria Alliata a atras atenția asupra proiectelor de infrastructură mare în domeniile transporturilor, gestionării deșeurilor și sănătății.

Problema este implementarea

În România, deși există planuri și strategii bune pentru transport și sănătate, adoptate la începutul perioadei de programare 2014-2020, problema este implementarea.

Autoritățile române nu a fost capabile să pregătească proiecte bune, care să fie finanțate în aceste domenii.

În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a avut 68 de misiuni în România, pentru a ajuta la deblocarea implementării programelor  europene.

Mai mult, așa cum a precizat și Vittoria Alliata, deși comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu s-a implicat în dialogul cu autoritățile române și le-a atras atenția în mod repetat, încă nu se văd rezultatele.

România este beneficiar major de fonduri europene, iar investițiile în infrastructură sunt foarte importante pentru ca țara noastră să se apropie de nivelul altor state europene.

De ce suntem codași

Nu pot admite că Guvernul român nu este în stare să pregătească proiecte solide de finanțare pe care să le trimită la Bruxelles. Nu pot admite ca țara noastră să piardă astfel fonduri europene. De ce suntem codași? Mai ales după ce, cel puțin din 2007, s-a acumulat experiență în elaborarea proiectelor și, în anumite perioade, absorbția a fost chiar foarte bună.

Răspunsul e unul singur: cei de la putere împiedică deliberat depunerea de proiecte bune.

Din incompetență sau din rea credință? Probabil că și una și alta!”

Europarlamentar Laurențiu Rebega – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...