18.6 C
București
miercuri, 26 martie, 2025

De ce suntem codași la absorbția de fonduri europene? Opinia europarlamentarului Laurențiu Rebega

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega observă că „România a demarat greu și încă are blocaje majore” în implementarea programelor finanțate din fonduri europene și consideră că Guvernul „împiedică deliberat” depunerea de proiecte bune.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis miercuri de europarlamentarul Laurențiu Rebega (intertitlurile aparțin Redacției noastre, RP).

„Ieri la Bruxelles, în timp ce în România guvernul era remaniat, în Parlamentul European se vorbea despre faptul că România este codașă în absorbția fondurilor europene.

Mai exact, doamna Vittoria Alliata, director în cadrul Comisiei Europene responsabil cu implementarea proiectelor cu fonduri structurale și de investiții în Bulgaria, Croația, Ungaria, România și Slovenia, a avut o întâlnire cu deputații europeni care reprezintă aceste țări în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Scopul întâlnirii a fost prezentarea stadiului la zi al implementării programelor din cadrul politicii de coeziune în perioada 2014-2020.

Contractarea la zi: 50%

În timp ce în celelalte state s-au făcut progrese mai mici sau mai mari, România a demarat greu implementarea programelor și încă are blocaje majore.

Nivelul de contractare la zi este de 50% (față de 60% media europeană și de 100% în cazul Ungariei, spre exemplu), iar nivelul plăților este la 15%.

Proiectele majore de infrastructură, de care România are nevoie vitală, au fost menționate în mod expres în cadrul discuției. Vittoria Alliata a atras atenția asupra proiectelor de infrastructură mare în domeniile transporturilor, gestionării deșeurilor și sănătății.

Problema este implementarea

În România, deși există planuri și strategii bune pentru transport și sănătate, adoptate la începutul perioadei de programare 2014-2020, problema este implementarea.

Autoritățile române nu a fost capabile să pregătească proiecte bune, care să fie finanțate în aceste domenii.

În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a avut 68 de misiuni în România, pentru a ajuta la deblocarea implementării programelor  europene.

Mai mult, așa cum a precizat și Vittoria Alliata, deși comisarul european pentru Dezvoltare Regională Corina Crețu s-a implicat în dialogul cu autoritățile române și le-a atras atenția în mod repetat, încă nu se văd rezultatele.

România este beneficiar major de fonduri europene, iar investițiile în infrastructură sunt foarte importante pentru ca țara noastră să se apropie de nivelul altor state europene.

De ce suntem codași

Nu pot admite că Guvernul român nu este în stare să pregătească proiecte solide de finanțare pe care să le trimită la Bruxelles. Nu pot admite ca țara noastră să piardă astfel fonduri europene. De ce suntem codași? Mai ales după ce, cel puțin din 2007, s-a acumulat experiență în elaborarea proiectelor și, în anumite perioade, absorbția a fost chiar foarte bună.

Răspunsul e unul singur: cei de la putere împiedică deliberat depunerea de proiecte bune.

Din incompetență sau din rea credință? Probabil că și una și alta!”

Europarlamentar Laurențiu Rebega – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.