Organizarea, la Amsterdam, de către Asociația Mondială a Specialiștilor în Cafea (SCA), a unei expoziții mondiale dedicată acestei băuturi, în a doua jumătate a lunii iunie, a repus pe tapet o mai veche controversă: este bună sau nu cafeaua pentru organismul uman? Bătălia se dă între argumente ca „otrava care scade fluxul sângelui” și „licoarea care tratează ficatul”. REVISTA PATRONATELOR vă propune, pentru comparație, o listă a motivelor invocate de taberele pro și contra consumului de cafea.
Pentru consumul – moderat sau nu – de cafea se exprimă, desigur, reprezentanții industriilor din sfera acestei băuturi, de la cultivatori și retaileri până la producătorii de recipiente, echipamente și artizanat destinate preparării și servirii cafelei.
Împotriva consumului se exprimă în principal militanții ecologiști și cei religioși, cărora li se alătură cei ce cred că omenirea este condusă din umbră de organizații oculte care țintesc decimarea populației planetare.
Interesant este că ambele tabere invocă studii și cercetări științifice, prezentând inclusiv citate din lucrările de specialitate ale unor savanți sau ale unor organizații recunoscute pe plan mondial.
În fine, statele europene transmit, prin reglementările lor fiscale, un anumit semnal acestei piețe, impunând accize și pe cafea, la fel ca și pe tutun, alcool, carburanți, bijuterii și alte articole pe care le consideră dăunătoare sau, cel puțin, „de lux”. Iar în Elveția chiar în această perioadă are loc o amplă dezbatere declanșată de anunțul autorităților care intenționează să renunțe la rezervele strategice de cafea, considerând că acest produs „nu este esențial pentru supraviețuirea rasei umane”.
Citiți, în continuare, o selecție de argumente, așa cum apar ele pe diverse site-uri de specialitate.
ARGUMENTELE PRO:
– „Cafeaua vă poate face mai inteligent. Cafeaua nu doar vă menţine treaz, ci vă poate face literalmente mai inteligent. Ingredientul activ din cafea numit cafeina, este un stimulent şi o substanţă psihoactivă cea mai consumată din lume. Acţiunea primară a cafeinei în creier este blocarea efectelor unui neurotransmiţător inhibitor numit Adenozină, care joacă un rol important în procesele biochimice, cum ar fi transferul de energie. Prin blocarea efectelor inhibitoare a Adenozinei, cafeina măreşte combustibilul neuronal în creier şi eliberează alţi neurotransmiţători, la fel ca dopamina şi noradrenalina”
– „Cofeina poate îmbunătăţi starea de spirit, timpul de reacţie, memoria, atenţia şi în general funcţia cognitivă”
– „Cafeaua vă poate ajuta la arderea grăsimilor şi îmbunătăţeşte performanţele fizice, motiv pentru care veţi găsi cofeină în cele mai multe suplimente comerciale de ardere a grăsimilor. Cofeina poate stimula metabolismul cu 3-11% și poate creşte arderea de grăsimi cu 10% la persoanele obeze şi cu 29% la persoanele slabe”
– „Cafeina creşte nivelul de epinefrină în sânge. Acesta este aşa-numitul hormon luptă sau fugi, conceput pentru a face corpurile noastre gata de efort fizic. Cofeina poate îmbunătăţi, de asemenea, performanţele atletice prin mai mule mecanisme, inclusiv prin mobilizarea acizilor graşi din ţesutul adipos, crescând performanţa exerciţiilor în medie cu 11-12%”
– „Cafeaua poate scădea riscul diabetului de tip II. Reducerea riscului variază de la 23% până la 67%. Oamenii care beau câteva ceşti de cafea pe zi sunt cel mai puţin susceptibili de a deveni diabetici”
– „Băutorii de cafea primesc zilnic o doză importantă de antioxidanți, crom și magneziu, care reglează nivelul de glicemie în sânge, ajutând organismul să dozeze în mod corect secreția de insulină. Principalele ingrediente din cafea sunt cofeina, tanina, tianina, xantina, spermidina, gaiacolul, acidul citric, acidul clorogenic, acetaldehida, spermina și putrescinele”
– „Consumatorii de cafea au arătat un risc de până la 60% mai mic de Alzheimer şi demenţă. Cafeaua poate reduce riscul de Parkinson cu 32-60%”
– „Cafeaua poate reduce riscul de ciroză cu mai mult de 80%, efectul cel mai mare îl au cei care beau 4 sau mai multe ceşti de cafea pe zi. Cafeaua, de asemenea, poate reduce riscul de cancer la ficat cu 40%”
– „Cafeaua este încărcată cu substanţe nutritive şi antioxidanţi. O ceaşcă de cafea conţine: 6% Acid pantotenic (Vitamina B5), 11% Riboflavină (Vitamina B2), 2% Niacină (B3) şi Tiamină (B1), 3% Poatasiu şi Mangan. Cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanţi în dieta occidentală, devansând atât fructele, cât şi toate legumele luate la un loc”
– „Cafeaua pare a reduce riscul de apariţie a depresiei şi poate reduce dramatic, cu peste 50%, riscul de suicid”
– „Cafeaua pare a fi o protecţie împotriva a două tipuri de cancer, cancerul la ficat şi cancerul colorectal. Băutorii de cafea au un risc cu până la 40% mai scăzut de cancer la ficat și cu 15% mai scăzut la cel de cancer colorectal”
– „Cafeaua nu provoacă boli de inimă şi poate reduce riscul de accident vascular cerebral, iar femeile care beau cafea au un risc redus de boli de inimă. În medie, consumatorii de cafea au un risc cu 20% mai mic de accident vascular cerebral”
– „Pentru a vă asigura că păstraţi toate beneficiile pentru sănătate, nu adăugaţi zahăr în cafeaua voastră! În cazul în care ea tinde să vă afecteze somnul, atunci nu o consumaţi după orele 14.00”.
ARGUMENTE CONTRA:
– „Cafeaua conține cofeină, care este un alcaloid pe care planta de cafea o folosește pentru a ucide insectele care îi mănâncă semințele. De asemenea, planta de cafea secretă cofeina în păstăile sale pentru a ucide plantele înconjurătoare, astfel încât planta de cafea să obțină mai multă lumină solară și să poată crește mai mult. Cofeina este un pesticid care provoacă distrugerea genetică a celulelor vii care intră în contact cu acesta”
– „Imaginile RMN realizate înainte și după o ceașcă de cafea au arătat o scădere a fluxului sanguin către creier cu 45%. Studiile privind imagistica creierului consumatorilor de cafea cronici au arătat că aceștia prezintă aceeași degradare a creierului lor ca alcoolicii cronici, fumătorii de țigări, pacienții cu Parkinson și utilizatorii de marijuana”
– „Cafeaua poate provoca un impuls pentru a mișca intestinele, pentru că acesta este un mod în care organismul încearcă să elimine otravă din sistem. Durerea bruscă după consumul de cafea este unul din mecanismele de apărare ale organismului față de otravă”
– „Cafeaua crește energia prin intermediul reacției metabolice a corpului uman la sentimentul de luptă sau zbor, deoarece organismul se teme de otrava pe bază de cafeină. Cafeaua nu dă energie, ci o îndepărtează din corp
– „Când reacția de luptă sau de zbor este declanșată în organism, se activează centrele inferioare de IQ ale creierului, precum și sistemele hormonale care controlează agresiunea, violența, luarea deciziilor iraționale și ilogice, gelozia, furia, frica și paranoia. Cafeaua generează o funcționare mentală extrem de inferioară, cuprinzând o parte din fiecare răspuns emoțional negativ pe care organismul îl poate genera”
– „În urma măsurătorilor, o ceașcă de cafea a activat senzația de luptă și zbor timp de 3 săptămâni consecutive, chiar dacă nu a mai fost consumată altă cafeină. O ceașcă de cafea otrăvește corpul timp de 3 săptămâni consecutive, la o scară descrescătoare”
– „Când se consumă cafea (cofeină), creierul limbic (paleocortexul) este hiperactivat și centrele superioare de învățare ale minții sunt inhibate. Porțiunea limbică a creierului este partea cea mai primitivă și cea mai puțin dezvoltată a complexului minții. Când doriți să dominați o altă persoană, este mai bine ca sistemul ei limbic să fie activat, deoarece o aduce într-o stare mentală egală cu cea a unui copil”
– „Cafeaua este dovedită a provoca o prostată mărită, anxietate ridicată, insomnie, depresie, defecte congenitale, sindroame dureroase, modele de respirație nenaturală, leziuni cerebrale, hiperactivitate, tulburări de învățare (de la leziuni cerebrale), tulburări comportamentale, oboseală, anumite tipuri de cancer , Crohns, IBS, colită, ulcere, scăderi de fier, boli de inimă, dureri de cap, PMS, incidență crescută a leziunilor musculare și ale tendonului, dureri articulare, infarct miocardic, accident vascular cerebral”
– „Cafeaua cauzează creșterea grăsimii și provoacă celulita, deoarece prin declanșarea senzației de zbor sau de luptă a organismului (pe care orice otravă sau amenințare o are), se schimbă cerința sursei principale de combustibil a organismului la una din grăsimi. Când organismul este amenințat, acesta preferă grăsimea ca sursă principală de combustibil, în loc de glucide sau proteine, deoarece organismul preferă grăsimea ca sursă de combustibil atunci când luptă împotriva oricărui intrus toxic – grăsimea conține 9 calorii pe gram pentru lupta, spre deosebire de 4 calorii pe gram adus de zahar si proteine”
– „Cafeaua distruge, de asemenea, mușchii, deoarece corpul își înmoaie intenționat mușchii, atunci când este otrăvit, pentru a facilita depozitarea suplimentară a grăsimilor”
– „Cafeaua (cafeina) blochează absorbția fierului, provocând marea majoritate a anemiei de azi”
– „De ce se minte despre cafea? Gândiți-vă la modul în care se guvernează o populație afectată la creier, fiind mai ușor decât să se guverneze o populație sănătoasă. Cafeaua este doar o armă care dăunează creierului, folosită împotriva unei clase de sclavi neinformate”.
Elveția: „Cafeaua nu este esențială pentru supraviețuirea rasei umane”
„Cafeaua nu este esențială pentru supraviețuirea rasei umane, susține guvernul Elveției, care vrea să renunțe la proviziile strategice de cafea pe care le deține în caz de calamitate”, relatează BBC.com.
Elveția a început să adune rezerve de provizii pentru cazuri de calamitate între cele două Războaie Mondiale, rezerve care asigură continutiatea bunurilor de larg consum în cazul potențialelor războaie, dezastre naturale sau epidemii.
Guvernul elvețian a anunțat că dorește încheierea acestei practici până la finalul anului 2022, deși numărul persoanelor care se opun crește constant. În acest moment, țara are 15.300 de tone deoparte, suficient cât să ajungă timp de trei luni întregii sale populații.
„Cafeaua nu are aproape deloc calorii și nu contribuie, din punct de vedere fiziologic, la nutriție“, a comunicat Oficiul Federal pentru Rezerve Economice Naționale. În replică, numărul nemulțumiților crește. Decizia oficială privind menținerea sau nu a cafelei în rezerva strategică a Elveției va fi anunțată în luna noiembrie, a mai arătat sursa citată.
Elvețienii consumă aproximativ 9 kilograme de cafea pe cap de locuitor pe an, potrivit International Coffee Organization.