19.5 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025

EXCLUSIV / Ce afaceri prind viteză în Vacanța mare. Sezonul cald e benefic pentru industriile distracției, sportului, jucăriilor și călătoriilor

Dată:

Eliberarea copiilor din rigorile şcolii şi concediile părinţilor impulsionează afacerile din hoteluri, restaurante, cultură-spectacole, transporturi, sport, comerţ cu dulciuri, jucării, suveniruri, articole sportive şi de camping şi chiar renovările casnice. Doar câteva industrii riscă stagnarea în sezonul cald. REVISTA PATRONATELOR vă propune o analiză a impactului vacanţei de vară în principalele domenii din economie.

Vacanţa mare (15 iunie – 16 septembrie 2019) vine cu schimbări pozitive în mai multe categorii de afaceri, sosirea acesteia aducând o reală bucurie nu doar pentru copii, ci şi pentru întreprinzători.

Cei mai importanţi vectori care mişcă economia în vacanţa începută în acest weekend sunt, ca în fiecare an, concediile părinţilor, eliberarea copiilor din rigorile şcolii, reîntregirea familiilor (mai ales a celor plecaţi la muncă în străinătate) şi, desigur, căldura (uneori excesivă) din lunile de vară.

Industriile divertismentului, cele mai câştigate

Excursiile mai lungi sau mai scurte cu familia ridică – uneori peste maximul de capacitate – gradul de ocupare în restaurante, popasuri şi pensiuni turistice, cu o anumită moderaţie în cazul hotelurilor.

Altfel spus, afacerile din domeniul alimentaţiei publice au mai multe şanse de creştere decât cele axate exclusiv pe cazare.

Ștrandurile şi acvaparcurile ajung, de asemenea, la cote maxime ale gradului de ocupare, crescând nu doar încasările de la intrare, ci şi vânzările din incintele acestora (mici, bere, diverse băuturi şi gustări, articole de plajă, suveniruri etc.), ca şi consumul de apă.

Şi parcurile de distracţii se activează, punându-şi în funcţiune dotările specifice ca mountain-rousse, tiribombe, console de jocuri sau – pe lacuri – hidrobiciclete.

Și primăriile se pot „lipi” la câștig

Chiar şi administraţiile locale pot câştiga ceva de pe urma vacanţei mari, cu condiţia ca edilii sau managerii localităţilor să-şi facă planuri concrete de fructificare a acestei oportunităţi.

Iată un exemplu: în locurile aglomerate din oraşe, chiar şi din comunele mai mari, este oricând nevoie de un suc, o apă, o îngheţată sau de fructe proaspete, ţinute la rece. Primăriile pot licita astfel de spaţii stradale, ba chiar şi instalaţiile şi echipamentele necesare (frigidere, tonete) racordate la reţeaua electrică, iar întreprinzători se vor găsi oricum. Ar avea de câştigat şi ei, şi bugetele locale.

Revin în ţară cei mai mari investitori

Cine sunt cei mai mari investitori care aduc valută în ţară? Românii plecaţi la muncă în străinătate, desigur. O arată statisticile oficiale: suma remiterilor, adică banii trimişi în ţară de către românii plecaţi „afară“, este – deja de câțiva ani buni – mai mare decât suma capitalului străin investit în România.

Ei bine, în Vacanţa mare, aceşti investitori revin în România (mai ales în august, când în Occident e un fel de concediu general) şi revigorează mai multe sectoare din economie.

Foarte mulţi dintre ei îşi construiesc sau cel puţin renovează şi (re)mobilează locuinţele, fapt care ridică vânzările de materiale de construcţii şi de mobilier.

Desigur, şi ei merg în staţiunile turistice ori pe litoral, contribuind substanţial la impulsionarea afacerilor amintite mai sus.

Ce afaceri mai sunt pe val în timpul vacanţei mari? Se vând mai bine instalaţiile de climatizare şi de aer condiţionat, aparatura pentru tehnica frigului, jucăriile, articolele sportive, de plajă şi de camping, îngheţata, fructele şi dulciurile, dar şi articolele de îngrijire personală & fitness.

De asemenea, este de aşteptat să se majoreze consumul de carburant, pe fondul intensificării excursiilor de familie cu maşina şi al transporturilor cu autocarul, avionul sau trenul.

Ce sectoare sunt afectate de căldură și secetă

Administraţia Naţională de Meteorologie a arătat, într-un studiu, că sectoarele afectate de creşterea temperaturii şi modificarea regimului de precipitaţii sunt agricultura, infrastructura (inclusiv construcţiile), energia, industria, transportul, sănătatea şi activităţile recreative.

De asemenea, sunt afectate în mod indirect – atunci când e secetă – industria alimentară, prelucrarea lemnului, industria textilă, producţia de biomasă şi de energie regenerabilă.

METEO: Vacanța mare debutează cu un val de aer saharian

Un val de aer saharian loveşte România în perioada imediat următoare, iar căldura greu de suportat va lua locul furtunilor devastatoare, arată prognozele meteo anunțate în ultimele zile.

Specialiştii avertizează că vor fi zile cu disconfort termic accentuat, iar medicii ne recomandă să nu ieşim din case în orele prânzului, să ne hidratăm, să mâncăm alimente uşoare, să purtăm haine deschise la culoare şi să folosim cremă cu protecţie solară.

Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 de grade Celsius, dar din cauza umidităţii foarte ridicate atmosfera se va resimţi ca și cum ar fi peste 40 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, mai arată prognozele meteo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.