5.5 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024

EXCLUSIV | Zeci de mii de patroni suferă de foame, sunt restanţieri la facturi și locuiesc în condiții precare

Dată:

Aproape 33.000 de întreprinzători şi patroni afirmă că nu-şi pot asigura o masă consistentă și mai mult de 70.500 nu-şi permit acoperirea cheltuielilor curente, 115.000 sunt restanţieri la întreţinerea locuinței şi peste 57.000 locuiesc în case fără grup sanitar, arată statisticile oficiale consultate de REVISTA PATRONATELOR.

Din datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică – INS – în lucrarea „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“ (a cărei ediție cu datele din 2018 a fost publicată vineri pe site-ul instituţiei) reiese că în România există în total 244.000 de gospodării conduse de lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni, majoritatea ducând un trai îndestulător, dar şi că o minoritate – nu tocmai redusă – din acestea este puternic afectată de neajunsurile sărăciei.

Foametea bântuie mediul de afaceri

Spre exemplu, 13,5% din patroni și întreprinzători au declarat, pentru INS, că nu-şi permit „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”. Asta înseamnă, numeric vorbind, 32.940 de gospodării patronale/antreprenoriale aflate în situația de a nu-și putea procura o masă consistentă (!)

Desigur, în cealaltă „tabără” se regăsesc – potrivit INS – restul de 86,5% care nu au probleme cu procurarea hranei. Aceleaşi sondaje, efectuate în anii anteriori, arătau că mai mult de 21% din gospodăriile patronilor/întreprinzătorilor se aflau situaţia de a nu-şi putea procura hrana.

În cadrul sondajului pe acest an, 16,9% din întreprinzătorii care locuiesc în mediul rural au declarat că suferă de foame, nepremiţându-şi „consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”…

Facturile la întreținere, o mare problemă

Referitor la cheltuielile locuinței, 28,9% din patroni și întreprinzători au declarat că nu le pot acoperi la timp, ceea ce – numeric vorbind – înseamnă 70.516 gospodării (!)

Potrivit INS, 47,2% (adică 115.168 de gospodării patronale) înregistrează restanţe la întreţinere, 46% (adică 112.240) nu-şi pot plăti la timp factura la energia electrică şi 54,1% (adică 132.000) rămân în urmă cu plata abonamentului la telefon.

Peste 57.000 de locuințe patronale nu au grup sanitar

Oamenii de afaceri – „lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni”, în terminologia studiului citat – au fost întrebaţi şi în ce condiţii locuiesc.

Răspunsurile consemnate de INS arată că 21,3% din locuinţele patronale (51.972 de gospodării) sunt „fără baie sau duş” şi, atenție, 23,4% (adică 57.096 de gospodării) sunt „fără grup sanitar” (!)

De asemenea, 9,2% din antreprenori (22.448 de gospodării) „nu pot menţine o temperatură adecvată în locuinţă”, se mai arată în studiul INS.

Referitor la dotarea locuinţei cu bunuri de folosinţă îndelungată, 6,4% din patroni și întreprinzători  (15.616 gospodării) au declarat că „nu-şi permit” achiziţia unei maşini de spălat rufe, 9% (adică 21.960 de gospodării) „nu-şi permit” achiziţia unui calculator şi 21,6% (adică 52.704 gospodării) nu pot achiziţiona un autoturism.

Per total, 28,6% din patroni și întreprinzători (adică 69.784 de gospodării) au declarat că acoperă „cu dificultate” şi „cu mare dificultate” cheltuielile curente, iar 32,9% le acoperă „destul de uşor” şi „foarte uşor”.

În fine, 52,5% din întreprinzătorii chestionaţi de INS (128.100 de gospodării) au declarat că nu-şi pot permite „plata unei vacanţe de o săptămână”.

Gospodării după modul în care fac faţă cheltuielilor curente, în anul 2018

Portret: Cum arată patronul năpăstuit de necazuri

Statisticile prezentate de INS creionează, astfel, portretul unui patron/antreprenor năpăstuit de sărăcie, foamete şi necazuri, prin contrast cu imaginea de om bogat şi prosper din percepţia generală.

Aşadar, patronul (minoritar, e adevărat) din statistici este într-o oarecare măsură flămând, în casa lui nu-i de găsit vreo maşină de spălat, cadă, duş sau grup sanitar, iar în garaj – niciun autoturism. Este restanţier la întreţinere, nu-şi permite măcar o săptămână de vacanţă şi, în general, acoperă cu greu cheltuielile curente…

Cum ajunge într-o astfel de situație ingrată un om de afaceri? Sociologii au găsit o explicație: Unii antreprenori ar fi atât de grijulii cu propriile afaceri, încât mai întâi își plătesc dările către stat, furnizorii și – dacă există – salariații, lăsându-și la urmă plățile propriei case și riscând chiar să rămână flămânzi.

Să-i credem? Greu de răspuns, cert este că din tabelele și graficele INS (a se vedea și cele de mai sus) reiese că, procentual vorbind, gospodăriile salariaților stau ceva mai bine, la mulți parametri, decât ale patronilor și lucrătorilor pe cont propriu.

Cine e patron și cine e întreprinzător

Atragem atenția că datele de mai sus nu sunt rezultatele unor studii/sondaje ale vreunei organizații particulare, mai mult sau mai puțin credibile, ci sunt statisticile unei instituții oficiale, de stat, a cărei credibilitate nu poate fi pusă la îndoială: Institutul Național de Statistică.

DOCUMENT
Studiul integral al INS „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România“, ediția cu date pe 2018, poate fi descărcat de AICI

În terminologia statisticienilor, patronul diferă de întreprinzător prin faptul că patronul își desfășoară activitatea în propria firmă, având și angajați, în timp ce întreprinzătorul este lucrătorul pe cont propriu care dezvoltă o afacere individuală neavând și angajați.

Astfel, potrivit INS:
Patron = „persoana care-şi exercită ocupaţia (meseria) în propria sa unitate (întreprindere, agenţie, atelier, magazin, birou, fermă etc.), pentru a cărei activitate are angajaţi unul sau mai mulţi salariaţi; în această categorie sunt incluşi şi patronii care sunt, în acelaşi timp, salariaţi în întreprinderea proprie, ca şi titularii de contracte de locaţie de gestiune sau de concesiune care folosesc salariaţi”
Lucrător pe cont propriu = „persoana care-şi exercită activitatea în unitatea proprie sau într-o afacere individuală, fără a angaja niciun salariat, fiind ajutat sau nu de membrii familiei neremuneraţi; sunt încadraţi la acest statut întreprinzătorii independenţi (vânzătorii ambulanţi, meditatorii, femeile care îngrijesc copii, cărăuşii, taximetriştii particulari etc.), liber profesioniştii (muzicanţii ambulanţi, artiştii plastici, avocaţii), zilierii ocazionali, titularii de contracte de gestiune sau de concesiune care nu folosesc salariaţi, agricultorii individuali sau care lucrează în asociaţii agricole”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...