Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat marți că majorarea salariului minim „nu va duce la creșterea salariului mediu pe economie”, precizând că va transmite Ministerului Muncii o întâmpinare la proiectul prin care Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul de majorare a salariului minim pe economie.
„Sigur că vom transmite Ministerului Muncii o întâmpinare, un document cu poziția noastră, față de proiectul prin care se prevede majorarea salariului minim pe economie, dar precizăm că această majorare nu va duce la creșterea salariului mediu pe economie”, a spus liderul patronal, într-o conferință de presă.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată – sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri – se stabileşte la 2.050 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019, reprezentând 12,251 lei/oră, prevede un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii la sfârșitul lunii septembrie.
„Pentru toate inițiativele facem câte o întâmpinare, le susținem – pe cele care merită – și în Consiliul Economic și Social, dar tragedia este că aceste întâmpinări nu sunt luate în seamă, trec ca trenul prin gară”, a mai spus președintele CNIPMMR.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 1.900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie pe lună în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 846/2017.
În luna august 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.449 de lei, cu 1,4% mai mic decât în luna iulie, iar câștigul net a fost de 2.669 de lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 de lei (-1,4%), arată datele comunicate marți de Institutul Național de Statistică