8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Galați: Agenția Națională de Cadastru – ANCPI – a eliberat gratuit aproape 24.000 de cărți funciare

Dată:

Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) 2015-2023, susținut de Guvernul României, au fost eliberate gratuit aproape 24.000 de cărți funciare pentru proprietarii imobilelor din nouă comune din județul Galați. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați.

„Cele 23.726 de imobile înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele: Rădești, Berești, Jorăști, Tudor Vladimirescu, Cuca, Cudalbi, Barcea, Vlădești și Vârlezi, comună cadastrată integral”, arată un comunicat transmis joi de ANCPI.

Cadastrarea a acoperit peste 20.000 de hectare

Lucrările, începute în intervalul 2017 – 2018, s-au desfășurat pe o suprafață de 20.421 de hectare.

Noile cărți funciare au fost predate primarilor celor nouă comune de către Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI. La evenimentul care a avut loc joi, 18 aprilie, au participat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, și directorul OCPI Galați, Romeo Scarlat.

După înmânarea cărților funciare, președintele ANCPI a participat la o ședință de lucru cu primarii din județul Galați.

Ce lucrări cadastrale urmează

Cea de-a cincea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general pe sectoare cadastrale și lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor finanțate din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR) au fost principalele teme abordate în cadrul acestei întâlniri.

„În prezent, din totalul de 65 de unități administrativ/teritoriale UAT din județul Galați, patru (Matca, Valea Mărului, Băleni și Vârlezi) sunt cadastrate în proporție de sută la sută”, precizează ANCPI.

De asemenea, sunt finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor din 292 de sectoare cadastrale din 45 de UAT-uri. Pentru aceste lucrări ANCPI a plătit peste 6 milioane de lei.

În alte 57 de UAT-uri se desfășoară lucrări de cadastru general, atât la nivelul întregului UAT, cât și pe sectoare cadastrale (parțial), pentru care sunt alocate peste 12 milioane de lei.

În anul 2019 vor fi finanțate lucrări de peste 6,5 milioane de lei, pentru 44 de UAT-uri.

Totodată, nouă comune din județul Galați vor fi cadastrate integral cu fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Pentru primele șase (Șendreni, Ivești, Vânători, Frumușița, Berești-Meria și Munteni) ANCPI a inițiat deja procedura de licitație. Pentru celelalte trei UAT-uri (Barcea, Independența și Liești) procedurile de achiziție vor începe în luna septembrie.

Trei surse de finanțare pentru PNCCF

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei -, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...