12.8 C
București
miercuri, 26 martie, 2025

Impresii din vizita unui europarlamentar român în SUA. Laurențiu Rebega: „America marilor decizii”

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega relatează, într-un comunicat transmis duminică, pentru REVISTA PATRONATELOR, impresiile dintr-o vizită efectuată la sfârșitul acestei săptămâni în Statele Unite ale Americii, în calitate de invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC) – reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, comunicatul transmis de Laurențiu Rebega după vizita în SUA.

„În perioada 27 februarie – 3 martie, am avut privilegiul de a face o vizită în Statele Unite ale Americii, fiind invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

CPAC este un eveniment major al vieții politice americane, la care iau parte toți liderii republicani și unde se dezbat și se trasează liniile directoare ale politicii viitoare a partidului.

La sfârșitul reuniunii din acest an, președintele Donald Trump a rostit un discurs entuziasmant pentru cei din sală, un discurs care a fost imediat comentat abundent în presa americană și mondială.

A fost un discurs care a indicat clar orientarea politicii americane până la sfârșitul actualului mandat. Dar a fost un discurs care a venit ca o concluzie a tuturor dezbaterilor și luărilor de poziție anterioare, între care aș sublinia intervenția vicepreședintelui Mike Pence.

Nu este prima dată când particip la acest eveniment major pentru viața politică americană, dar este prima dată când am susținut o scurtă alocuțiune și numele României a fost evocat de mai multe ori, în diverse paneluri ale Conferinței.

În intervenția mea am susținut necesitatea întăririi relației între Statele Unite și Uniunea Europeană și necesitatea întăririi NATO, ca element esențial strategic al evoluțiilor democratice în întreaga lume. Este de la sine înțeles că aceasta nu este doar poziția mea, ci este poziția care reprezintă interesele României.

Deplasarea în America a mai cuprins o întâlnire cu oficiali la Departamentul de Stat, precum și multe întâlniri și discuții cu responsabili politici din cadrul Administrației și din cadrul structurilor Partidului Republican.

Și în aceste întâlniri am avut ca obiectiv întărirea parteneriatului strategic între România și SUA.

Câteva dintre aceste întâlniri le-am prezentat pe conturile mele din rețelele sociale și, de acolo, au fost preluate de diverse organe de presă, cărora le mulțumesc pentru diseminarea acelor informații.

Vreau, totuși, să fac câteva precizări, pentru a nu se crea neînțelegeri. Orice vizită în Statele Unite, chiar la nivelul meu de reprezentare, presupune o responsabilitate foarte mare.

Nici în intervențiile oficiale și nici în discuțiile particulare nu am susținut altceva decât interesele strategice ale României.

Nu este foarte măgulitor pentru noi, dar în agenda politicii americane România nu este prima prioritate. Tocmai de aceea, discuțiile cu partea americană trebuie să fie concertate și orientate spre esențial.

Partenerii americani apreciază sinceritatea, consecvența și predictibilitatea. Toate acestea fac parte dintr-o cultură politică edificată în peste două sute de ani. Și acestea sunt și cheia succesului democrației americane.

Partenerii americani te întreabă ce știi, ce vrei și ce poți să faci. Nimeni nu este interesat de mărunțișurile politice de la București.

Ceea ce am reușit să fac pentru țara noastră în America a urmat exact principiile de mai sus.

Deciziile care se iau în America sunt mari. Pentru a putea avea un dialog și un parteneriat cu America, trebuie să ne ridicăm la înălțimea problemelor pe care le discutăm.”

Europarlamentar Laurențiu Rebega
Vicepreședinte Pro România
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...

Impactul Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 asupra mediului de afaceri din România

Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 reprezintă o schimbare majoră în peisajul fiscal românesc. Deși scopul său este de a alinia regimul fiscal intern cu cerințele bugetare și europene, efectele asupra companiilor pot fi semnificative. Este esențial ca antreprenorii și managerii să analizeze atent impactul acestor modificări și să își ajusteze strategiile financiare pentru a rămâne competitivi în acest nou context legislativ.