13.9 C
București
joi, 22 februarie, 2024

Impresii din vizita unui europarlamentar român în SUA. Laurențiu Rebega: „America marilor decizii”

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega relatează, într-un comunicat transmis duminică, pentru REVISTA PATRONATELOR, impresiile dintr-o vizită efectuată la sfârșitul acestei săptămâni în Statele Unite ale Americii, în calitate de invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC) – reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, comunicatul transmis de Laurențiu Rebega după vizita în SUA.

„În perioada 27 februarie – 3 martie, am avut privilegiul de a face o vizită în Statele Unite ale Americii, fiind invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

CPAC este un eveniment major al vieții politice americane, la care iau parte toți liderii republicani și unde se dezbat și se trasează liniile directoare ale politicii viitoare a partidului.

La sfârșitul reuniunii din acest an, președintele Donald Trump a rostit un discurs entuziasmant pentru cei din sală, un discurs care a fost imediat comentat abundent în presa americană și mondială.

A fost un discurs care a indicat clar orientarea politicii americane până la sfârșitul actualului mandat. Dar a fost un discurs care a venit ca o concluzie a tuturor dezbaterilor și luărilor de poziție anterioare, între care aș sublinia intervenția vicepreședintelui Mike Pence.

Nu este prima dată când particip la acest eveniment major pentru viața politică americană, dar este prima dată când am susținut o scurtă alocuțiune și numele României a fost evocat de mai multe ori, în diverse paneluri ale Conferinței.

În intervenția mea am susținut necesitatea întăririi relației între Statele Unite și Uniunea Europeană și necesitatea întăririi NATO, ca element esențial strategic al evoluțiilor democratice în întreaga lume. Este de la sine înțeles că aceasta nu este doar poziția mea, ci este poziția care reprezintă interesele României.

Deplasarea în America a mai cuprins o întâlnire cu oficiali la Departamentul de Stat, precum și multe întâlniri și discuții cu responsabili politici din cadrul Administrației și din cadrul structurilor Partidului Republican.

Și în aceste întâlniri am avut ca obiectiv întărirea parteneriatului strategic între România și SUA.

Câteva dintre aceste întâlniri le-am prezentat pe conturile mele din rețelele sociale și, de acolo, au fost preluate de diverse organe de presă, cărora le mulțumesc pentru diseminarea acelor informații.

Vreau, totuși, să fac câteva precizări, pentru a nu se crea neînțelegeri. Orice vizită în Statele Unite, chiar la nivelul meu de reprezentare, presupune o responsabilitate foarte mare.

Nici în intervențiile oficiale și nici în discuțiile particulare nu am susținut altceva decât interesele strategice ale României.

Nu este foarte măgulitor pentru noi, dar în agenda politicii americane România nu este prima prioritate. Tocmai de aceea, discuțiile cu partea americană trebuie să fie concertate și orientate spre esențial.

Partenerii americani apreciază sinceritatea, consecvența și predictibilitatea. Toate acestea fac parte dintr-o cultură politică edificată în peste două sute de ani. Și acestea sunt și cheia succesului democrației americane.

Partenerii americani te întreabă ce știi, ce vrei și ce poți să faci. Nimeni nu este interesat de mărunțișurile politice de la București.

Ceea ce am reușit să fac pentru țara noastră în America a urmat exact principiile de mai sus.

Deciziile care se iau în America sunt mari. Pentru a putea avea un dialog și un parteneriat cu America, trebuie să ne ridicăm la înălțimea problemelor pe care le discutăm.”

Europarlamentar Laurențiu Rebega
Vicepreședinte Pro România
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...