10.1 C
București
joi, 30 martie, 2023

Impresii din vizita unui europarlamentar român în SUA. Laurențiu Rebega: „America marilor decizii”

Dată:

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega relatează, într-un comunicat transmis duminică, pentru REVISTA PATRONATELOR, impresiile dintr-o vizită efectuată la sfârșitul acestei săptămâni în Statele Unite ale Americii, în calitate de invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC) – reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, comunicatul transmis de Laurențiu Rebega după vizita în SUA.

„În perioada 27 februarie – 3 martie, am avut privilegiul de a face o vizită în Statele Unite ale Americii, fiind invitat la Conservative Political Action Conference (CPAC), reuniunea tradițională anuală a aripii conservatoare a Partidului Republican din SUA.

CPAC este un eveniment major al vieții politice americane, la care iau parte toți liderii republicani și unde se dezbat și se trasează liniile directoare ale politicii viitoare a partidului.

La sfârșitul reuniunii din acest an, președintele Donald Trump a rostit un discurs entuziasmant pentru cei din sală, un discurs care a fost imediat comentat abundent în presa americană și mondială.

A fost un discurs care a indicat clar orientarea politicii americane până la sfârșitul actualului mandat. Dar a fost un discurs care a venit ca o concluzie a tuturor dezbaterilor și luărilor de poziție anterioare, între care aș sublinia intervenția vicepreședintelui Mike Pence.

Nu este prima dată când particip la acest eveniment major pentru viața politică americană, dar este prima dată când am susținut o scurtă alocuțiune și numele României a fost evocat de mai multe ori, în diverse paneluri ale Conferinței.

În intervenția mea am susținut necesitatea întăririi relației între Statele Unite și Uniunea Europeană și necesitatea întăririi NATO, ca element esențial strategic al evoluțiilor democratice în întreaga lume. Este de la sine înțeles că aceasta nu este doar poziția mea, ci este poziția care reprezintă interesele României.

Deplasarea în America a mai cuprins o întâlnire cu oficiali la Departamentul de Stat, precum și multe întâlniri și discuții cu responsabili politici din cadrul Administrației și din cadrul structurilor Partidului Republican.

Și în aceste întâlniri am avut ca obiectiv întărirea parteneriatului strategic între România și SUA.

Câteva dintre aceste întâlniri le-am prezentat pe conturile mele din rețelele sociale și, de acolo, au fost preluate de diverse organe de presă, cărora le mulțumesc pentru diseminarea acelor informații.

Vreau, totuși, să fac câteva precizări, pentru a nu se crea neînțelegeri. Orice vizită în Statele Unite, chiar la nivelul meu de reprezentare, presupune o responsabilitate foarte mare.

Nici în intervențiile oficiale și nici în discuțiile particulare nu am susținut altceva decât interesele strategice ale României.

Nu este foarte măgulitor pentru noi, dar în agenda politicii americane România nu este prima prioritate. Tocmai de aceea, discuțiile cu partea americană trebuie să fie concertate și orientate spre esențial.

Partenerii americani apreciază sinceritatea, consecvența și predictibilitatea. Toate acestea fac parte dintr-o cultură politică edificată în peste două sute de ani. Și acestea sunt și cheia succesului democrației americane.

Partenerii americani te întreabă ce știi, ce vrei și ce poți să faci. Nimeni nu este interesat de mărunțișurile politice de la București.

Ceea ce am reușit să fac pentru țara noastră în America a urmat exact principiile de mai sus.

Deciziile care se iau în America sunt mari. Pentru a putea avea un dialog și un parteneriat cu America, trebuie să ne ridicăm la înălțimea problemelor pe care le discutăm.”

Europarlamentar Laurențiu Rebega
Vicepreședinte Pro România
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...