Atitudinea bancherilor de a-și selecta cu prea multă prudență clienții care cer împrumuturi a fost taxată dur de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în briefingul său de presă care a urmat după ședința de politică monetară de miercuri. „Așteptați să vină Făt-Frumos să vă ceară credite?”, a întrebat retoric șeful băncii centrale. Iar despre programul Prima Casă guvernatorul a afirmat că acesta ar trebui oprit pentru că în forma actuală „nu mai merge”.
„Când ai doar 12.000 de firme bancabile, nu te poți aștepta să-ți explodeze creditarea. Întreb: cine mai dă credite bancare? (…) E ca și cum singurul vinovat, dacă nu se rambursează creditele, este creditorul, care eventual l-a și abuzat pe debitor. În primul rând trebuie creată baza de clienți. Păi, și băncile au un rol aici. Am vorbit cu bancherii și le-am spus: Dar voi nu vă creați piața, clienții… stați așa și așteptați să vină Făt-Frumos să vă ceară credite, să vă aducă toți indicatorii, să vă arate că firmele lor sunt bancabile. Și ei (bancherii – n.n.) trebuie să muncească”, a spus Mugur Isărescu.
Am vorbit cu bancherii și le-am spus: Dar voi nu vă creați piața, clienții, stați așa și așteptatți să vină Făt-Frumos să vă ceară credite, să vă aducă toți indicatorii, să vă arate că firmele lor sunt bancabile.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Referindu-se la programul Prima Casă, șeful băncii centrale a declarat: „Trebuie să fie o direcție clară, câtă vreme acesta este un program guvernamental, politic. Nu mai merge, în forma actuală în care oricine apelează la Prima Casă chiar dacă nu este Prima Casă”.
BNR a menținut dobânda de politică monetară la 2,5%
În şedinţa din 8 ianuarie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
– menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;
– menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
– păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 8%.