14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

UNTRR a participat la discuțiile S&D TRAN / EMPL de la Bruxelles privind pachetul rutier

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR a participat în data de 27 iunie 2017 la întâlnirea reprezentanților eurodeputaților social democrați din Comisiile de Transport și de Muncă (S&D TRAN / EMPL), pentru a discuta noul pachet rutier propus de Comisia Europeană pe 31 mai 2017.

Din partea UNTRR au participat la eveniment Radu Dinescu, Secretar General UNTRR, dar și doi conducători auto profesioniști de la două firme de transport rutier membre UNTRR. Pe lângă UNTRR, singura organizație patronală care a mai participat a fost ZMPD din Polonia. Totodată, au participat la discuții și reprezentanții din diferite țări ai ETF – sindicatele europene.

UNTRR a precizat că se opune măsurilor luate de unele state membre precum Franța, Belgia sau Germania și că a întreprins toate demersurile pentru ca legislația europeană aplicabilă să fie gestionată la Bruxelles prin instituțiile europene. În același timp, membrii organizației sunt sprijiniți în respectarea legislațiilor aplicabile, chiar dacă UNTRR nu este de acord cu aceste interpretări abuzive ale unor state membre și cu lipsa de reacție a Comisiei Europene.

Prezentarea UNTRR a vizat conceptul realizării sinergiei între șofer și firmă, iar apoi a fost prezentat un punct de vedere referitor la pachetul rutier, incluzând considerații generale, precum și precizări legate de odihna șoferilor, întoarcerea acasă, plata șoferilor, cabotaj, firme căsuță poștală și vehicule sub 3,5t. Crearea unei sinergii între șofer și firma de transport este extrem importantă în condițiile în care firmele de transport au nevoie de șoferi, iar șoferii au nevoie de locurile de muncă oferite în cadrul firmelor de transport. Sindicatele ar trebui să fie în mod direct interesate ca șoferii să fie cât mai bine instruiți, cât mai eficienți, cât mai valoroși pe piața muncii. Firmele de transport sunt, de asemenea, direct interesate să aibă șoferi buni, eficienți, care să nu ia amenzi, să conducă economic autovehiculele și fără accidente în trafic sau alte incidente care ar putea duce la penalizări din partea clienților. În aceastã abordare se creează valoare adăugată care poate fi împărțită de firma cu șoferii, în același timp obținând și un plus ecologic prin reducerea emisiilor în mediul înconjurător.
Radu Dinescu, Secretar General UNTRR

UNTRR a mai arătat că există o criză a șoferilor în UE și a solicitat măsuri pentru atragerea de forță de muncă în acest domeniu prin încercarea de a utiliza resursele interne ale Uniunii, prin reconversie profesionalã, în condițiile în care rata șomajului este de aproape 9% la nivel european, și reducerea vârstei la 18 ani pentru șoferii profesioniști de transport internațional mãrfuri în paralel cu o creștere a nivelului pregãtirii acestora.

UNTRR a explicat în cadrul întâlnirii cã pentru a putea opera conceptul „plată egală pentru muncã egală în același loc”, având în vedere cã aproape toate costurile firmelor de transport rutier din Europa sunt identice (existã 7 mărci de camioane europene, anvelopele, motorina, taxele de drum, asigurările sunt aceleași pentru cei care merg în aceeași zonă geografică a Europei de Vest), cu excepția a două componente – costul forței de muncă și costul finanțării.

Recent, prin măsuri unilaterale, Germania și Franța au ridicat și aceste costuri pentru transportatorii români care operează în relație cu aceste țări. În aceste condiții UNTRR consideră că trebuie aplicate și drepturile, nu doar obligațiile legale, în mod nediscriminatoriu și transportatorilor estici. Acest lucru implică aplicarea „plată egală pentru servicii egale în același loc” și pentru firme.

În privința pachetului rutier, UNTRR a menționat că oficial nu se cunoaște scopul acestui pachet având în vedere că Violeta Bulc, Comisarul European pentru Transporturi, a răspuns încă de anul trecut că nu poate reconfirma ținta de a obține piața unică și liberă pentru transportul rutier în Europa, nici măcar prin amânarea termenului 2020 propus prin Carta Albă a Transporturilor. Violeta Bulc a precizat în fața Comisiei de Transport și Turism în 19 iunie 2017 că pachetul rutier nu își propune nici să deschidă dar nici să închidă piața de transport rutier.

Atunci ne-am putea aștepta ca scopul acestui pachet rutier să fie acela de a aduce claritate, ceea ce nu rezultă, având în vedere avalanșa de întrebări primită atât din partea suporterilor, cât și din partea oponenților. În plus, Comisia Europeană a simulat consultările publice, prin adresarea unor chestionare croite pentru a valida o abordare prestabilită de țările dezvoltate din Europa de Vest.
Radu Dinescu, Secretar General UNTRR

Puncte care au mai fost atinse în cadrul întâlnirii reprezentanților eurodeputaților social democrați din Comisiile de Transport și de Muncă

  • Regulamentul 561/2006 – UNTRR consideră inacceptabilă poziția Comisiei Europene de a nu stopa interpretările naționale din Belgia, Franța, Germania având în vedere că Regulamentul 561 este nemodificat din 2006 și că acesta se află în curs de modificare. Modificarea unui astfel de Regulament european ar trebui realizată la Bruxelles de Comisia Europeană și de Parlamentul European, și nu la Berlin sau Paris, ulterior urmând să fie aplicat în mod egal în toate statele membre. În privința perioadei de odihnă, pentru a putea efectua cele 45 ore la hotel, așa cum au precizat mai mulți vorbitori, ar fi nevoie să fie puse la dispoziție mai întâi resursele necesare.
  • Întoarcerea acasă a conducătorilor auto – UNTRR a atras atenția asupra faptului că cei care au fãcut aceste noi propuneri s-au uitat și au avut în vizor firmele mari de transport din Europa, iar în realitate aceste reglementări ar crea dificultăți în aplicare exact firmelor mici și medii care reprezintã peste 80% din totalul firmelor de transport din UE. Ce se întâmplă la o firmă în care tatăl și fiul conduc cele două camioane ale firmei proprii, iar perioada de repaus săptămânal normală (pauza de 45 de ore) îi prinde la Lyon în Franța încărcați cu marfă perisabilă din Spania cu destinație Marea Britanie? Să lase camioanele și să plece în România? Sau să nu mai ia curse cu zile bune înainte de pauza de 45 de ore?
  • Salarizarea conducătorilor auto – Șoferii care lucrează în UE obțin venituri lunare mai mari decât 98% din populația României. Dacă ar sta acasă veniturile nu ar depăși 400 de euro, iar în mod uzual camioanele utilizate pentru transport intern sunt mai vechi, majoritatea peste 8 ani. Pentru a-i putea plăti la fel, firmele din est trebuie să poată încasa tarife similare cu cele percepute de firmele vestice. A fost oferit exemplul Franței și a costului de referințã furnizat de Comitetul Național Rutier. În Franța costul de referință pentru vehicule frigorifice este de 1,35 euro/km, tariful final fiind stabilit de către transportator prin adăugarea unei marje de profit peste aceste costuri. Pentru simplitatea calculelor dacă transportatorul francez încaseazã 1,5 euro/km și un român 1 euro/km, la 12.000 km lunar înseamnă 6.000 euro diferență.
  • Cabotaj – reducerea la 5 zile duce la o diminuare semnificativă, mai ales dacă vorbim de 5 zile calendaristice, care suprapuse cu zilele de final de săptămână, restricții estivale și sărbători legale, conduc la o limitare extremă. Abordarea care prevede anularea limitării numărului de curse și oferirea teoretică a unui număr nelimitat, provine din dificultatea de a număra cursele, având în vedere legislațiile naționale cu interpretări diferite în aceastã privință (unele țări considerã că operațiunea de cabotaj începe după ultima descărcare din transportul internațional, în timp ce alte țări consideră început cabotajul după prima descărcare în urma unui transport internațional).
  • Companiile cãsuță poștală – UNTRR a precizat că în România, din cauza unei birocrații ridicate, acest tip de companie nu există într-o înțelegere comună a conceptului – firmă care nu are autovehicule licențiate și care nu are angajați în România în afară de șoferi. De cele mai multe ori se face o confuzie cu firmele de recrutare și plasare de personal. Într-o interpretare extremă, aceea prin care orice firmă cu capital străin prezentă în România, dacã are activitatea strategică coordonată din străinătate este considerată căsuță poștală, chiar dacă are angajați și derulează operațiuni în România. Atunci putem considera că inclusiv un producător auto de mari dimensiuni ar putea fi considerat căsuță poștală, având în vedere că noile modele auto sunt stabilite în țara de origine, precum și ce modele vor fi produse în România și pentru ce piețe, interpretare ce frizează ridicolul.
  • Licențierea ușoară a autovehiculelor sub 3,5t la nivel european – poate fi ineficientã dacă prevederile  similare nu sunt preluate în Regulamente ONU aplicabile autovehiculelor de sub 3,5t înmatriculate în țări din afara UE, care altfel vor continua să aibă statutul de autoturisme cu care se poate face orice.

Participarea UNTRR la acest eveniment a fost posibilă prin implicarea activă a doamnei eurodeputat Claudia Țapardel, membră în Comisia pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European, căruia UNTRR dorește să-i mulțumeascã pentru eforturile realizate ca România să aibă o reprezentare eficientă în cadrul acestor discuții, având în vedere că din partea patronatelor din transporturile rutiere a mai participat doar ZMPD din Polonia. La întâlnire a mai participat și doamna eurodeputat Maria Grapini, membru supleant în Comisia pentru transport și turism din cadrul Parlamentului European.

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...