8.1 C
București
joi, 23 martie, 2023

Participarea României la cea de-a 22-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Turismului

Dată:

Vizita în China a debutat cu alegerea României ca membru cu drepturi depline în organismul de conducere al OMT, în urma depunerii candidaturii de către Ministerul Turismului și a eforturilor de promovare a obiectivelor fundamentale ale OMT întreprinse de ministerul de resort și de Ministerul Afacerilor Externe. În cadrul Comisiei Regionale pentru Europa, 10 țări au candidat pentru 5 poziții în cadrul Consiliului Executiv, iar țara noastră a obținut 22 de voturi în favoarea sa, mai mult de jumătate din numărul de voturi exprimate.

Delegația condusă de Ministrul Turismului, Mircea Titus DOBRE, a reprezentat România la cea de-a 22-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului la Chengdu, China, în perioada 11.09-16.09.2017.

O reușită extraordinară a fost, de asemenea, desemnarea ministrului Mircea Titus Dobre, vicepreședinte al Adunării Generale.

Principalele obiective și evenimente incluse în agenda de lucru de la Chengdu a Ministrului Turismului au fost:

  • participarea la Comisia Regională și obținerea statutului de țară membră în cadrul Consiliului Executiv OMT
  • întâlnirea la nivel înalt cu miniștrii omologi din statele membre OMT, « Turism și dezvoltare sustenabilă »
  • obținerea postului de vicepreședinte al Adunării Generale OMT
  • întâlniri bilaterale.

În cadrul celei de-a doua plenare a Adunării Generale a OMT a fost validată, prin aclamare, propunerea Consiliului Executiv pentru poziția de Secretar General al Organizatiei în persoana domnului Zurab Pololikashvili, pentru perioada 2018-2021. Cu această ocazie, ministrul Mircea Titus DOBRE a susținut un discurs prin care l-a felicitat pe noul secretar general și a mulțumit statelor care au sprijinit candidatura României precum și secretarului general Taleb Rifai, pentru întreaga sa activitate și în mod special pentru sprijinul real acordat României de-a lungul mandatului său, reiterând totodată importanța turismului în economia globală, necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ și a schimbului de bune practici între state pe tema siguranței și a securității turiștilor.

Un moment important în cadrul vizitei în China a fost reprezentat de prezidarea celei de-a treia plenare a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului de către demnitarul român, plenară în cadrul căreia a fost adoptat raportul de activitate al Secretarului General al OMT, Taleb Rifai.

Cu ocazia întâlnirii bilaterale a ministrului Mircea Titus DOBRE cu omologul său din Israel, Yariv Levin, s-a stabilit demararea unor acțiuni concrete menite să dezvolte relațiile bilaterale dintre cele două state în domeniul turismului. Punctual, părțile au agreat organizarea unor vizite reciproce de documentare a specialiștilor în turism și a jurnaliștilor din cele două state, în special pe componenta turismului cultural, care să includă și promovarea monumentelor evreiești din țara noastră.

În acest context, de menționat este că la nivelul Guvernului României s-a semnat un Memorandum privind înființarea unei Comisii Mixte România – Israel, în domeniul turismului. Cele două state se vor coordona cu privire la problemele politice de interes comun în domeniul turismului, vor identifica și vor propune proiecte specifice de interes potențial pentru cooperarea bilaterală în domeniul turismului, vor implementa măsuri de implicare a sectorului privat și a societății civile în activitățile de cooperare bilaterală dintre cele două state.

Șeful delegației române a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu Președintele Administrației Naționale a Turismului din China, Li Jingzao. Cu acest prilej, a fost reiterat interesul ambelor țări de a continua consolidarea relațiilor bilaterale, cu precădere în domeniul turismului. În vederea creșterii fluxului turistic între cele două state, cei doi oficiali au stabilit organizarea în perioada următoare a unor întâlniri de tip Business to Business (B2B) între agențiile de turism chineze și cele române, precum și intensificarea eforturilor de simplificare a regimului vizelor, atât pentru turiștii chinezi, cât și pentru turiștii români. Prezența României la târgurile de turism din China precum și organizarea de B2B Networking Meetings în București și în principalele orașe din China pot contribui semnificativ la accelerarea schimbului de turiști și dezvoltarea unor parteneriate economice. De asemenea, a fost reiterat interesul României în cadrul inițiativei China’s Belt and Road. Oficialul român a subliniat oportunitatea cooperării în contextul desemnării de către Comisia Europeană a Anului 2018 – Anul Turismului EU-China.

Tot în cadrul vizitei delegației române în China, Secretarul de Stat Cristina Tărteață a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său croat Frano Matušić, în contextul președinției României la Consiliul UE. România și Croația fac parte, alături de Finlanda, din Trioul Președinției Consiliului UE și au ca obiectiv comun prioritizarea turismului în această perioadă. În cadrul grupului de lucru, România va beneficia de expertiză pe strategii de marketing atât în mediul online cât și offline și se vor identifica modalități comune de promovare pe piețele din Asia.

Secretarul de Stat Cristina Tărteață s-a întâlnit, de asemenea, cu Președintele Agenției de Turism al Qatarului, Hassan Al-Ibrahim, în scopul aprofundării dialogului bilateral și amplificării relațiilor de colaborare în domeniul turismului. Agenda discuțiilor a inclus reluarea demersurilor demarate în vederea semnării acordului între cele două state, organizarea în București a unor excursii de informare pentru jurnaliști și lideri de opinie qatarezi. Discuțiile s-au axat și pe programul întâlnirilor ce vor avea loc de Ziua Mondială a Turismului, celebrată de OMT la Doha, acolo unde demnitarul român va reprezenta din nou țara.

Participarea României la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Turismului din China și obținerea poziţiei de membru în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului reprezintă o recunoaştere la nivel internaţional a eforturilor depuse în domeniul turismului şi o oportunitate extraordinară pentru creşterea vizibilităţii ţării noastre în plan extern, atât ca destinaţie de turism, cât şi ca partener activ în domeniul turismului la nivel internaţional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...